1 populiarus gėrimas gali apsaugoti nuo kepenų ligos: išbandykite nelaukdami!

(2)

Lėtinis kepenų nepakankamumas yra tyli liga, kuri kepenis sužaloja nesukeldama akivaizdžių simptomų. Norint išvengti ilgalaikių pasekmių, labai svarbu saugoti savo kepenis. Viena mokslinė analizė parodė, koks populiarus gėrimas gali apsaugoti kepenis nuo šios ligos.

Lėtiniu kepenų nepakankamumu vadinamas progresuojantis kepenų funkcijų prastėjimas, kuris gali trukti daugelį mėnesių. Jei ši liga negydoma, galiausiai ji baigiasi ciroze, kuri kepenyse sukelia nebeišnykstančius randus. Tačiau yra vienas gėrimas, kuris gali apsaugoti nuo šios ligos, nes jos grėsmę sumažina net 49 procentais, rašoma express.co.uk.

Kava sveikatai naudinga dėl daugelio priežasčių

Didžiosios Britanijos Nacionalinė sveikatos tarnyba aiškina: „Cirozė kartais dar vadinama paskutine lėtinio kepenų nepakankamumo stadija, nes ji dažnai ištinka po kitų kepenis paveikiančių ligų, pavyzdžiui, hepatito, stadijų.“

Kepenų funkcijoms vis prastėjant, trumpėja ir prognozuojama gyvenimo trukmė.

Tačiau mokslininkai mano, kad kava gali mirties nuo šios ligos grėsmę sumažinti net 49 procentais.

Tokią sąsają Sauthemptono universiteto tyrėjai atrado palyginę 384 818 kavą geriančių žmonių duomenis su 109 767 kavos nemėgstančių žmonių duomenimis.

Visų tyrimo dalyvių sveikata bei galimi lėtinio kepenų nepakankamumo požymiai buvo stebimi 10,7 metų.

Oliveris Kennedy, pagrindinis studijos autorius, sakė: „Apskritai atrodo, kad kava sveikatai naudinga dėl daugelio priežasčių. Tai ne tik lėtinis kepenų nepakankamumas, bet ir kitos ligos, pavyzdžiui, lėtinis inkstų nepakankamumas ir kai kurios vėžio formos.

Tiksliai niekas nežino, kurie junginiai yra atsakingi už tokį apsauginį poveikį nuo lėtinio kepenų nepakankamumo, tačiau mes išsiaiškinome, kad tokiu pat apsauginiu poveikiu pasižymi visos kavos rūšys, todėl manome, kad tai gali būti daugiau nei vienas junginys.“

Tyrimo metu mokslininkai sužinojo, kad vidutiniškai tris ar keturis puodelius kavos be kofeino, tirpios kavos ar maltos kavos per dieną išgeriantys žmonės 21 procentu rečiau suserga lėtiniu kepenų nepakankamumu, lyginant su kontroline grupe.

Mirtis nuo lėtinio kepenų nepakankamumo kavos mėgėjams gresia 49 procentais mažiau. Vertindami kitų kepenų ligų riziką, tyrėjai pastebėjo, kad kavos vartojimas yra siejamas su 35 procentais mažesne riebalinės kepenų ligos rizika.

Kasmet nuo kepenų ligų miršta du milijonai žmonių

Skaičiuojama, kad kasmet nuo kepenų ligų miršta du milijonai žmonių – iš jų maždaug pusė nuo su ciroze siejamų komplikacijų. Pagrindiniai šių sveikatos sutrikimų rizikos faktoriai yra nutukimas, rūkymas ir diabetas.

Biochemijos profesorius Nathanas Daviesas iš „University College London“ pastebi, kad nors šio tyrimo rezultatai daug žadantys, tyrimas visgi nepateikia įrodymų, kad kava yra „supermaistas“, apsaugantis nuo kepenų ligų. Jis paaiškino, kad labai tikėtina, jog prie kavos poveikio kepenims prisideda ir kiti faktoriai.

O. Kennedy sakė: „Kavą sau leisti gali visi, o mūsų tyrimo atskleista nauda reiškia, kad kava gali būti lėtinio kepenų nepakankamumo prevencijos programos dalis.

Tai būtų ypač naudinga žemesnio pragyvenimo lygio šalims, kuriose sveikatos apsauga nėra visiems pasiekiama ir kur yra daugiausia lėtiniu kepenų nepakankamumu sergančių žmonių.“

Yra daugelis su gyvenimo būdu susijusių faktorių, kurie gali apsaugoti nuo kepenų ligų – vienas jų yra sveika kūno masės indekso palaikymas.

Kepenis taip pat saugo Viduržemio jūros stiliaus mityba, kurioje yra daug riešutų, ankštinių, sėklų ir alyvuogių aliejaus.

kepenys

TV3

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder