Juozas Šikšnelis

Rašytojas Juozas Šikšnelis: "Naujos bibliotekos atidarymas yra tarsi naujos žvaigždės įsižiebimas danguje"

(2)

Bibliotekininkas veteranas, rašytojas Juozas Šikšnelis sureagavo į "Vakarų eksprese" išspausdintą straipsnį: "Klaipėdos rajone siaučia kaimo bibliotekų uždarymo vajus".

 

Pradžioje pamaniau: kas aš toks, kad kiščiausi į šį ginčą, kuriame jau viskas nuspręsta. Tik ar išspręsta? Išties, nesu įtakingas, kurio balso klausosi maži, o dideli irgi pasuka galvą ir atkiša ausį.

Bet tylėti negaliu.

Ne kartą, dalyvaudamas mažų kaimo bibliotekų atidarymuose, sakydavau: man naujos bibliotekos atidarymas yra tarsi naujos žvaigždės įsižiebimas danguje. Ir ne tik man.

Daugeliui kaimų gyventojų, kuriems knieti ne spoksoti per televiziją bukas ir dar bukesnes programas, ne vien per komercines, beje, valstybinė, išlaikoma iš mūsų mokesčių, stengiasi šiame proto syvų plovimo fronte neatsilikti, kurie siekia šviesos per knygas, nori išmokti naudotis IT, pagaliau prie bibliotekos kompiuterių pabendrauti su vaikais, išvykusiais iš gimtinių, ar pabūti kartu su bendruomenės aktyvistais rengiant kaimo šventes ar vykdant kokį projektą. Ir staiga iš jų atimama tokia galimybė!

Tiesa, bibliotekos išlaikymas matuojamas eurais, ją kiekvienas valdininkas gali suskaičiuoti be kalkuliatoriaus, bet kas gali išmatuoti jos neišmatuojama naudą visuomenės dvasinei sveikatai?

Nėra tokių matų, o žmonių tarpe tik vienetai galinčių tai padaryti, bet neturinčių galios sustabdyti žvaigždžių gesinimo danguje, kalbant metaforiškai.

Uždaryti, panaikinti bibliotekas turinčias normalias materialines sąlygas bei kvalifikuotą darbuotoją yra prilygintina nusikaltimui.

Dėl kvalifikacijos, koks tai – kriminalinis ar administracinis nusikaltimas, susilaikysiu, bet nusikaltimo sudėtis plika akimi matoma.

Juo labiau tai vyksta Klaipėdos rajone, garsėjančiame gerai sutvarkyta kaimo bibliotekų materialine baze.

Ir dar: nedera remtis  vieninteliu rodikliu, verčiančiu imtis tokių radikalių priemonių kaip uždarymas, skaitytojų arba, kaip dabar madinga, vartotojų skaičiumi, nes tai, sutinku, pamatinė bibliotekos užduotis, bet nūnai, bibliotekos misija yra plačiašakė, nesiaurinkime jos.

Ir nesiekime gesinti žvaigždžių, nes Lietuvoje dar ganėtinai tamsu.

Tad tegul jos šviečia.

 a                                                               

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder