Ursula von der Leyen

EK pirmininkė: blokas neskirs lėšų „aštriai vielai ir sienoms“ pasienyje

(5)

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) penktadienį pareiškė, kad Briuselis neskirs lėšų migrantams sulaikyti skirtiems užtvarams prie bloko sienų, taip pat ir pasienyje su Baltarusija, statyti, nepaisant virtinės šalių prašymų.

Ji sakė per Briuselyje vykusį Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimą bloko šalių lyderiams pareiškusi, jog esama seniai nusistovėjusios pozicijos, „kad nebus finansuojama aštri viela ir sienos“ pasienyje.

„Pasienio kontrolei yra skiriamas finansavimas iš Europos biudžeto. Jis susijęs ne tik su įranga, personalu ir reikalinga elektronine įranga, bet ir su vadinamąja infrastruktūra. Tačiau labai aiškiai leidau suprasti, kad esama seniai nusistovėjusio Europos Komisijos ir Europos Parlamento įsipareigojimo, kuriuo remiantis finansavimo aštriai vielai ir sienoms nebus“, – sakė U. von der Leyen, atsakydama į klausimą, ar įmanoma gauti Briuselio finansavimą užtvarams prie išorės sienų.

Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje pastaraisiais mėnesiais labai padaugėjo nelegalių migrantų, bandančių iš Baltarusijos patekti į Europos Sąjungą. ES kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie bloko sienų, nes ši esą organizuoja užsieniečių atvykimą į savo šalį, o paskui juos stumia nelegaliai kirsti ES sieną.

„Laikome Baltarusijos vyriausybės elgesį hibridine ataka“, – žurnalistams penktadienį pareiškė U. von der Leyen.

Lenkija ir Lietuva, stengdamosi sustabdyti migrantų srautą, pranešė ketinančios pastatyti fizines užtvaras pasienyje su Baltarusija. Latvija sakė, kad prie sienos su Baltarusija iki lapkričio vidurio įrengs laikiną vielos užtvarą.

Praėjusią savaitę Lenkijos parlamentas priėmė įstatymą, leidžiantį atstumti migrantus nuo sienos ir nenagrinėti prieglobsčio prašymų, kuriuo pateikia į šalį neteisėtai patekę asmenys.

Įstatymų leidėjai taip pat patvirtino vyriausybės planus pastatyti pasienyje sieną, kuri, kaip manoma, kainuos 353 mln. eurų.

„Tolesnės ribojimo priemonės“

ES lyderiai penktadienį pasmerkė Baltarusijos „hibridines atakas“ išnaudojant migraciją politiniams tikslams bei pareiškė, jog į tai bus reaguojama imantis „tolesnių ribojimo priemonių“ prieš juridinius ir fizinius asmenis.

„Europos Vadovų Taryba nepriims jokių trečiųjų šalių bandymų paversti migrantus politinių tikslų siekimo instrumentais. EVT smerkia visas hibridines atakas prie ES sienų ir reaguos atitinkamai“, – teigiama EVT penktadienį priimtose išvadose dėl migracijos.

Jas savo „Twitter“ paskyroje paskelbė EVT pirmininko Charles'io Michelio (Šarlio Mišelio) atstovas Barendas Leytsas (Barendas Leitsas).

„ES toliau imsis veiksmų atremiant vykstančias hibridines atakas, vykdomas Baltarusijos režimo, įskaitant tolesnes ribojimo priemones prieš fizinius ir juridinius asmenis, laikantis laipsniško požiūrio, skubiai“, – rašoma dokumente.

EVT taip pat pareiškė kviečianti komisiją siūlyti „visus reikiamus pakeitimus ES teisinei sistemai“ ir konkrečias priemones, pagrįstas reikiama finansine parama, siekiant užtikrinti „skubią ir tinkamą reakciją laikantis ES teisės ir tarptautinių įsipareigojimų, įskaitant ir pamatines teises“.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad ES lyderių patvirtintos išvados dėl hibridinės atakos Aliaksandro Lukašenkos režimui parodys, kad Bendrija yra „pasiruošusi apginti save“.

„Lukašenkos režimas dabar pamatys, kad ES gali reaguoti, gali priimti sprendimus ir yra pasiruošusi apginti save, tai svarbiausias klausimas, pagrindinė žinia iš šios Europos Vadovų Tarybos“, – žurnalistams Briuselyje penktadienį po EVT posėdžio sakė G. Nausėda.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Jungtinės Tautos penktadienį pareikalavo imtis skubių veiksmų gelbstint gyvybes ir išvengiant žmonių kančių ES ir Baltarusijos pasienyje po kelių prieglobsčio prašytojų mirties.

Pasak JT pabėgėlių reikalų agentūros UNHCR, šią savaitę mirus dar vienam asmeniui, iš viso Baltarusijos ir jos kaimynių ES valstybių Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos pasienyje buvo registruotos aštuonios mirtys. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder