Plungės rajone daugiau nei 2 metų ožys pradėjo duoti pieno: Nieko panašaus nebuvo matę

(11)

Kai iš kokios nors veiklos nėra jokios naudos, pavartojamas lietuvių liaudies posakis „kaip iš ožio pieno“, nes nuo seno yra žinoma, kad ožiai pieno neduoda. Tačiau Plungės rajone Zobielų kaime gyvenantis 52 metų ūkininkas Artūras Stonkus neigia liaudies išmintį ir melžia auginamą ožį.

Kad A.Stonkaus laikomas daugiau nei 2 metų amžiaus ožys gali duoti pieno, ūkininkas netikėtai sužinojo spalio pradžioje.

Nemažą avių bandą auginantis A.Stonkus tuomet svėrė savo avis. Kartu nusprendė pasverti ir savo ožį.

„Pakėlę ožį ant svarstyklių atkreipėme dėmesį, kad papilvėje yra susiformavę du nedideli vištos kiaušinio dydžio tešmenys, o ožio speniai yra nenatūraliai pabrinkę“, – pasakojo vyras.

Kartu ūkininkaujantis jo sūnus Jonas, kuris prieš porą metų baigė veterinarijos gydytojo studijas, įtarė, kad šis ožys gali duoti pieno.

Vyrai pasikvietė netoli gyvenančią melžėją, kuri tryse laikant ožį, iš abiejų jo spenių primelžė visą puoduką pieno. Kas jo ragavo, sakė, kad skoniu ir spalva ožio pienas niekuo nenusileido įprastam ožkos pienui.

Stonkų ūkyje šis ožys atsirado atsitiktinai. Prieš porą metų pasiimti vos kelių mėnesių juodos spalvos ožiuką jam įsiūlė nepažįstami žmonės. Ūkininkas sakė dažnai sulaukiąs pasiūlymų priglobti kokiame ūkyje nereikalingą jauniklį.

Vyrai pasikvietė netoli gyvenančią melžėją, kuri tryse laikant ožį, iš abiejų jo spenių primelžė visą puoduką pieno.
A.Ziabkaus nuotr. 

Apie neįprastą Stonkų ožį išgirdę kaimynai ūkininką pradėjo kvailinti juokdamiesi, kad šis neatskiriąs ožkos nuo ožio. Tačiau, kad juodabarzdis tikrai yra ožys, gyvūnas pats įrodė, kai prieš metus nutrūkęs nuo grandinės apvaisino ožką, kuri praėjusią žiemą atsivedė du ožiukus.

„Kad ožka laukiasi net nesupratome. Sužinojome tik tuomet, kai šaltą žiemą tvarte radome nušalusius jauniklius“, – pasakojo A.Stonkus.

Jo sūnus, veterinarijos gydytojas Jonas Stonkus sakė, kad tokio eksperimento pakartoti nebandė: Mes užsiimame avininkyste, tvartų ir taip trūksta, o besilaukiančios ožkos yra lepios ir joms reikia ypatingų sąlygų“.

Ožį A.Stonkus melžė dar kelis kartus, bet tai padaryti nėra lengva. Apie 50 kilogramų sveriantis gyvūnas stipriai muistosi, todėl jo melžimo procese privalo dalyvauti keli žmonės.

Artūras pasakojo daug kartų svarstęs apie šią gamtos išdaigą. Jo sūnus tai aiškina kažkokiu gyvūno fiziologiniu sutrikimu, tačiau nemano, kad jų ožys yra hermafroditas, nes tuomet turėtų matytis ir patelės lytiniai organai.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Stambiųjų gyvūnų klinikos veterinarijos gydytoja doktorantė Jurgita Autukaitė teigė, kad Plungės rajone auginamas ožys greičiausiai serga gynecomastija, kai padidėja rudimentinės pieno liaukos.

Gynecomastiją sukelia sukelia per aukštas moteriškų hormonų kiekis organizme. Sutrikus hormonų pusiausvyrai krūtys gali padidėti ir vyrams, pas kuriuos taip pat gali prasidėti spontaninė laktacija.

Smulkiuosius atrajotojus gydanti ir juos tyrinėjanti mokslininkė teigė, kad gyvūnų tarpe tai nėra itin retas atvejis, tačiau į tokias pasitaikančias gyvūnų patologijas mažai kas kreipia dėmesį, o juo labiau, tokius ožius bando melžti, todėl šie atvejai dažniausiai lieka nežinomi.

Jos teigimu, šio gyvūno hormonų sutrikimo priežastis gali būti ir navikiniai dariniai galvos smegenyse arba sėklidėse, kurie iššaukė šių požymių pasireiškimą.

„Pas mus tokie išsamesni gyvūnų tyrimai atliekami retai, nes jie yra gana brangūs. Todėl Lietuvoje aptinkami gyvūnų gynecomastijos atvejai yra retai tiriami“, – teigė mokslininkė.

Unikalų ožį auginantys Zabielų kaimo ūkininkai teigė, kad pieno duodantis jų ožys neatrodo ligotas, ganosi kartu su avimis ir su jomis puikiai sutaria. Stonkai mano, kad stiprus ožio kvapas galbūt net atbaido vilkus, nes jie į ūkininkų avių būrį dar nebuvo įsisukę. ˙

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder