Gargždiškės čempioniška jėga: po 11 tonų svarmenų kasdien

(1)

„Kai per apdovanojimų ceremoniją skambėjo Lietuvos himnas, o rankose laikiau trispalvę - jausmas pasakiškas. Tai suvirpino širdį ir mano treneriui Edvardui Šaukliui. Jis prisipažino išspaudęs ašarą“, - „Savaitės ekspresui“ pasakojo rugsėjo mėnesio pabaigoje Suomijoje Europos jaunimo (iki 23 m.) sunkiosios atletikos čempione tapusi gargždiškė Lijana Jakaitė.

Kai prieš aštuonerius metus L. Jakaitei draugė pasiūlė palaikyti kompaniją ir kartu nueiti į treniruoklių salę pasportuoti, ši apie sunkiąją atletiką nežinojo nieko, tačiau galiausiai gyvenimas susiklostė taip, kad Lijana perrašė Lietuvos sunkiosios atletikos istoriją ir sugebėjo tapti pirmąja mūsų šalies Europos jaunimo sunkiosios atletikos čempione.

Nevengia sunkių žemės ūkio darbų

„Draugė tiesiog pasiūlė eiti į sporto salę, ne štangas kilnoti, o tiesiog pasitreniruoti su treniruokliais. Šią sporto salę lankė keli mokyklos vaikinukai, tad klasiokė nusprendė mane pasikviesti į kompaniją. Taip susiklostė, kad mane pastebėjo treneris Edvardas Šaulys ir pasiūlė lankyti sunkiąją atletiką“, - savo kaip sportininkės kelio pradžią prisiminė L. Jakaitė.

Ji teigė, kad nuo vaikystės yra pripratusi prie sunkaus darbo: moka ir gyvulius pašerti, ir žolę pjauti, ir daržus ravėti, ir prižiūrėti visą Lapiuose esantį tėvelių ūkį.

„Paskutiniu metu stengdavausi į tvartą neiti, tačiau apsirgus mamai vėl teko kiaules šerti ir atlikti kitus darbus. Jokio darbo nebijau, tad gal dėl to ir man, kaime užaugusiai merginai, kilnoti štangas ir sunkiai dirbti sporto salėje - jokia bėda. Kantrybės, užsispyrimo ir noro tikrai netrūksta“, - sakė 23 metų mergina.

Kai ji rugsėjo mėnesio pabaigoje Rovaniemyje (Suomija) vykusiame Europos jaunimo (iki 23 m.) sunkiosios atletikos čempionate rovimo veiksmu iškėlė 95 kg, stūmimo rungtyje - 113 kg ir dvikovėje surinko 208 kg bei tapo Europos čempione, sulaukė gausybės dėmesio ir sveikinimų.

Lijaną ir trenerį po 1 000 eurų premijomis apdovanojo Klaipėdos rajono savivaldybės atstovai, taip pat sunkiaatletė buvo pagerbta ir Lapių kaimo bendruomenės.

„Sveikinimų sulaukiau daugybės, kaip niekada anksčiau: ir socialiniuose tinkluose, ir iš artimųjų, draugų rato, ir iš valdžios bei sporto bendruomenės. Malonu. Tai dar labiau motyvuoja ir skatina nesustoti siekiant savo tikslų“, - sakė sunkiaatletė.

Iškovota per 80 medalių ir taurių

L. Jakaitė sugeba ne tik 5 kartus per savaitę po maždaug 3 valandas lieti prakaitą sporto salėje, padėti tėvams su žemės ūkio darbais, bet ir dar Vilniaus universitete studijuoja tvariųjų finansų ekonomikos magistrantūroje.

„Dabar toks metas, kai galima daug ką atlikti ir per nuotolį. Tereikia nuvykti į kai kurias paskaitas ar atsiskaitymus. Apskritai gyvenime yra taip: kai labai nori, viską galima suderinti“, - akcentavo veikli sportininkė.

 Lijana Jakaitė perrašė Lietuvos sunkiosios atletikos sporto istoriją - tapo pirmąja mūsų šalies Europos jaunimo čempione tarp dailiosios lyties atstovių. Asmeninio sportininkės archyvo nuotr.

 Lijana Jakaitė perrašė Lietuvos sunkiosios atletikos sporto istoriją - tapo pirmąja mūsų šalies Europos jaunimo čempione tarp dailiosios lyties atstovių. Asmeninio sportininkės archyvo nuotr.

Ji neslėpė, kad randa laiko ir dar vienam savo pomėgiui - knygų skaitymui.

„Patinka skaityti detektyvus. Jie nėra nuobodūs. Praskaidrina kasdienybę“, - šyptelėjo Europos jaunimo sunkiosios atletikos čempionė.

Prakalbus, kur mergina laiko savo vertingiausią iškovotą trofėjų - Europos čempionės medalį, Lijana atsakė: „Kaip ir kitus medalius - pakabintą ant karnizo. Prieš porą metų bandžiau skaičiuoti, jų buvo per 70, o per paskutinius metus dėl pandemijos pasipildė ne tiek jau ir daug - bus gal dar maždaug papildomai dešimt.“

Pasiteiravus, kiek maždaug kilogramų iškelia per 3 valandas trunkančią treniruotę, Lijana iškart negalėjo pasakyti.

„Reikia paskaičiuoti. Treneris man pateikia užduotis, o aš bandau jas įvykdyti. Paskaičiuosiu ir galėsiu jums parašyti žinutę“, - telefonu interviu metu sakė mergina.

Po keliolikos minučių ji jau pateikė išties gana stebinantį atsakymą: „Išeina maždaug po 11 tonų per dieną.“

Nieko sau: iš pažiūros gležna ir trapi mergina sugeba iškelti tokius milžiniškus svorius! Čia tai bent jėga ir stiprybė.

L. Jakaitė Europos jaunimo iki 23 metų čempionate varžėsi tarp svorio iki 71 kg kategorijos dalyvių.

„Dažnai būna, kad sunkiaatlečiai prieš svarbias varžybas dar meta 2-3 kilogramus kūno svorio, kad patektų į mažesnio svorio kategoriją, o man būna atvirkščiai - trūksta apie 2 kilogramų. Stresas ir jaudulys daro savo - prieš varžybas svoris savaime pradeda tirpti“, - šyptelėjo mergina.

Tikslas - Paryžiaus olimpinės žaidynės

L. Jakaitė atskleidė didžiausią su sportu susijusią svajonę - iškovoti kelialapį į olimpines žaidynes.

„Būtų puiku, jei pavyktų patekti į artimiausias - 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes. Tuomet man bus 26-eri, tad amžius - pats tas. Dabar koncentruojuosi į darbą sporto salėje ir į šį savo tikslą. Ties šia pergale stengsiuosi nesustoti ir kilti aukštyn bei sužibėti ne tik tarp jaunimo, bet ir tarp moterų“, - sakė L. Jakaitė.

Artimiausi sportininkės planai - lapkritį vyksiantis suaugusiųjų Lietuvos atskirų veiksmų čempionatas, o vėliau, gruodį, ji planuoja dalyvauti ir pasaulio čempionate Uzbekistane.

„Pasaulio čempionate bandysiu patekti į dešimtuką. Patekus į dešimtuką, kauptųsi taškai olimpiadai“, - akcentavo sportininkė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder