Austrijos kancleris: kodėl tik Lietuvos mokesčių mokėtojai turi apmokėti sienos su Baltarusija statybas?

(2)

Briuselyje vykstant Europos Vadovų Tarybos (EVT) diskusijoms dėl ES migracijos politikos, Lietuvos diplomatija sulaukė rimto palaikymo iš Austrijos. Naujasis šios šalies kancleris Alexanderis Schallenbergas tiesiai šviesiai paklausė, kodėl tik lietuviai turi iš savo pinigų statyti fizinį barjerą pasienyje su Baltarusija.

„Kodėl ši našta turi gulti tik ant Lietuvos mokesčių mokėtojų?“ – retoriškai paklausė Austrijos kancleris penktadienį ryte, prieš antrosios dienos EVT susitikimą.

Tikėtina, kad jis turėjo omenyje, jog dauguma neteisėtų migrantų nesiruošia likti Lietuvoje ir keliauja į turtingesnes Vakarų Europos šalis, t. y. ne kas kitas, o Lietuva jas saugo nuo naujo antplūdžio.

Tiesa, A. Schallenbergas paminėjo, kad žodis „siena“ – nelabai politiškai korektiškai skamba.

Kaip žinoma, Lietuva siekia, kad ES finansuotų arba bent prisidėtų prie fizinio barjero statybos Baltarusijos pasienyje. Iki šiol Europos Komisija nefinansavo tokių projektų nei Lietuvoje, nei kitoje kokioje ES šalyje.

Tik suteikė lėšų sienos stebėjimo įrangai.

„Turėtume kalbėti apie fizinę užtvarą, kuri būtina kaip trumpalaikė priemonė šiai krizei išspręsti.

Niekas nežino, kas įvyks rytoj: galbūt trys, keturi, penki tūkstančiai migrantų atsiras pasienyje vienu metu arba jie bandys kirsti sieną skirtingose vietose, ir mes nebūsime pasiruošę šiam iššūkiui.

Tad mums reikia būti ryžtingiems dar kartą“, – penktadienį ryte irgi kalbėjo prezidentas Gitanas Nausėda.

Prezidentas taip pat paminėjo, kad Lietuva siekia ES migracijos ir prieglobsčio politikos atnaujinimo – esą tai, kas yra dabar, tiko humanitarinės krizės metu, bet dabar migrantai naudojami kaip ginklas prieš ES šalis.

„Baltarusijos hibridinė ataka tęsiasi, ji tampa vis agresyvesnė: mes matome vizų išdavimą, matome režimo bandymus surasti naujus taškus, kelius iš Artimųjų Rytų šalių.

Todėl potencialių migrantų, kurie gali kirsti ES sieną, skaičius auga.

Esant tokioms sąlygoms, mums reikia aiškių veiksmų. Mes negalime vien tik kalbėti apie šią problemą. Mes turime papildyti savo teisės aktus, Šengeno kodeksą, kad būtume pasiruošę susidoroti su šiais iššūkiais, kuriuos sukėlė Baltarusijos režimas“, – kalbėjo G. Nausėda žurnalistams prieš EVT posėdį.

Jis kartu paminėjo, kad ES susiduria su dezinformacijos kampanija ir Baltarusijos režimas bando eskaluoti žmogaus teisių klausimą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder