Arūnas Dulkys

Arūno Dulkio atleidimas jį paaukštinant: sako, kad tokį triuką palaimintų ir Prezidentas

(6)

Ar pandemijos bangose besikapanojančiam sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui bus numestas gelbėjimosi ratas, ar jam teks toliau vargti siekiant nenuskęsti?

Vėl blogėjant epidemiologinei situacijai šalyje ir gausėjant A.Dulkio kritikų chorui pasigirdo kalbų apie rastą elegantišką būdą, kaip šiam ministrui pasitraukti iš Vyriausybės.

Naujienų portalas TV3, neįvardydamas šaltinių, pranešė, kad valdantieji svarsto galimybę A.Dulkį išsiųsti kaip Lietuvos atstovą į Europos audito rūmus Liuksemburge. Buvęs Valstybės kontrolės vadovas esą galėtų pakeisti dabartinį Lietuvos atstovą, buvusį finansų ministrą Rimantą Šadžių. Pastarojo kadencija baigsis kitų metų gegužę.

R.Šadžiaus kandidatūra su tuomete šalies vadove Dalia Grybauskaite neoficialiai irgi buvo pradėta derinti likus bemaž pusmečiui iki jo paskyrimo.

Tiesa, nei pats A.Dulkys, nei valdančiosios daugumos atstovai nepatvirtina, kad jau planuojamas ministro atleidimas jį paaukštinant. Tačiau buvęs premjeras Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad toks triukas būtų geriausia išeitis visiems.

Ragina nepraleisti šanso

„A.Dulkiui pernelyg sudėtinga tęsti ministro darbą. Kita vertus, matyti ir akivaizdus valdančiųjų nenoras pripažinti, kad buvo padaryta klaida pasirenkant jį kovoti su krize.

Įvertinus A.Dulkio pasiryžimą ateiti vadovauti ministerijai ypač sunkiu metu ir visas kitas aplinkybes, tai būtų labai ori išeitis iš dabartinės keblios ministro situacijos. Nes jo atėjimas, nepaisant buvusios drąsos, nebuvo sėkmingas ir tai jam būtų geriausias šansas.

A.Dulkio paskyrimas į Europos audito rūmus nebūtų atsitiktinis. Tai būtų visiškai logiškas sprendimas, nes jis buvo valstybės kontrolierius, turi reikiamos patirties šioje srityje, ten jaustųsi puikiai ir atlaisvintų poziciją žmogui, kuris galbūt galėtų suvaldyti krizę sveikatos apsaugos sistemoje“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo S.Skvernelis.

Anot ekspremjero, nepadarius tokio sprendimo įtampa tik didėtų, o problemos gilėtų: „Ministrui būtų galima padėkoti. Negali sakyti, kad jis nesistengė. A.Dulkys tikrai stengėsi, norėjo padaryti geriau, bet išėjo kaip visada. Nemanau, kad toks sprendimas rodytų silpnumą, tiesiog jam atsirastų galimybė realizuoti savo gebėjimus ten, kur jis geriausiai gali tai padaryti.“

Politikas neatmetė, kad A.Dulkio kandidatūra į Europos audito rūmus galbūt net sulauktų jo vadovaujamos Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ ar kitų opozicijos atstovų palaikymo.

S.Skvernelis taip pat neabejoja, kad, ko gero, ministro kandidatūrą palaimintų ir jį dabar kritikuojantis šalies vadovas Gitanas Nausėda: „Jei prezidentas nori efektyvesnio pandemijos valdymo ir efektyvesnių rezultatų, tai irgi būtų išeitis, nes šiuo atveju tikrai svarbu, kad ministras turėtų ne tik premjero, bet ir prezidento palaikymą. A.Dulkys pastarojo neturėjo nuo pat pradžių.“

Buvo tapęs galvos skausmu

S.Skverneliui antrino ir kitas buvęs premjeras Algirdas Butkevičius, kuriam vadovaujant Vyriausybei į aukštesnes pareigas teko išsiųsti tuometį sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Andriukaitį.

Nors negalima sakyti, kad tuo metu įtakingam socialdemokratui V.Andriukaičiui jau grėsė prarasti ministro portfelį, vis dėlto jam buvo gana karšta.

Ministrą iš posto vertė tuometė opozicija, V.Andriukaičiui buvo žeriami priekaištai dėl sveikatos priežiūros įstaigų finansavimo mažinimo, o po ministerijos langais vyko protesto akcijos.

Politinius vandenis drumstęs ministras galvos skausmu buvo tapęs ne tik tuomečiam premjerui, socialdemokratams, bet ir buvusiai šalies vadovei D.Grybauskaitei.

Todėl, anot A.Butkevičiaus, apsispręsti dėl V.Andriukaičio kandidatūros į eurokomisarus nebuvo itin sudėtinga. Tiesa, tuomet teko rinktis tarp dviejų kandidatų.

Be V.Andriukaičio, buvo svarstoma ir užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus kandidatūra.

„Aš labiau norėjau, jog į Briuselį vyktų L.Linkevičius, bet D.Grybauskaitė užsispyrė, kad važiuotų V.Andriukaitis.

Ko gero, jeigu šis klausimas būtų persikėlęs į partinį lygį, socialdemokratai būtų balsavę už V.Andriukaitį, kuris turėjo didesnį palaikymą. Bet to pavyko išvengti, nes nuomonės iš esmės sutapo ir ilgų svarstymų nebuvo“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo A.Butkevičius.

Paskyrimas atrodytų logiškas

A.Butkevičius įsitikinęs, kad dabartiniu metu A.Dulkio paskyrimas į kitas pareigas būtų mažiausiai skausmingas ir jam pačiam, ir Vyriausybei, esą tai būtų išmintingas sprendimas.

„Tai nebūtinai atrodytų kaip koks nors kritikuojamo ministro atsikratymas. Nors tikriausiai visi suprastume priežastis, kodėl jis būtų išsiųstas, bet tai galima pateikti ir kaip tam tikrą loginę seką. Juk jis – buvęs kontrolierius. Bet kokiu atveju taip tikrai pavyktų išvengti daug politinių aistrų“, – svarstė buvęs socialdemokratų premjeras.

Politikas linkęs manyti, kad prezidentas G.Nausėda turbūt neprieštarautų galimai rokiruotei: „Žinant jo nemeilę A.Dulkiui, tai turbūt jis norėtų išsiųsti ministrą.“

Neužsibuvo nė metų

Tuo metu buvęs konservatorių premjeras Andrius Kubilius įsitikinęs, kad A.Dulkio nereikia niekur siųsti.

„Jis, aišku, būtų puikus kontrolierius, bet yra geras ministras“, – „Lietuvos rytui“ sakė dabartinis europarlamentaras.

A.Kubiliui per 2009 metais siautėjusią ekonominę krizę vadovaujant dešiniųjų Vyriausybei tokį triuką teko atlikti su tuomečiu finansų ministru Algirdu Šemeta.

Vadinamąją naktinę mokesčių reformą į Seimą atnešęs ir nepopuliarius sprendimus per sunkmetį turėjęs priimti ministras buvo pakeistas šiame poste neužsibuvęs nė metų.

Eurokomisaro kėdėje A.Šemeta pakeitė prezidente išrinktą D.Grybauskaitę, o vietoj jo vadovauti Finansų ministerijai buvo pasirinkta dabartinė premjerė Ingrida Šimonytė.

Nors tuomet niekas neabejojo, kad tai priverstiniai keitimai, dabar pakalbintas A.Kubilius nesvarstė, kiek buvusio finansų ministro išsiuntimas į Briuselį padėjo išspręsti visos jo vadovaujamos Vyriausybės rūpesčius ir ar panašus sprendimas nebręsta A.Dulkio atveju.

„Blogiausias per krizę visada būna premjeras. Taigi siekiant populiarumo geriausia būtų siuntinėti premjerus“, – juokėsi A.Kubilius.

Konservatorius tikino negirdėjęs, kad premjerė svarstytų, kaip pakeisti A.Dulkį.

„O kad šią temą bando rutulioti opozicija, tai jos toks darbas, ji už tai duoną valgo. Kai pati opozicija neturi savo idėjų, tada ima aiškinti, kokie silpni ministrai ir kad juos reikėtų keisti. Bet aš manau, kad A.Dulkys yra stipresnis ministras už Aurelijų Verygą.

Be to, dabartinėje situacijoje kaltų reikėtų ieškoti ne tarp ministrų. Problema yra ne ministras, o pandemija ir jos bangos, didelės bangos“, – įsitikinęs A.Kubilius.

Neturi laiko svarstymams

Prieš keletą savaičių prezidentas G.Nausėda pareiškė, jog pandemijos nesuvaldantis A.Dulkys turi du kelius: arba pasako, kad žino, kaip pasiekti persilaužimą, arba prisipažįsta, jog jam sunku tvarkytis.

Bet tokios kritikos sulaukęs ministras atkirto, kad trauktis neketina.

Premjerės palaikymą turintis A.Dulkys „Lietuvos rytui“ taip pat tvirtino, kad kalbos apie galimą jo delegavimą į Europos audito rūmus neturi pagrindo: „Apie tai su premjere nesu kalbėjęs – nei dabar, nei anksčiau.“

Sveikatos apsaugos ministras taip pat nesileido ir į kalbas paklaustas, ar svarstytų pasiūlymą išvykti į Liuksemburgą, – esą tokiems svarstymams tiesiog neturi laiko.

Konservatorių stovykloje dėl A.Dulkio yra įvairių nuomonių, vis dėlto daugelis valdančiųjų mano, jog greitu metu jis nebus keičiamas vien dėl to, kad to labai norėtų G.Nausėda. Be to, I.Šimonytė esą jokiu būdu nenorės pripažinti, kad pasirinkdama A.Dulkį vadovauti sveikatos apsaugai padarė klaidą.

Prezidento pritarimas yra būtinas skiriant Lietuvos atstovą į Europos audito rūmus, tačiau galutinis sprendimas priimamas balsuojant Seime.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder