Po niūros JT ataskaitos – rūsti mokslininko prognozė: artėja nelaimė, bet galėsime tik staugti iš nevilties

(7)

Šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) koncentracija praeitais metais pasiekė naują rekordinį lygį, pirmadienį pranešė Jungtinės Tautos. Ši žinia siunčia grėsmingą perspėjimą prieš ateinantį savaitgalį prasidėsiančią tarptautinę konferenciją COP26, per kurią bus ieškoma sprendinių aštrėjančiai klimato krizei.

Organizatorių nuotr.

JT Pasaulio meteorologijos organizacijos (PMO) ataskaitoje „Greenhouse Gas Bulletin“ sakoma, kad vėliausias išmatuotas ŠESD koncentracijos metinis padidėjimas pernai buvo didesnis už 2011–2020 metų vidurkį. Be to, tokia pati tendencija tęsiasi 2021 metais.

PMO duomenimis, ekonomikai sulėtėjus dėl COVID-19 pandemijos naujų išlakų kiekis sumažėjo, bet tai nepadarė reikšmingo poveikio atmosferoje jau susikaupusiam ŠESD kiekiui ir jo augimo tempui.

Organizacija pažymi, kad kol ŠESD koncentracija didės, vidutinė pasaulio klimato temperatūra nesiliaus augusi.

Žinant, kad anglies dvideginis atmosferoje ilgai išsilaiko, šiuo metu stebimas temperatūros režimas laikysis kelis dešimtmečius, nes jeigu išlakų kiekis staigiai būtų sumažintas iki nulio.

JT klimato kaitos konferencija COP26 vyks Glazgo mieste nuo spalio 31-osios iki lapkričio 12-osios.

„The Greenhouse Gas Bulletin“ siunčia rūsčią mokslinę žinią COP26 klimato kaitos derybininkams“, – sakė PMO vadovas Petteris Taalasas.

„Esant dabartiniam šiltnamio efektą sukeliančių dujų koncentracijos didėjimui pamatysime, kad šio šimtmečio pabaigoje temperatūros padidėjimas smarkiai viršys Paryžiaus sutarties tikslus [apriboti atšilimą] 1,5–2 Celsijaus laipsniais, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos“, – pabrėžė jis.

„Esame smarkiai nukrypę nuo kurso“, – perspėjo P. Taalasas.

Rekordinis CO2 lygis

Trys pagrindinės ŠESD yra anglies dvideginis, metanas ir azoto oksidai. Visų svarbiausios iš jų yra anglies dvideginis, kurio indėlis į pasaulio klimato šiltėjimą sudaro apie 66 procentus.

2020 metais CO2 koncentracija atmosferoje pakilo iki 413,2 milijoninės dalies (ppm) ir buvo 2,5 ppm didesnė negu ankstesniais metais. Šiuo metu anglies dvideginio atmosferoje yra 149 proc. didesnė, palyginus su padėtimi 1750 metais, iki pramonės revoliucijos, nurodė PMO.

Ataskaitoje sakoma, kad apie pusė dėl žmogaus veiklos išsiskyrusio anglies dvideginio pasilieka atmosferoje, o kitą dalį sugeria vandenynai ir sausuma.

„Vėliausiai Žemėje palyginama CO2 koncentracija buvo prieš 3–5 mln. metų, kai temperatūra buvo 2–3 Celsijaus laipsnio didesnė, o jūros lygis – 10–20 metrų aukštesnis negu dabar. Tačiau tuomet 7,8 mlrd. žmonių negyveno“, – aiškino P. Taalasas.

Vidutinė metano koncentracija 2020 metais taip pat pasiekė rekordiškai aukštą lygį – 1,889 milijardinės dalies (ppb) – ir buvo 11 ppb didesnė negu ankstesniais metais. Palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos, dabartinis lygis yra 262 procentais didesnis.

Apie 40 proc. metano išlakų lemia gamtiniai šaltiniai, pavyzdžiui, šlapynės. Likusi dalis išsiskiria dėl žmogaus veiklos, įskaitant ryžių auginimą ir sąvartynus.

Azoto oksidų vidutinė koncentracija pasiekė 333,2 milijardinės dalies. Per metus ji padidėjo 1,2 ppb ir yra 123 proc. didesnė negu 1750 metais.

Organizatorių nuotr.

Tirpstantys ledynai, nesutramdomi gaisrai yra tik dalis pasekmių, kurias sukelia vis šiltėjanti Žemės atmosfera.

Artėja nelaimė

Pasak PMO, toliau didėjant išmetamų ŠESD kiekiui ir kylant pasaulio temperatūrai mūsų planetai gresia ekstremalesni orai.

Tikėtina, kad kaitros bangos ir liūtys bus dažnesnės ir smarkesnės. Ledynai tirps greičiau, jūros lygis kils sparčiau, o vandenyno vanduo toliau rūgštės. Visa tai gali sukelti didelio masto padarinių pasaulio visuomenėms ir ekonomikai.

„Mums reikia įsipareigojimus paversti veiksmais, kurie darytų poveikį dujoms, skatinančioms klimato kaitą“, – pabrėžė P. Taalasas.

„Mums reikia iš naujo apsvarstyti savo pramonės, energetikos ir transporto sistemas, taip pat visą gyvenimo būdą. Reikalingi pokyčiai yra ekonomiškai prieinami ir techniškai įmanomi. Negalima švaistyti laiko veltui“, – pridūrė jis.

Londono universiteto ŠESD grupės mokslininkas Euanas Nisbetas pareiškė, kad šiltnamio efektą sukeliančių dujų matavimų rodikliai tampa panašūs į „slystantį ir tuojau atsitrenksiantį automobilį“.

„Nelaimė vis artėja, bet sustabdyti jos negali. Aiškiai matai, kad priešakyje laukia avarija, ir gali tik staugti“, – kalbėjo jis.

Edinburgo klimato kaitos instituto direktorius Dave'as Reay sakė, kad JT ataskaita pateikia „žiauriai atvirą“ išvadą apie ligšiolinius JT klimato kaitos konferencijų pasiekimus: „Epiška nesėkmė.“

Organizatorių nuotr.

Tirptantys ledynai, nesutramdomi gaisrai yra tik dalis pasekmių, kurias sukelia vis šiltėjanti Žemės atmosfera.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder