Be ausų gimęs kretingiškis paauglys apie implantus negalvoja: jei nepatinka, tegu nežiūri

(1)

Kretingiškio Gvido diagnozė nuo gimimo buvo matoma plika akimi – berniukas gimė su klausos sutrikimu, neturi ausyčių. Medikai jo mamą Kristiną jau tada patikino – sūnus niekuomet negirdės. Ir kas galėjo pagalvoti, kad netrukus 15-ąjį gimtadienį švęsiantis Gvidas savo šeimos, gerų žmonių ir „Išsipildymo akcijos“ dėka dabar nė kiek nesiskiria nuo kitų vaikų, puikiai girdi ir spinduliuoja pasitikėjimu savimi?

Prognozavo visišką kurtumą

Kraupios diagnozės jo mama Kristina niekuomet nepriėmė kaip vienintelės tiesos ir stengėsi daryti viską, kad pakeistų sūnaus gyvenimą. Paskutinis žingsnis – „Išsipildymo akcija“.

„Jautriausia, kad visiškai svetimi žmonės, kurie nė nepažįsta mūsų šeimos, parėmė mus finansiškai, skyrė dalį savo uždirbtų pajamų ir pajautė mūsų bėdą. Tai parodo, kad visi kartu žmonės gali labai daug, o žodis „ačiū“ yra per mažai“, – dabar neslėpdama emocijų sako ji.

Praėjusių metų „Išsipildymo akcijos“ herojui implantuotos dvi BAHA Attract implanto sistemos, kurios signalą iš kalbos procesoriaus priima per magnetą. Taip pat jam nupirktas garso procesorius, tvirtinimo juostos, bevielis mini mikrofonas ir bevielis telefono priedas.

„Išsipildymo akcija“ Gvidui suteikė galimybę pilnavertiškai girdėti, siekti svajonių, ryžtingai žengti pirmyn. Dabar atsikėlus ryte nebereikia bijoti, kad aplink implantą bus patinę ir negalėsime jo uždėti. Vaikui nieko nebeskauda. Pilnas ryžto Gvidas ir vėl gali sportuoti.

O aš be galo žaviuosi jo pasitikėjimu savimi ir stiprybe – tai atperka visus išgyvenimus“, – sako 14-mečio mama.

Laiko save sveiku vaiku

Organizatorių nuotr.

Kretingiškio Gvido diagnozė nuo gimimo buvo matoma plika akimi – berniukas gimė su klausos sutrikimu, neturi ausyčių.
Asmeninio albumo nuotr.

Tačiau to, ką teko patirti praeityje, nei berniukas, nei jo šeima nepamirš niekuomet. Kristina neslepia – situacija buvo beprotiška, o tai, kad niekas neturėjo atsakymo, kas vaiko laukia ateityje, viską tik blogino.

„Viskas, ką prognozavo medikai – vaikas niekuomet negirdės – išsipildė atvirkščiai. O buvo visko… Tačiau aš visuomet tikėjau, kad bus kitaip ir niekuomet nenuleidau rankų. Tikėjimas tik dar labiau išaugo tada, kai jam buvo 8 mėnesiai ir mes pirmieji Lietuvoje iš Vokietijos gavome pirmąją BAHA juostelę“, – sako ji.

Dabar Gvidas puikiai girdi, lanko mokyklą, turi begales draugų ir laiko save visiškai sveiku vaiku.

„Jis spinduliuoja ypatingu pasitikėjimu.

Ne per seniausiai jį pakvietė stoti į neįgaliųjų draugiją, tačiau Gvidas tikino, kad yra visiškai sveikas, puikiai girdintis ir besikabinantis į gyvenimą. Jis nė kiek dėl savo problemų nekompleksuoja, o kartais net sudrausmina ir mane. „Išsipildymo akcijos“ dėka jis dabar yra be galo sveikas ir laimingas vaikas“, – pasakojo jo mama.

Šiuo metu apie ausų implantaciją vaikas nė negalvoja – teigia nesuprantantis, kodėl turėtų kentėti dėl kitų. Anot Gvido, jis kuo puikiausiai save realizuoja ir be to – turi gerą klausą, o tiems, kuriems nepatinka jo ausų sritis, jis į ją linki tiesiog nežiūrėti.

Dabar berniukas atsiduoda savo pomėgiams ir svajonėms, o jo mama, artėjančio sūnaus gimtadienio proga, nori padaryti jam staigmeną. „Jis svajoja apie bokso kriaušę, pirštines.

Gvidas dievina sportą – kūno lavinimas jam be galo svarbus. Deja, jis negali rinktis tokių sporto šakų, kurios būtų kontaktinės, nes turi vengti traumų. Tad bokso treniruotės jam tinka idealiai. Jis siekia sveiko kūno, kadangi ir pats jaučiasi visiškai sveikas – tikrai ne kitoks, negu kiti“, – su šypsena kalba Kristina.

Žiūrėdama brauks ašarą

Vis dėlto Gvido mama neslepia – kreiptis į „Išsipildymo akciją“ nebuvo paprasta.

„Jei atvirai, niekuomet negalvojau, kad ir mums to prireiks. Pamenu, žiūrėdavau į „Išsipildymo akcijoje“ pasirodančias šeimas ir galvodavau, kokios jos yra laimingos, kad išdrįso čia pasirodyti, gavo žmonių paramą.

Tačiau patys čia sutikome begalę nuoširdžių žmonių, kurie prisidėjo prie Gvido gerovės kaip tik galėjo – kas parėmė finansiškai, kas šypsojosi linkėdami sėkmės, kas įpūsdami drąsos ir sakydami, kad viskas bus gerai.

Žmonių nuoširdumas kartais net glumindavo, bet viduje jausdavomės kur kas saugesni, nes buvome nebe vieni“, – prisiminimais dalijasi Kristina.

Moteris įsitikinusi – paramos koncertą žiūrint šiais metais, jos šeimos širdis virpės kartu su kitais tėveliais ir jų atžalomis, kadangi tie, kurie susiduria su tokiomis bėdomis, yra paliečiami kitaip.

„Tikrai brauksiu ašarą, o būsimiems herojams noriu priminti, kad sunkūs išbandymai skiriami tik stipriam žmogui. Dabar jūsų širdys plaka viltimi, o akys dega tikėjimu. Bet viskas bus gerai – jūs jau čia ir mes visi kartu jums padėsime kuo tik galėsime, kiekvienas dalele savęs“, – tvirtai žada klausos problemas įveikusio Gvido mama.

„Išsipildymo akcija“ bendradarbiauja su aukojimo internetu portalu aukok.lt, telekomunikacijų operatoriumi TCG, operatoriais Bitė, Tele2 ir Telia. Skambinti ar rašyti trumpąsias SMS žinutes ir paaukoti galite šiais numeriais: 1891 – 3 EUR, 1892 – 5 EUR, 1893 – 10 EUR.

Visa paaukota suma keliauja į „Išsipildymo akcijos“ sąskaitą – akcijos partneriai netaiko jokių kitų mokesčių.

Kitus aukojimo būdus rasite čia: https://www.tv3.lt/issipildymo-akcija

„Išsipildymo akcijos“ skaidrumu rūpinasi audito įmonė Grand Thornton Baltic.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder