Prezidentūra Tomo Vytauto Raskevičiaus siųstą picą grąžino atgal

(20)

Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius ketvirtadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pakvietė šalies vadovą Gitaną Nausėdą kartu suvalgyti picą. Taip politikas reagavo į Prezidentūros išplatintą atsakymą, kad dėl Seime rengiamo lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo šalies vadovas iki projekto pateikimo Seime su jo iniciatoriais nesusitiks.

Laisvės frakcijos parlamentaras pasirinko pasiūlyti prezidentui picą, kadangi pirmadienį prezidentas susitiko su LGBT vaiko mama Rasa Račiene, kuri pasakojo, jog G. Nausėda savo aplinkoje turi homoseksualių draugų ir kartais su jais valgo picas.

„Po pirmadienio susitikimo Prezidentūroje išgirdome, kad prezidentas nemato poreikio susitikti su tos pačios lyties poromis, kad išgirstų apie jų vargus ir rūpesčius, nes „turi tokių pažinčių, valgo su jais picas“. Suprantu, kad tokios draugystės, asmeniniai kontaktai privačioje erdvėje nėra problema. Problema, matyt, ta, kad prezidentas, eidamas savo pareigas, nėra privatus asmuo, o jo, kaip valstybės vadovo, pozicija lemia žmonių likimus“, – feisbuke rašo T. V. Raskevičius.

Politikas vieną picą teigė jau išsiuntęs ir pačiam prezidentui, tikėdamas, kad susitikimo su homoseksualiais asmenimis formatas „prie picos“ G. Nausėdai bus priimtinesnis.

„Jei prezidentui tinkamiausias formatas susitikimui su homoseksualiais asmenimis iš tiesų yra „prie picos“, šiandien į Prezidentūrą picą ir siunčiu. Ir prašau visų, kurie yra neabejingi prezidento neigiamam požiūriui į LGBT+ žmones ir Partnersytės įstatymą, taip pat nusiųsti picos į Prezidentūrą. Galbūt tai padės parodyti, kad neužtenka kalbėtis vien „apie mus“. Būtina kalbėtis ir „su mumis“, – tęsė jis.

T. V. Raskevičius atkreipia dėmesį, kad su Partnerystės įstatymo oponentais šalies vadovas diskutavo jau ne kartą.

„Dar daugiau, prezidentas rado laiko Partnerystės įstatymą aptarti ne tik su Bažnyčios hierarchais, bet ir su projektui oponuojančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis. Praėjusį pirmadienį prezidentas buvo susitikęs su LGBTI+ vaiko mama ir puikia savo srities specialiste Rasa Račiene. Tačiau prezidentas neturi laiko ir noro susitikti su Seimo nariu, kuris buvo išrinktas, kad Lietuvoje būtų priimtas Partnerystės įstatymas. Kodėl?“ – klausia parlamentaras.

Laisvės frakcijos narys neatmeta, kad tiesioginių susitikimų su homoseksualiais asmenimis prezidentas vengia, taip siekdamas išvengti populiarumo mažėjimo.

„Turiu didelį įtarimą, kad prezidentas tiesiog patologiškai vengia atsidurti vienoje patalpoje su homoseksualiu politiku. Tikriausiai ne todėl, kad bijotų „užsikrėsti“, bet todėl, kad yra galvojama apie populiarumo reitingus ir antrąją kadenciją. Tačiau yra viena maža smulkmena. Padėjęs ranką ant mūsų šalies Konstitucijos, prezidentas prisiekė „būti visiems lygiai teisingas“. Prezidentas yra ne tik savo rinkėjų, bet ir visų Lietuvos Respublikos piliečių prezidentas, tarp jų ir LGBT+ žmonių“, – tvirtino T. V. Raskevičius.

Prezidentūra picą grąžino atgal

Vis dėlto, kaip Delfi vėliau patvirtino T. V. Raskevičius, Prezidentūra jo siųstos picos nepriėmė ir grąžino ją atgal.

ELTA primena, kad prezidentas pirmadienį susitiko su LGBT vaiko mama R. Račiene. Šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis pabrėžė, kad prezidentas bendrauja su LGBT bendruomenės atstovais ir žino jos problemas.

„Prezidentas tikra pažįsta ne vieną porą, bendrauja ir žino šių žmonių problemas. Tai turbūt kažkokio atskiro susitikimo tam tiesiog nereikia. Tas bendravimas vyksta nuolatos“, – patikino jis.

R. Račienė patvirtino prezidento patarėjo teiginius, kad šalies vadovas turi pažįstamų žmonių, kurie priklauso LGBT bendruomenei.

„Prezidentas sakė, kad turi asmeniškai šitų pažinčių. Valgo kartu picas. Klausiau, ar jis dėl to neužsikrėtė homoseksualumu. Sakė, kad ne“, – po susitikimo tuomet teigė R. Račienė.

Tuo metu Seimo narys T. V. Raskevičius raštu kreipėsi į prezidentą G. Nausėdą, kviesdamas jį susitikti ir aptarti patobulintą Partnerystės įstatymo projektą. Šių metų gegužę Seimas po pateikimo grąžino Partnerystės įstatymo projektą iniciatoriams tobulinti. Liepą prezidentas išsakė poziciją, kad Partnerystės įstatymą jis būtų vetavęs dėl netinkamo partnerystės sąvokos apibrėžimo.

Tačiau Prezidentūra tvirtina, kad šalies vadovas neketina atsakyti į Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko kvietimą ir ruošiamą lyčiai neutralios Partnerystės įstatymą aptarti dar iki projekto pateikimo Seime.

„Tik pristačius įstatymą Seimo nariams, išgirdus jų vertinimus ir pritarus įstatymo pateikimui, manome, tikslinga pradėti platesnes diskusijas, kuriose dalyvautų ir valstybės vadovas“, – Eltai atsiųstame komentare teigia Prezidento komunikacijos grupė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder