Arūnas Dulkys

Valstiečiai persigalvojo: interpeliaciją skelbs ne I. Šimonytei, o A. Dulkiui

(3)

Opoziciniai valstiečiai nutarė inicijuoti interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis per partijos šešėlinės Vyriausybės posėdį penktadienį pranešė, kad ankstesnio sumanymo skelbti interpeliaciją premjerei Ingridai Šimonytei ir de facto visam ministrų kabinetui atsisakoma.

„Siūlau atsisakyti interpeliacijos premjerei“, – teigė jis.

R. Karbauskis tvirtino, kad I. Šimonytės Vyriausybė atsižvelgė į pagrindinį valstiečių reikalavimą nedidinti mokesčių.

Rugsėjo viduryje LVŽS taryba buvo įpareigojusi frakciją Seime rengti interpeliaciją premjerei, jei per tris savaites Vyriausybė neatsisakys planų didinti mokesčius, iš esmės nepakeis COVID-19 pandemijos valdymo bei vakcinacijos strategijos, viešai neatsiskaitys visuomenei už migrantų krizės valdymo kaštus ir pan.

Penktadienį šešėlinė LVŽS vyriausybė nutarė, kad dabar interpeliacijos nusipelno sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, nes nesugeba valdyti COVID-19 situacijos.

„Praktiškai šita Vyriausybė į istoriją bus įrašyta kaip sugebėjusi nuvesti į kapus aibę žmonių vien dėl negebėjimo valdyti šią koronaviruso krizę ir nenoro girdėti nei mūsų, nei medikų, nei kitų šalių patirčių“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Inicijuodami interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui, valstiečiai planuoja jo klausti, kodėl pradėjęs dirbti A. Dulkys melavo, kad turi pandemijos suvaldymo planą, nors jo nepateikė iki šiol.

Taip pat norima sužinoti, kokia yra dabartinė pandemijos suvaldymo strategija, kodėl nukeltas infekcinių ligų klasterio kūrimas į paskutinius šios Vyriausybės darbo metus, kodėl nepaskirti Nacionalinis visuomenės sveikatos centro,

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, Šiaulių Respublikinės ligoninės vadovai, atleistas Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas.

Ministro taip pat norima teirautis, kodėl gegužę pamačius lėtėjančią vyresnio amžiaus asmenų vakcinaciją nesiimta papildomų priemonių pasiekti tuos žmones tiesiogiai.

„Ar ministras nemano, kad turėtų asmeniškai prisiimti atsakomybę už nesuvaldytą pandemiją bei augantį mirštamumą tuo metu, kai vakcinos yra visuotinai prieinamos?“ – teigiama interpeliacijos projekte.

Taip pat valstiečiams klausimų kelia galimybių paso efektyvumas.

Pasak R. Karbauskio, šio paso įvedimas sukėlė didžiulių nuostolių šalies ekonomikai.

Interpeliacijos projekte taip pat keliami klausimai dėl Sveikatos apsaugos ministerijos viešųjų pirkimų.

„Ar ministras nemano, kad tokie „pasitaikantys“ atvejai („Kitokie pasikalbėjimai“, ministro ir jo aplinkos nuotraukų pirkimas, kai nuotraukos kaina siekia daugiau kaip 50 eurų) indikuoja dideles ministerijos skaidrumo problemas, ypač viešųjų pirkimų srityse?“ – rašoma projekte.

Dėl paramos interpeliacijai valstiečiai planuoja kreiptis į kitas opozicines Seimo frakcijas.

Pagal Seimo statutą, interpeliaciją premjerui ar ministrui gali inicijuoti ne mažiau kaip penktadalis parlamentarų, tai yra ne mažiau kaip 29.

Tačiau kad premjeras ar ministras būtų atstatydintas už tai per slaptą balsavimą turi būti ne mažiau kaip pusė visų Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 71.

LVŽS Seime turi 22 atstovus.

Archyvų nuotr.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder