Ukraina pirmą kartą išbandė „Bayraktar“ mūšyje

(1)

Ukraina, atsakydama į prorusiškų separatistų artilerijos apšaudymą, pirmą kartą išbandė turkų bepilotį orlaivį „Bayraktar“.

„Prisiminkite šią istorinę dieną! 2021 m. spalio 26 d. – pirmasis kovinis puolamojo bepiločio „Bayraktar“ panaudojimo atvejis Donbase!“ – savo „Facebook“ paskyroje rašo Ukrainos karo ekspertas, žurnalistas Jurijus Butusovas ir pateikia vaizdo įrašą:

Pasak žurnalisto, šaltiniai pranešė, kad tai buvo atsakas į prorusiškų separatistų artilerijos apšaudymą, per kurį žuvo vienas ukrainiečių karys.

„Rusai dislokavo bateriją tiesiai ant kelio, be jokios priedangos, visiškai tikri, kad yra nebaudžiami. Tačiau Ukrainos karinės pajėgos pirmą kartą prieš artileriją pasiuntė į mūšį „Bayraktar“ ir su valdoma bomba MAM-S rusiška patranka buvo sunaikinta“, – rašo žurnalistas.

2020 m. Ukraina įsigijo šešis turkiškus dronus, o dar 42 gaminsis pati pagal licenciją su kompanija „Bayraktar“.

Kijevas ketvirtadienį oficialiai patvirtino, kad Ukrainos rytinėje dalyje per naujausius susirėmimus tarp vyriausybės pajėgų ir separatistų kovotojų žuvo vienas ukrainiečių karys.

Ukrainos kariuomenė pranešė, kad per pastarąją parą separatistų kovotojai, panaudodami pabūklus, granatsvaidžius ir kulkosvaidžius, surengė septynias atakas prieš vyriausybės pajėgas.

„Priešo ugnis mirtinai sužeidė vieną Jungtinių pajėgų karį“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Dar vienas karys buvo sužalotas, priduriama jame.

Ukrainos kariuomenė su prorusiškais separatistais rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose kariauja nuo 2014 m., kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį.

Metų pradžioje regione suintensyvėjus smurtui, Rusija pavasarį buvo sutelkusi apie 100 tūkst. karių prie Ukrainos sienų ir Kryme, sukeldama susirūpinimą dėl galimo ilgamečio konflikto paaštrėjimo. Netrukus Maskva paskelbė pradėjusi atitraukti karius, bet Ukraina ir jos sąjungininkės Jungtinės Valstijos sakė, kad atitraukimas yra tik dalinis.

Per jau daugiau nei 13 tūkst. gyvybių pareikalavusį konfliktą nuo šių metų pradžios žuvo mažiausiai 57 Ukrainos kariai. Palyginimas: per visus 2020-uosius gyvybės neteko 50 Kijevui ištikimų pajėgų narių.

Separatistai teigia, kad žuvo per 40 jų kovotojų.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant karius ir ginklus separatistams palaikyti. Maskva tokius kaltinimus atmeta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder