A. Dulkys apie apmokėjimą už testus: mes finansuojame kažkieno baimę ir įgeidžius

(6)

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad klausimas dėl apmokėjimo už testus yra susijęs ne su epidemiologija, o su efektyviu viešųjų finansų valdymu. jis abejoja, ar visų mokesčių mokėtojų pinigais derėtų finansuoti kažkieno baimes.

Taip jis kalbėjo prezidentui Gitanui Nausėdai vetavus Vyriausybės teiktą įstatymą, kuriuo buvo siūloma įvesti mokamus testus nepasiskiepijusiems darbuotojams.

Pasak A. Dulkio, Vyriausybė siekia finansuoti efektyviausią priemonę virusui valdyti – skiepus.

„Konstitucija Vyriausybę ir Seimą įpareigoja valstybės biudžeto lėšas naudoti racionaliai ir Vyriausybės pagrindinis akcentas teikiant šitą įstatymo projektą buvo (...) finansuoti efektyviausią priemonę, finansuoti sprendimą, kuris iš esmės padeda kovoti su virusu, o ne laikiną testavimo priemonę“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras.

„Kai kam nors atrodys, kad jiems reikia 3 mln. eurų, 5 mln. eurų tiems patiems medikų atlyginimams, mokslo finansavimui, inovacijoms, tai pagalvokime, kad tais 19 mln. eurų, kuriuos mes išleidžiame testavimui neefektyviaus sprendimo, visų mokesčių mokėtojų pinigais, mes finansuojame kažkieno baimę, kažkieno įgeidį“, – teigė A. Dulkys.

„Jis (šis klausimas – BNS) nėra epidemiologinis, jis yra principinis apie tai, kaip mes tvakomės su valstybės finansais“, – kalbėjo jis.

Įstatymą vetavęs prezidentas teigė, kad mokami profilaktiniai testai „padarytų meškos paslaugą“ valdant pandemiją.

Anot jo, dėl mokamų tyrimų nukentėtų testavimo prieinamumas, o tai lemtų pavėluotą COVID-19 diagnostiką ir nekontroliuojamą viruso plitimą.

G. Nausėda taip pat sakė, kad sprendimas toliau skaldytų visuomenę ir mažintų pasitikėjimą valstybe.

Vyriausybės iniciatyva Seime priimtos Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisos numatė, kad periodiškai testuotis turintys nepasiskiepiję darbuotojai nuo gruodžio 1 dienos tai darytų savo lėšomis.

Vyriausybė yra sudariusi veiklos sričių sąrašą, kuriame esantys darbuotojai turi nuolat testuotis dėl COVID-19, tai medicinos, švietimo, maitinimo, prekybos, viešojo administravimo darbuotojai, vežėjai, profesinės karo tarnybos kariai. Tikrintis reikia kas 7–10 dienų.

Seimo valdantieji sako, kad sieks atmesti prezidento veto.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder