Premjerė dėl stipraus alkoholio 18-mečiams: mes juos laikome suaugusiais žmonėmis

(5)

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybės sprendimas pritarti leisti įsigyti alkoholio 18-mečiams argumentuojamas tuo, kad jie yra suaugę žmonės.

„Logika yra tokia, kad arba mes laikome 18-mečius suaugusiais žmonėmis, arba ne. Mes dėl to Vyriausybėje balsavome ir sprendimas buvo, kad mes laikome 18-mečius suaugusiais žmonėmis“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomiems siūlymams leisti įsigyti silpno alkoholio nuo 18 metų, kartu siūlo šio amžiaus jaunuoliams nebedrausti turėti ir vartoti ir stiprų alkoholį.

Tačiau premjerė pažymi, kad diskusija dėl alkoholio pardavimo liberalizavimo dar nesibaigė, procesas tęsis Seime.

„Toliau diskusija tęsis Seime, Seimas tikrai turės galimybes įvertinti visų ekspertų nuomones ir dar kiekvienas Seimo narys turės dėl tų projektų, kokie bus pateikti Seimo balsavimui, išsispręsti atskirai“, – teigė premjerė.

Trečiadienį Ministrų kabinetas iš esmės pritarė Seimo valdančiųjų iniciatyva svarstomiems pakeitimams, kuriais nuo 18 metų būtų leista vartoti silpną (iki 15 proc.) alkoholį, numatoma ilginti alkoholio pardavimo laiką sekmadieniais iki 20 val., šiek tiek liberalizuoti alkoholio reklamą.

Dabar sekmadieniais alkoholio galima įsigyti nuo 10 val. iki 15 val., kitomis dienomis – nuo 10 iki 20 valandos. Vartoti alkoholį, nepriklausomai nuo jo stiprumo, dabar galima nuo 20 metų.

Vyriausybės patvirtintose Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtose išvadose, be kita ko, raginama dar labiau liberalizuoti nuostatas dėl 18-mečių, nei svarstoma Seime: jiems siūloma leisti „vartoti ir turėti alkoholinius gėrimus, neatsižvelgiant į jų stiprumą“.

„Kartu įvertinus sveikatos ekspertų nuogąstavimus dėl to, kaip alkoholio pardavimas pilnamečiams asmenims gali paveikti nepilnamečius asmenis, siūlytina nustatyti pereinamąjį laikotarpį iki 2023 metų sausio 1 dienos ir taip suteikti galimybę adaptuoti valstybines alkoholio vartojimo prevencijos strategijas, socialines reklamas, švietimo apie alkoholio žalą nepilnamečiams asmenims programas ir kitas reikšmingas alkoholio vartojimo prevencijos priemones“, – teigiama Vyriausybės išvadose.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovai apgailestauja, kad siūlymais liberalizuoti alkoholio prekybą ir vartojimą šalyje bandoma susilpninti kontrolę.

Naujausi PSO duomenys rodo, kad Lietuva patenka į penketuką šalių, kurios per penkerius metus labiausiai sumažino alkoholio vartojimą. Be to, PSO ragina valstybes labiau reguliuoti socialinių tinklų ir interneto žiniasklaidos rinkodarą, susijusią su alkoholiu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder