Arūno Valinsko laukia nemalonumai: apskųstas dėl žodžių apie Gitaną Nausėdą

(48)

Kritikos G.Nausėda sulaukė po to, kai spalio viduryje, kalbėdamas apie vakcinacijos tempus, kaltę dėl to suvertė Vyriausybei. „Mes faktiškai pražiopsojome, pramiegojome pirmą vasaros pusę, kai, nežinau dėl kokių sumetimų, buvo dirbtinai sulėtinti skiepijimosi tempai.

Archyvų nuotr.

Gitanas Nausėda. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Galbūt dėl to, kad nebūtų pasiektas prezidento tikslas 70 proc. iki liepos vidurio.

O kai jau buvo pamatyta, kad susikaupė didelės vakcinos atsargos ir kad gali būti kritika iš visuomenės pusės, tada buvo verčiamasi per galvą", - tuomet sakė prezidentas.

Už tai Seimo nario konservatoriaus Lino Slušnio prezidentas buvo išvadintas bailiu, peržengusiu visas ribas.

O štai šoumenas A.Valinskas rėžė dar drąsiau ir prezidentą išvadino mulkiu.

Tai jis padarė viename naujienų portale paskelbtame tekste, pavadinimu „Arūnas Valinskas: Prezidente, jūs esate apgailėtinas, savimi besigrožintis mulkis."

Jame A.Valinskas kritikuoja prezidento išsakytą poziciją ir tekste šalies vadovą 5 kartus pavadina mulkiu.

Toks nepagarbus, prieš prezidentą nukreiptas, tekstas buvo apskųstas Lietuvos žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai.

Skundą tarnybai parašė farmakologas, Sveikatos teisės instituto vadovas Rimas Jonas Jankūnas.

„Publikacijos pavadinime bei turinyje yra teiginiai, kurie akivaizdžiai įžeidžiančio pobūdžio, prasilenkia tiek su viešojo informavimo etika, tiek su visuomenės informavimo principais, kurie yra įtvirtinti teisės aktuose.

Publikacijos pavadinime LR prezidentas vadinamas apgailėtinu, savimi besigrožinčiu mulkiu.

Publikacijos turinyje taip pat kartojami įžeidūs žodžiai valstybės vadovo atžvilgiu.

Tiek publikacijos autorius, tiek viešosios informacijos leidėjas, valdantis visuomenės informavimo priemonę www.15min.lt, tokiu viešosios informacijos skelbimu grubiai pažeidė galiojančius teisės aktus, įžeidė ne tik LR prezidentą, bet kartu ir visus Lietuvos Respublikos piliečius, kurie rinko šalies vadovą, juo pasitiki bei jį gerbia", - rašoma skunde.

Jame taip pat nurodoma, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25 straipsnyje bei Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 10 straipsnyje įtvirtinta asmens teisė turėti įsitikinimus bei juos laisvai reikšti nėra absoliuti, o ja besinaudojantys asmenys (tiek žurnalistai, tiek ir kiti viešai besireiškiantys asmenys) privalo elgtis sąžiningai informacijos adresato atžvilgiu, siekti pateikti tikslią ir patikimą informaciją, laikytis etikos normų.

Taip pat tiek Europos Žmogaus Teisių Teismo, tiek ir nacionalinėje teismų praktikoje yra akcentuojama, kad kiekvienas, kuris naudojasi informacijos teise, privalo laikytis įstatymų nustatytų apribojimų, nepiktnaudžiauti informacijos laisve.

„Sutinkamai su Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 507 straipsniu, valstybės politiko, valstybės pareigūno, valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens garbės ir orumo pažeminimas, reiškiamas raštu, yra administracinis nusižengimas.

Publikacijos antraštėje bei turinyje išdėstyti teiginiai laikytini žeminančiais LR prezidento garbę ir orumą. Minėti teiginiai taip pat menkina pasitikėjimą šalies vadovu ir prezidentu kaip valstybės institucija", - rašoma skunde.

Todėl prašoma įspėti portalą ir pašalinti minėtą A.Valinsko straipsnį, o jo paties atžvilgiu pradėti administracinę teiseną.

„Vakaro žinioms" susisiekus su A.Valinsku, šis bendrauti atsisakė.

Nenorėjo net išgirsti klausimo, dėl ko kreipiasi žurnalistai.

Archyvų nuotr.

Dėl teksto apie prezidentą Gitaną Nausėdą TV laidų vedėjui Arūnui Valinskui teks aiškintis Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder