G. Landsbergis: Lietuvos gynybai reikalingas ir transatlantinis ryšys, ir stipri Europa

(3)

Plėtodama saugumo ir gynybos iniciatyvas, ES turi išlikti atvira bendradarbiavimui su strateginiais partneriais, ypač JAV ir Jungtine Karalyste, bei užtikrinti, kad šios pastangos papildytų, o ne dubliuotų NATO, teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Mūsų gynybą pirmiausia užtikrina transatlantinis ryšys ir įsipareigojimas kolektyvinei gynybai NATO.

Bet mūsų saugumo aplinka nuolat kinta, todėl mūsų atsakas turi būti platus. Lietuva sieks, kad ES turėtų visą rinkinį priemonių kovai su hibridinėmis grėsmėmis, įskaitant migracijos kaip ginklo panaudojimą prieš ES“, − sakė G. Landsbergis pirmadienį ES užsienio reikalų ir gynybos ministrų bendrajame ES Užsienio reikalų tarybos susitikime Briuselyje.

Jame buvo aptartas tolesnis „ES saugumo ir gynybos strateginio kompaso“ rengimas ir prioritetiniai uždaviniai.

„ES saugumo ir gynybos strateginio kompaso“ procesu siekiama stiprinti ES gebėjimą reaguoti į krizes, atremti hibridines ir kibernetines grėsmes ir naujųjų technologijų keliamus iššūkius bei stiprinti partnerystes saugumo ir gynybos srityje per ateinančius 5–10 metų.

Europos Vadovų Taryba taip pat aptars „ES saugumo ir gynybos strateginį kompasą“ šių metų gruodį vyksiančiame susitikime.

Europos šalių vadovai procesą turėtų galutinai patvirtinti kitų metų kovą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder