Ole Willassen

Liūdna laivo „Ole Willassen“ istorijos pabaiga: į „adatas“

(6)

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako, kad mūsų uostamiestyje netrukus nutiks unikalus įvykis: laivas bus supjaustytas stovintis prie krantinės Danės upėje. Vakar pradėjus jį buksyruoti į bendrovę „Klaipėdos laivų remontas“, į jį pradėjo sunktis vanduo. Paaiškėjo, kad jo negalima judinti, ir kad tai jau jo istorijos pabaiga.

Deja, nepavyko išgelbėti istorinio laivo „Ole Willasse“, kažkada medžiojusio banginius. Prieš kelerius metus jis buvo atplukdytas į Klaipėdą dėl remonto ir, pasirodo, jo istorija ir baigsis šiame uoste. Mat vakar priimtas sprendimas tiesiog laivą utilizuoti. Taip nutiko todėl, kad nepavyko jo nuvilkti į kitą stovėjimo vietą, į laivų remonto įmonę. Nedaug trūko, kad laivas jau būtų skendęs ir ketvirtą kartą. Paaiškėjo, kad jokiai kelionei jis nėra pasiruošęs.

Priminsime, kad pernai laivas stovėdamas prie krantinės Danės upėje skendo du kartus, o šiemet - vieną. Todėl miesto Savivaldybė buvo įpareigojusi Danės upės krantinių koncesininkę UAB Klaipėdos pilies uostą, priklausančią AB „Klaipėdos laivų remontas“ (KLTR), laivą patraukti iš Danės upės krantinės. Buvo nuskambėjęs ne vienas ir mero V. Grubliausko ultimatumas, kadangi „Ole Willassen“ kėlė pavojų kitiems laivams, aplinkai.

Tapo vos ne keiksmažodžiu

„Jau sutarta su savininkais, kurie galų gale suprato, kad kitos išeities nėra - laivą reikės utilizuoti vietoje. Dabar nedelsiant turi būti tam rengiamasi. Deja, negali įpūsti gyvybės tam, kas jau seniai yra pasmerktas. Bandyti įvairūs variantai, laivas ir lopytas, ir gydytas, bet galų gale teko nuleisti visas vėliavas. Bus unikalus atvejis. Nepamenu Klaipėdoje tokio dalyko, kad laivas būtų utilizuojamas vietoje prie krantinės Danės upėje. Tokio vaizdo tikrai nesinorėtų matyti ateityje“, - „Vakarų ekspresui“ sakė meras.

Pasak V. Grubliausko, laivo „Ole Willassen“ pavadinimas jau tapo savotišku keiksmažodžiu klaipėdiečiams. "Jo skendimo Danės upėje istorija verta atskiros istorijos ir kone vietos Gineso rekordų knygoje - daugkartinis skendimas toje pačioje vietoje. Bandant buksyruoti jį į jau suderintą vietą, tik pajudinus, jis ir vėl pradėjo grimzti, o tai labai aiškus signalas apie tikrąją jo būklę…

Šiandien (vakar. - Autor. past.) toje istorijoje paaiškėjo galutinis sprendimas - tik ką kalbėjau su Danės krantinių operatoriumi ir sutarta dėl to, kad pačiu artimiausiu metu jis bus utilizuojamas vietoje, ką jau seniau buvau siūlęs ne kartą. Tad toks liūdnokas, bet neišvengiamas šio daugiaserijinio trilerio finalas", - savo feisbuko paskyroje rašo Klaipėdos meras.

Judinti laivo nebegalima

KLR generalinis direktorius Alvydas Butkus patvirtino „Vakarų ekspresui“, kad priimtas sprendimas utilizuoti laivą, kad šis klausimas aptartas su laivo savininku, gyvenančiu Norvegijoje.

„Buvome suderinę su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, kad laivą patrauksime iš upės ir jis bus nubuksyruotas pas mus į įmonę. Vėliau ketinome jį kelti ant slipo. Bet įvyko taip, kaip įvyko. Tiesiog dabar jo negalima judinti iš vietos. Jeigu pajudini, jis tampa nestabilus, į jį sunkiasi vanduo. Todėl nebegalime jo patraukti“, - „Vakarų ekspresui“ sakė A. Butkus.

Jo teigimu, šiuo metu situacija stabili, laivas išliko stovus. „Jo tiesiog negalima traukti, nes tai daryti nesaugu, todėl ir nuspręsta laivą utilizuoti vietoje. Ir man gaila to laivo, tai paveldas, jo istorija įdomi, deja, ji baigiasi, nes laivo savininkas nepasirūpino laiku jo būkle. Kitos išeities nebėra“, - mano KLR vadovas.

A. Butkus teigė, kad utilizavimo darbus turės atlikti pats laivo savininkas, samdyti žmones, o Klaipėdos pilies uostas, kaip Danės upės krantinių koncesininkas, reikalaus, kad tai būtų įvykdyta.

Paklaustas, ar nebus taip, kad vėl po kurio laiko tas laivas pradės skęsti, KLR vadovas atsakė: „Jau sutarta, kad utilizavimo darbai bus pradėti artimiausiu metu. Turės būti parengta aikštelė, pasamdytas subrangovas, t. y. žmonės, kurie atliks tą darbą, gautas leidimas ir t. t. Pirmiausia bus nuimta viršutinė laivo dalis. Tada jo svoris mažės, jis kils į viršų ir taps stabilesnis, tada bus pradėtas po truputį pjaustyti. Nuėmus viršutinę dalį bus imamasi apatinės, o tada jis galutinai bus iškeltas iš vandens“, - aiškino A. Butkus.

Klausiamas, ar tas laivas šiemet prie krantinės dar sulauks Kalėdų, KLR vadovas atsakė, kad į tokį klausimą atsakymo neturi.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder