Skandalinga byla: pavojinga užkrečiama liga sergantį nusikaltėlį medikai nuvežė į „Akropolį“, vyras pabėgo

(4)

Vilniaus miesto apylinkės teisme išnagrinėta itin neįprasta liga, kai visuomenei pavojinga užkrečiamąja liga sergantis Vilniaus krašto gyventojas buvo nuteistas už tai, kad pabėgo nuo medikų ir sukėlė pavojų visuomenei. Neįprasta šioje istorijoje tai, kad nuteistasis pabėgo ne iš gydymo įstaigos – nors kėlė pavojų, medikai vyrą patys išleido ir nuvežė į banką susitvarkyti reikalų.

Kaip paaiškėjo, vyrą kartu su kitais ligoniais vežė vos viena darbuotoja, kuri, paleidusi nuteistąjį prie prekybos centro „Akropolis“, išvažiavo, kad galėtų kitus ligonius nuvežti į kitus bankus. O sugrįžus sergančiojo paimti ir neradus, jo ieškoti buvo pasiųstas kitas sergantysis.

Nusikaltimas buvo padarytas 2020 m. spalio pabaigoje, kai medikai išskirtinį savo pacientą išleido ir nuvežė į vieną sostinėje veikiančių bankų susitvarkyti reikalų.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Piotras Golotilec turi neeilinę reputaciją – vyras jau anksčiau bėgo nuo medikų, o ankstesniu gyvenimo laikotarpiu buvo linkęs į kriminalinius nuotykius: nuo 1991 m. iki 2012 m. buvo teistas septynis kartus, o 2002-aisiais P. Golotilec buvo pripažintas itin pavojingu recidyvistu.

Tačiau pastarieji nuosprendžiai vyrui buvo paskelbti už palyginti nesunkias vagystes, o nuo 2012-ųjų P. Golotilec buvo sugrįžęs į gan ramų gyvenimą ir iki šios istorijos daugiau reikalų su teisėsauga neturėjo.

Bylos duomenimis, 2020 m. spalio 22 d., apie pietus, vyrą, kuris sirgo ir turėjo būti izoliuotas nuo visuomenės, medikai nuvežė į prekybos centre „Akropolis“ veikiantį „Swedbank“ poskyrį.

Nors ir buvo su medikų palyda, P. Golotilec po apsilankymo banke pasišalino nežinoma kryptimi ir po maždaug penkių valandų buvo surastas policijos pareigūnų, į kuriuos kreipėsi tie patys medikai.

Teismas nedetalizuoja, kokioje gydymo įstaigoje buvo laikomas P. Golotolec ir kokia pavojinga užkrečiamąja liga vyras sirgo. Nepatvirtintais Alfa.lt duomenimis, nuteistasis turėjo nelengvą tuberkuliozės formą.

Pats P. Golotilec savo kaltę pripažino iš dalies.

Vyras ikiteisminio tyrimo metu teigė, kad lydimas vienos iš klinikų darbuotojų nuvyko į banką, nes turėjo atsidaryti sąskaitą, tačiau į banko skyrių nuėjo vienas, o kai po pusvalandžio susitvarkęs reikalus išėjo, paprasčiausiai nerado, kas jį parvežtų į gydymo įstaigą.

Nuteistasis tikino, kad niekas jam nesakė, kur ir kas jo lauks, tad jis valandą pralaukė toje vietoje, kurioje buvo atvežtas mikroautobusu. Kai niekas nepasirodė, P. Golotilec nutarė keliauti ne į ligoninę, bet į namus, nes norėjo pasiimti radiją, drabužių ir indų. Nors ir sirgo pavojinga užkrečiamąja liga, iki namų vyras keliavo viešuoju transportu.

Atvykusią į namus P. Golotilec jau pasitiko pareigūnai, kurie grąžino vyrą atgal į medikų globą. Tačiau pats vyras teigė savo kaltės nematantis – iš pradžių jis sąžiningai laukė medikų, be to, nemano, kad galėtų ką nors užkrėsti.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Eglė Ramanauskienė P. Golotilec už kovos su epidemijomis ir užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimą skyrė pusmetį laisvės apribojimo be intensyvios priežiūros.

Etatinis bėglys

Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad nelengva liga sirgęs vyras ilgus metus galėjo kelti pavojų aplinkiniams.

P. Golotilec šeimos gydytoja tyrėjams nurodė, kad vyrui pavojinga liga buvo įtarta dar 2016 m., pacientas buvo nukreiptas tolesniam ištyrimui, tačiau nesityrė ir paprasčiausiai pabėgo, vėliau niekur nesikreipė ir nesigydė.

Tačiau su sveikata nepažaisi – po ketverių metų, 2020-aisiais, P. Golotilec vėl kreipėsi į gydymo įstaigą, skųsdamasis itin suprastėjusia sveikata. Tuomet P. Golotilec buvo nukreiptas stacionariam gydymui, kurio metu patvirtinta galutinė diagnozė ir imtasi priemonių, kad pavojingo užkrato vyras neplatintų į aplinką.

Nepaisant šių priemonių, 2020 m. spalį vyras kartu su kitais ligoniais buvo nuvežtas į banką, kad galėtų susitvarkyti savo reikalus.

Anot jį gydžiusio mediko, 2020 m. rugpjūčio 8 d. P. Golotilec jau buvo pabėgęs iš ligoninės, tačiau tuomet į policiją nesikreipta.

Bylos duomenimis, nuo vasaros stacionariai gydytas vyras 2021 m. sausio 4 d. buvo perkeltas į kitą ligoninę priverstiniam gydymui, nes prieš tai nesilaikė gydymosi režimo, išardęs ligoninės tvorą ėjo į parduotuvę, į apsaugos darbuotojų pastabas nereaguodavo, neadekvačiai vertino savo būklę.

„Tik priverstinis gydymas gali užtikrinti gydymo kurso užbaigimą“, – nurodė P. Golotilec gydžiusi medikė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder