Šokių ekspertas V. Visockas: šokiai galėtų tapti Lietuvos nacionaliniu sportu

(2)

Lietuvos sportinių šokių federacijos (LSŠF) viceprezidentas Virginijus Visockas teigia, kad mūsų šalies šokėjai savo pasiekimų gausa niekuo nenusileidžia kitoms sporto šakoms, todėl juokais siūlo keisti Lietuvos nacionalinį sportą į šokius. V. Visockas tiki, jog gruodį Vilniuje vyksiančiame Pasaulio jaunių 10 šokių čempionate Lietuvos atstovai taip pat iškovos medalį.

Gruodžio 4 dieną Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje vyksiančiame turnyre tarp šokėjų iš 30 pasaulio šalių išvysime ir kylančias Lietuvos sportinių šokių žvaigždes – Kiprą Kūrą ir Elzę Gintvilę Valiūnaitę.

Primename, kad mūsų šalies garbę ginanti pora šį mėnesį Rumunijoje vykusiame Lotynų Amerikos šokių čempionate liko per plauką nuo medalių – tarp 55 porų užėmė ketvirtąją vietą.

Pasaulio jaunių 10 šokių čempionato turnyro Vilniuje metu visos poros atliks po penkis standartinius (lėtas valsas, tango, Vienos valsas, fokstrotas, kvikstepas) ir penkis Lotynų Amerikos šokius (samba, čia čia čia, rumba, pasodoblis, džaivas), o iš viso kiekviena pora ant parketo žengs net iki 40 kartų.

Negana to, žiūrovai arenoje taip pat galės mėgautis ir specialia parodomąja programa – hiphopo šokėjų pasirodymais.

Nors šis turnyras V. Visockui bus jau devynioliktasis tarptautinio rango čempionatas mūsų šalyje per 25 metų laikotarpį – tai pirmasis kartas, kai į Lietuva priims jaunuosius šokėjus iš viso pasaulio, o taip pat ir pirmasis, kai tokį turnyrą tenka organizuoti tokiomis sudėtingomis sąlygomis, esant COVID-19 reikalavimams.

Nepaisant to, Lietuvos sportinių šokių federacijos (LSŠF) viceprezidentas yra įsitikinęs, kad Vilniuje išvysime ne tik puikų renginį, bet ir tiki, jog mūsų šalies atstovams nusišypsos sėkmė. Iki čempionato liko vos 10 dienų, todėl apie turnyrą, organizacinius iššūkius bei Lietuvos atstovų šansus pasikalbėjome su pačiu V. Visocku.

– Lietuvoje jau organizavote daugybę tarptautinių šokių čempionatų – kuo šis turnyras bus ypatingas?

– Nuo tada, kai 1996 metais buvusiuose sporto rūmuose surengėme pirmąjį šokių čempionatą, tai jau bus devynioliktasis Europos ar Pasaulio čempionatų rango turnyras Lietuvoje.

Nepaisant to, dar niekada nesame organizavę 10 šokių čempionato jauniesiems šokėjams, penkiolikamečiams, todėl toks turnyras bus pirmasis. Tarptautinė sportinių šokių federacija įprastai mums teisę rengti įvairius čempionatus suteikia tikrai noriai, nes visada sulaukiame daug gerų atsiliepimų apie renginio organizavimą, sąlygas sportininkams, žiūrovams ir lydintiems asmenims.

Beje, šiemet turime ir puikią šokėjų porą, pajėgią kovoti dėl turnyro medalių.

– Su kokiais iššūkiais susiduriate rengiant čempionatą per pandemiją?

Pirmiausia, dar nesame organizavę tarptautinio čempionato tokiomis sąlygomis – per pandemiją, todėl jau vien tai yra unikalu, nes turime atsižvelgti į žmonių saugumą ir apie 19 skirtingų COVID-19 reikalavimų renginio metu. Taip pat, kaip jau minėjau, pirmą kartą organizuojame čempionatą jauniesiems šokėjams.

Nors visą organizacinį darbą šiam turnyrui pradėjome pakankamai vėlai, nes nežinojome ar čempionatas išvis galės vykti, pasiruošimas vyksta labai sklandžiai.

– Pasaulio jaunių 10 šokių čempionate Lietuvai atstovaus Kipras Kūra ir Elzė Gintvilė Valiūnaitė – ką galite pasakyti apie juos?

– Kipras ir Elzė Gintvilė yra labai pajėgūs kovoti dėl aukščiausių apdovanojimų ir turi visas reikiamas čempionams savybes, o jų programos – tiek Lotynų Amerikos, tiek standartinių šokių – yra labai aukštos kokybės.

Kipras yra iš Klaipėdos, o Elzė iš Vilniaus, todėl labai džiugu, kad tokia jungtinė pora tiek daug dirba, stengiasi ir tiek savęs atiduoda šokiams. O šalia šokių jie abu dar ir puikiai mokosi, kas parodo jų stropumą ir sugebėjimą suderinti šokius su mokslais.

Mums, kaip federacijai, yra be galo smagu, kad šiems pasišventusiems šokėjams galime atsidėkoti surengdami čempionatą namuose, prie savų „sienų“, o taip pat ir leisti jų pasirodymais džiaugtis Lietuvos žiūrovams. Labai kviečiu visus atvykti į areną, palaikyti mūsų šalies porą ir išvysti šį nuostabų renginį savo akimis.

– Kiek iš viso porų suksis ant Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenos parketo bei kas yra didžiausi lietuvių konkurentai?

Turnyre turėsime 30 šalių. Dešimties šokių varžybose kiekviena dalyvaujanti valstybė deleguoja po vieną porą, tuo metu atskiruose Lotynų Amerikos arba standartinių šokių pasaulio čempionatuose būna po dvi.

Tarp tų trijų dešimčių porų Vilniuje išvysime ir tokias dėl medalių visada kovojančias valstybes, kaip Rusija, Ukraina, Moldova, Italija bei Vokietija, kurias ir laikyčiau pagrindiniais Kipro ir Elzės Gintvilės konkurentais.

Jau vien šių šalių užtektų puikiam finalui.

– Kurie iš dešimties šokių, kuriuos matysime čempionatu metu, sulaukia daugiausia dėmesio?

– Be abejo, tai yra skonio reikalas. Apskritai kalbant, žiūrovams labiau patinka Lotynų Amerikos šokiai. Galbūt tai kyla nuo lietuvio būdo? Mes kartais vadinami „Pabaltijo italais“.

Vėlgi, visi šokiai turi savo charakterį.

Samba yra karnavalas, daug ritmų, o čia čia čia yra toks aštresnis ir daugiau bendravimo tarp šokėjų.

Rumba yra jausmingesnis šokis, todėl ne veltui vadinamas „meilės šokiu“. Pasodoblis vaizduoja koridą, tuo metu džaivas yra pats linksmiausias, sportiškiausias ir labai šelmiškas šokis, kuris labai užveda. Kalbant apie standartinius šokius, lėtas valsas yra šokių karalius.

Tango yra labai charakteringas šokis. Vienos valsas, vėlgi, sukelia visiems sentimentus. Fokstrotas būna labai melodingas, tai valsui giminingas šokis.

Galiausiai, kvikstepas yra be galo dinamiškas, su šuoliukais ir prabėgimais. Dešimties šokių čempionatas yra daugiakovė – kiekviena pora turnyro dieną ant parketo žengs net iki 40 kartų.

– Kokios čempionato dalys žiūrovams įdomiausios, patraukliausios?

– Savaime suprantama, tai būtų finalai ir vakarinė čempionato programa. Šiemet, be dešimties šokių, taip pat esame paruošę specialius hiphopo pasirodymus, tai iš viso žiūrovai išvys net 11 skirtingų šokių.

– Ar tikitės sulaukti žiūrovų iš užsienio?

Kadangi šiame turnyre dalyvauja jaunesnieji sportininkai, kartu su jais atvyks ir nemažai lydinčių asmenų. Įprastai jaunesnius šokėjus lydi tėvai, treneriai ir prižiūrintis žmogus.

Taigi, kiekviena iš 30 šokėjų porų mums į Lietuvą „atveš“ dar apie šešis žmones. Dėl žiūrovų prognozuoti nedrįsčiau, nes turime besitęsiančią pandemiją, bet arenoje lauksime žmonių tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio.

– Kaip manote, ar šokių populiarumas Lietuvoje auga?

Žiūrint į paskutinius 10-15 metų, šokių populiarumas Lietuvoje tikrai auga. Jei gerai pamenu, prieš 15 metų šalyje turėjome apie 65-70 šokių klubų, tuo metu dabar turime jų virš 90.

Taip pat Lietuvoje turime labai gerai išvystytus vaikų šokius – turime taškų sistemą, skatinančią jų augimą bei nuolat galvojame, kaip vaikus sudominti šokiais.

Per metus Lietuvoje būna net 54 šokių varžybos, iš kurių 18 yra šalies reitingo varžybos. Lietuvoje išties turime labai stiprius šokėjus ir dažnai iškovojame medalių todėl, tokiais tempais, šokiai savo pasiekimais greitai galbūt net aplenks krepšinį. Gal ateityje vertėtų keisti mūsų nacionalinę sporto šaką?

– Kiek šokiuose yra svarbu talentas, o kiek darbas?

Kadangi šokiai yra sudėtingos koordinacijos sporto šaka, talentui skirčiau 40 procentų, o darbui tektų 60 procentų. Aišku, geriausia yra tam, kuris ir darbštus, ir gabus, nes rezultatai ateina greičiau.

Visgi, yra ir trečias faktorius – vidus. Tai psichologija, tai nusiteikimas, tai charizma. Tai labai daug dalykų.

Bet kuriuo atveju, gruodžio 4 dieną Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje netrūks nei talentingų, nei darbščių, nei charizmatiškų sportininkų, nes atvyksta geriausi jaunieji šokėjai iš pasaulio 30 šalių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder