Kitąmet pensijų gavėjų laukia pokyčiai: ką svarbu žinoti?

(27)

Šiandien Seimas pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktiems įstatymo pakeitimams, atnešiantiems teigiamų pokyčių pensijas gaunantiems senjorams. Ministerija primena, kokie pagrindiniai pensijų pokyčiai numatomi jau kitąmet.

KĄ ATNEŠ PENSIJŲ REFORMA?

Kas pajus didžiausią teigiamą pokytį?

Nuo kitų metų pensijos augs labiau, nei numato dabartinė indeksavimo formulė. Didžiausią teigiamą poveikį pajus daugiau įmokų sumokėję – gavę didesnį atlyginimą bei turintys ilgesnį stažą – ir mažiausias socialinio draudimo pensijas gaunantys senjorai.

Skaičiuojant senatvės pensiją, svarbu ir bendroji, ir individualioji jos dalys. Bendroji pensijos dalis užtikrina minimalias pajamas, o štai individualiosios pensijos dalies dydis priklauso nuo per gyvenimą sumokėtų įmokų dydžio ir mokėjimo trukmės.

Dabar vidutinėje pensijoje, turint būtinąjį stažą, bendroji dalis sudaro maždaug 60 procentų pensijos dydžio, o individualioji – vos 40 procentų. Planuojama, kad individualios dalies reikšmė didės ir bus ženklesnė. Taip sudaromos paskatos ir motyvacija žmonėms daugiau mokėti socialinio draudimo įmokų bei atitinkamai gauti didesnę pensiją.

Bendrosios pensijos dalies didinimas palies apie 70 tūkst. pensininkų, iš kurių net 2/3 – moterys, kurios dėl įvairių gyvenimo aplinkybių negalėjo sukaupti daugiau stažo: prižiūrėjo artimuosius, augino vaikus.

Kitąmet turintys bent minimalųjį pensijų draudimo stažą gaus viso dydžio bendrąją pensijos dalį, o ne dalį jos (proporcingą įgytam stažui), kaip buvo iki šiol. Tiems gavėjams, kurie įgijo didesnį už būtinąjį stažą (iki 2017 m. gruodžio 31 d. paskirtoms pensijoms – didesnį kaip 30 metų), pensijos didės labiau. 

Ministerijos skaičiavimai rodo, kad 2022 metais vidutinė pensija didės nuo 450 Eur iki 465 Eur, 2024 m. – nuo 519 Eur iki 544 Eur. Vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu 2022 m. didės iki 489 eurų, o 2024 m. – iki 576 eurų. 

Kodėl verta kaupti didesnį stažą?

Naujas pensijų modelis ir spartesnis bendrosios pensijos dalies augimas jokiu būdu nepanaikina turimo pensijų draudimo stažo įtakos bendram pensijos dydžiui.

Už mokėtas socialinio draudimo įmokas planuojama didesnė socialinio draudimo pensijos individualioji dalis. Kitaip tariant, augs pensijos tų, kurie sumokėjo daugiau socialinio draudimo įmokų.

Keičiantis pensijų apskaičiavimo tvarkai, ateityje vis didesnį svorį pensijoje įgys ir asmens sumokėtos įmokos, o pati pensijų sistema taps teisingesnė.

Pavyzdžiui, 18 metų už minimalųjį atlygį dirbęs žmogus  įgyja apie 9 pensijų apskaitos vienetus, o 36 metus už 3 vidutinius darbo užmokesčius dirbęs žmogus į pensiją išeina turėdamas apie 108 apskaitos vienetus. Pirmojo žmogaus pensijos individualioji dalis dabar yra apie 38 eurus, antrojo – 450 eurai.

Dėl siūlomo spartesnio pensijų apskaitos vieneto augimo pirmojo žmogaus pensijos individualioji dalis per trejus metus bus padidėjusi apie 13 eurų, antrojo –152 eurais. Pavyzdys akivaizdžiai rodo, kad didesnis efektas tiems, kas įmokas mokėjo ilgiau ir didesnes.

Kada tikėtis didesnių pensijų?

Pritarus Seimui, pensijos bus sparčiau indeksuojamos nuo 2022 metų sausio 1 dienos. 

Bendroji pensijos dalis gavėjams, turintiems stažą, mažesnį už būtinąjį, bus perskaičiuota iki 2022 metų birželio 30 dienos.

Kitaip tariant, pensijų gavėjai, kuriems naujo dydžio pensija priklauso jau nuo 2022 m. sausio mėnesio, perskaičiuotą pensiją ir susidariusią nepriemoką už kelis mėnesius gaus ne vėliau kaip iki birželio mėnesio pabaigos. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder