Jau žino, kokius žiemos orus mums žada gamtos ženklai: labai skirsis nuo pernykščių

(3)

Nuo vaikystės medžius, paukščius ir orų permainas stebinti marcinkoniškė Janina Janušauskienė sako, kad artėjanti žiema gerokai skirsis nuo pernykštės, bet baltų Kalėdų tikėtis neverta.

 

Archyvų nuotr.

© Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Beržai žada šaltą žiemą

Pasibaigus grybavimo sezonui J. Janušauskienė ne kasdien išeina pasidairyti į girią, todėl pamatyti visus jos ženklus, pagal protėvių papročius esą pranašaujančius būsimo sezono orus, darosi gerokai sudėtingiau, negu vasarą ar rudens pradžioje.

„Aš jums dar vasarą sakiau, kad šiemet bus ilgas ruduo ir žiema neateis lygiai pagal kalendorių. Gal tik nuo gruodžio 15 d. ar net apie Kalėdas pajusime žvarbesnius orus.

Atšals staiga, nes beržų lapai labai greitai nukrito“, – sakė Janina.

Marcinkoniškės teigimu, šiemet beržai ilgiau nei kasmet stovėjo su lapais, tarsi kažko laukė, o paskui vos per kelias dienas juos numetė. Ji įsitikinusi, kad toks reiškinys žada būsiant šaltą žiemą.

„Vienai pamainai važiavau į darbą, tai tie beržų lapai dar buvo, o kitai jau pamačiau tik plikas šakas.

Nors tomis dienomis net ir stipraus ar itin gūsingo vėjo nebuvo, kad juos nudraskytų. Kasmet beržų lapai krinta maždaug spalio viduryje, o šiemet jie gerokai vėlavo. Staigų atšalimą žada ir vėlyvas paukščių išskridimo laikas – spalio viduryje vis dar būriavosi ir atsisveikindamos su mumis klykavo gervės.

Skruzdėlynai jau ne tokie gyvi, kaip būdavo vasarą, bet ir šiandien mačiau, kad skruzdės dar išlenda.

Kurmiai kiemą kasdien išrausia. Visų gamtos ženklų reikšmių nenoriu viešai vardinti. Iš tikrųjų gamta pasako labai daug“, – kalbėjo J. Janušauskienė.

Archyvų nuotr.

Baltų Kalėdų tikėtis neverta

Dzūkė įsitikinusi, kad gruodį ir per Kalėdas tikros žiemos, kaip iš atviruko, tikėtis neverta, bet šlapdribų tikrai jau bus. Staigus atšalimas prasidės tik po Naujųjų metų.

Archyvų nuotr.

Janina Janušauskienė © Romas Sadauskas-Kvietkevičius

„Aną žiemą mes ilgokai grožėjomės sniego pusnimis užklota gamta, o šiemet orai bus permainingi – pernai nematyto stiprumo speigą dažnai keis atlydžiai, sniegą – šlapdriba ir lietus.

Panašiai, kaip ši vasara buvo neįprastai permaininga, tai tokie staigūs svyravimai tęsis ir žiemą. Tikrai ne visiems tokia žiema patiks“, – pasakojo Janina.

Archyvų nuotr.

© Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Paklausta, ar tikrai turime ruoštis trumpiems arktinių oro masių įsiveržimams, kai oro temperatūra kris iki 30 laipsnių šalčio, J. Janušauskienė priminė, kad pernai sniegas uždengė dar neįšalusią žemę, o šiemet žiemos įšalas tikrai bus.

Taip pat ir rūstaus speigo.

Suprasti gamtos ženklus mokėsi iš tėvo

„Dirbdama parduotuvėje jaučiu, kaip žmonių nuotaikas veikia niūrūs, lietingi tamsaus lapkričio orai, o ypač skirtumus, kada būna priešpilnis mėnulis, ir kaip juos pakeičia pilnatis“, – dalijosi pastebėjimais J. Janušauskienė.

Grybaulios kaimo vienkiemyje 11 vaikų šeimoje gimusi ir augusi moteris pasakojo nuo 3 metukų jau ganiusi miške karves. Vaikystėje pradėjo stebėti gamtos ženklus ir mokėsi suprasti, ką jie reiškia.

Paskui pradėjo užsirašinėti, kada po įšalo atsileido žemė, pražydo žibutės, kada pirma šilauogė, puriena, kada pabudo skruzdėlynas. Dievo dovaną suprasti gamtos ženklus turėjo Janinos tėvas, bet ir ji šiuo gebėjimu apdovanota, tik neskuba kiekvienam išduoti visų gamtos paslapčių.

 Archyvų nuotr.

© Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder