PSO nerekomenduoja nuo COVID-19 skiepyti 5-11 m. vaikus

(3)

Lietuvoje jau skelbiama apie 5-11 metų vaikų vakcinaciją nuo COVID-19 ligos. Nors Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) nuo tokių rekomendacijų susilaiko ir primena, jog vaikai serga daug lengvesne šios ligos forma.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Lietuva su COVID-19 skiepais bėga pasaulinėms organizacijoms už akių.

Masinė vaikų nuo 12-os metų vakcinacija mūsų šalyje taip pat buvo pradėta tuomet, kai PSO tokių rekomendacijų dar nebuvo paskelbusi.

Tokia pati situacija yra ir dabar. „Vakaro žinioms" tai patvirtino PSO atstovė Lietuvoje Ingrida Zurlytė: „Tyrimai dėl COVID-19 vakcinų vaikams, jaunesniems nei 12-os metų, dar vyksta, tad PSO atnaujins rekomendacijas, kai tik pasirodys daugiau duomenų ar epidemiologinė situacija pareikalaus rekomendacijų pakeitimo."

Ji priminė, kad skiepytis patariama ne visiems, o sveikatos problemų turintiems vaikams.

„Bet kurio amžiaus vaikai ir paaugliai (kalbant apie COVID-19 vakcinaciją omenyje turima 12-16 metų vaikai) gali būti infekuoti ir perduoti virusą, tačiau iš turimų duomenų aiškėja, kad jaunesni vaikai gali būti mažiau jautrūs. "

Kaip ir kitos didesnės rizikos gyventojų grupės, vaikai su esamomis sveikatos problemomis turi didesnę riziką sunkiai susirgti COVID-19 liga.

PSO pataria, kad vaikai, kurie turi sveikatos sutrikimų, būtų vakcinuojami tuo pačiu metu, kaip ir didesnės rizikos suaugusiųjų grupės, naudojant vakcinas pagal vakcinų autorizavimą pagal amžių", - nurodė I.Zurlytė.

Primename, kad apie vaikų nuo 5 metų skiepijimą buvo pranešta ištyrus beveik 2000 vaikų nuo 5 iki 11 metų, kurie neturėjo ankstesnės infekcijos požymių.

„Iš 1305 vaikų, kuriems suleista vakcina, COVID-19 liga buvo diagnozuota tik trims, palyginti su 16 vaikų iš 663, kurie gavo placebą", - nurodo Europos vaistų agentūros Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas.

Tiesa, kol kas Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Lietuvoje skelbiamame vakcinos informaciniame lapelyje nurodoma, kad „Comirnaty" nerekomenduojama skirti jaunesniems kaip 12-os metų vaikams."

O kaip skelbia Lietuvos statistikos departamentas, 0-19 metų gyventojų amžiaus grupėje per visą pandemijos laikotarpį nėra fiksuota nei viena mirtis nuo koronaviruso.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder