Šie ženklai išduoda, kad jūsų organizme veisiasi kirmėlės: neignoruokite jų

(1)

Pasaulyje egzistuoja tūkstančiai kirminų rūšių. Kai kurie jų gyvena žemėje, dirvoje, o kiti išgyvena žmonių ar gyvūnų viduje. Pastarieji yra žinomi ir vadinami parazitais, kurie įsibrauna į žmogaus organizmą ir sukelia nemalonumus.

Dažniausiai kirmėlės patenka į žmogaus organizmą, jo žarnyną per netinkamai apdorotą maistą, liečiant nešvarius daiktus. Labiausiai pasitaiko štai šie simptomai, kurie išduoda, kad organizme yra apsigyvenę parazitai: viduriavimas, nuovargis, odos bėrimas, nervingumas, astma ir anemija.

Tai gali būti vieninteliai būdai pasakyti ir atpažinti, kad kažkas yra užsikrėtęs kirmėlėmis, nes dauguma parazitų žmogaus akiai yra beveik nematomi.

Yra išskiriamos kelios, dažniausiai pasitaikančios ir žmogaus organizmą puolančios kirmėlių rūšys.

Spalinukės

Pasak NHS, tai yra mažytės parazitinės kirmėlės, kurios užkrečia žmogaus storąją žarną. Tai yra labiausiai paplitęs kirminų infekcijos tipas Jungtinėje Karalystėje, kur vienu metu serga daug suaugusiųjų ir apie pusė vaikų.

Nors spalinukės ne visada sukelia simptomus, mergaitėms jie gali pasireikšti sukelti niežulį aplink išangę, taip pat makštį, trikdo miegą.

Be to, kai kuriems tai gali sukelti svorio kritimą ir šlapinimąsi į lovą. Pajutus simptomus yra būtina nedelsiant gydyti šią spalinukių sukeltą infekciją, nes negydant šių kirmėlių padidėja infekcijos plitimo rizika.

Kaspinuočiai

Pasak NHS, tai yra plokščios, į juosteles panašios kirmėlės, kurios gali gyventi žarnyne, jei netyčia kartu su maistu prarijote šių kirmėlių kiaušinėlius arba dar mažus, naujai išsiritusius kirminus.

Pagrindinė priežastis, dėl ko į organizmą papuola kaspinuočiai yra netinkamai iškeptas, užkrėstos gyvūnų mėsos valgymas. Jungtinėje Karalystėje šie kirminai yra reti, bet daug kur paplitę kitur pasaulyje.

Daugeliu atvejų, jie nesukelia simptomų – ​​tai galite sužinoti tik pastebėję juos savo išmatose. Tai pamačius, galima lengvai jų atsikratyti ir pagyti nuo sukeltos infekcijos.

Tačiau pasitaikantys simptomai kartais gali būti – svorio kritimas, nuovargis ir viduriavimas. Kai kuriais atvejais šių kirminų sukelta infekcija gali sukelti rimtų komplikacijų, kurios gali būti mirtinos.

Nematodai

Pasak NHS, tai yra parazitiniai kirminai, galintys užkrėsti žmones šalyse, kuriose yra prastos sanitarinės sąlygos ir šiltas, drėgnas klimatas. Todėl dauguma infekcijų pasitaiko Afrikoje, Amerikoje, Kinijoje ir Pietryčių Azijoje.

Šiais kirminais galima užsikrėsti žmonėms, jei plika oda liečiasi su dirvožemiu, kuris buvo užterštas išmatomis.

Apsikrėtę gali patirti niežtintį odos išbėrimą arba kvėpavimo takuose sukeltus simptomus, tačiau paprastai jokių požymių nėra, rašo express.co.uk.

Šie parazitai dažniausiai užkrečia šunis, o viena jų rūšis gali net sukelti mirtiną kraujavimą mažiems šuniukams.

Apvaliosios kirmėlės

Patekusios apvaliosios kirmėlės į žmogaus organizmą, jame efektyviai maitinasi ir dauginasi. Pasak NHS, šie kirminai dažnai nesukelia simptomų ir yra lengvai gydomi.

Praėjus maždaug 4–16 dienų po užsikrėtimo, pacientai gali jausti aukštą temperatūrą ir sausą kosulį.

Sunkiais atvejais, tokios kirmėlės gali sukelti komplikacijų, tokių kaip žarnyno nepraeinamumas.

tv3.lt

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder