Šalia Vilniaus – košmaru virtusios krikštynos: keršto siekę įsibrovėliai daužė net nėščiąją

(2)

Apygardos teismas prieš kurį laiką užvertė su nekasdieniais įvykiais susijusią bylą, kurioje buvo narpliojamas dar 2019 m. pradžioje šalia Vilniaus vykusios krikštynų šventės metu padarytas nusikaltimas.

Pastaroji šventė virto tikru košmaru, kai vienas jos dalyvių, išvarytas dėl smurto ir nederamo elgesio, pažadėjo visiems atkeršyti, o vėliau sugrįžo su pastiprinimu.

Užpuolikai įsibrovė ir siautėjo sodyboje, kurioje buvo ir nėščioji, ir maži vaikai, tačiau šios aplinkybės jų neprivertė sustoti.

Ši istorija teismuose nagrinėjama jau kelerius metus. Nors keturių joje dalyvavusių nusikaltėlių likimas paaiškėjo praėjusį birželį, pagrindinis tragiškai pasibaigti labai lengvai galėjusio išpuolio kaltininko likimas paaiškėjo tik lapkritį.

Šis kaltininkas – vienas iš liūdnai pasibaigusių krikštynų dalyvių Eimantas Skendelis. Būtent šis vyras tapo košmaro, kuriuo pavirto krikštynos, kaltininku.

Pažadėjęs atkeršyti grįžo su draugais

Bylos duomenimis, tiek nuteistiesiems, tiek ir šventės dalyviams įsimintina tapusi naktis prasidėjo 2019 m. vasario 16 d. vakarą, kai sodyboje tarp Vilniaus ir Širvintų buvo švenčiamos krikštynos.

Vienu iš šventės dalyvių buvo ir E. Skendelis, tačiau šio svečio buvimas greitai visiems apkarto.

Girtas vyras kitų svečių akivaizdoje išvadino vieną prie stalo sėdėjusį svečią necenzūriniais žodžiais, kibo jam į atlapus ir žadėjo primušti, o vėliau, kiek paprovokavęs, iš tikrųjų trenkė į veidą, bandė parversti, siūlė eiti į lauką pasikalbėti.

To buvo negana – po kurio laiko vyras priėjo prie salėje sėdėjusios vyresnės moters ir įžūliai atsisėdo ant šios kelių. Kai jos sūnus prisistatė su pretenzijomis, kad E. Skendelis taip elgtis su jo mama negali, E. Skendelis trenkė kartą vyrui kumščiu į veidą.

Tarp abiejų vyrų kilo susistumdymas, kurio metu neapsikentę krikštynų dalyviai E. Skendelį išstūmė į lauką. Čia vyras dar bandė smogti kumščiu vienai moteriai, liepusiai jam išvažiuoti, tačiau šią apgynė kiti šventės dalyviai.

Išspirtas E. Skendelis nenurimo – toliau provokavo muštynes ir žadėjo visiems atkeršyti šūkaudamas: „Aš visus jus užmušiu, laukite, aš grįšiu.“

Nors buvo jau apgirtęs ir buvo galima pamanyti, kad pažado neištesės, neblaivus vyras su draugo automobiliu grįžo į Vilnių ir troleibusų stotelėje „Žirmūnų žiedas“ susitiko su keturiais draugais – Mariumi Seniut, Andžejumi Jankovsi, Karoliu Rudzijevu.

E. Skendelis draugams papasakojo apie įvykį sodyboje ir pakvietė juos nuvažiuoti į minėtą sodybą, kur liko nakvoti krikštynų šventės svečiai, bei atkeršyti šiems.

Vyrams sutikus, kompanija nuvažiavo iki Kareivių gatvėje esančios „Circle K“ degalinės, kur organizatorius susitiko su dar vienu pažįstamu, Karoliu Valiukevičiumi, ir pastarąjį taip pat įkalbėjo važiuoti keršyti.

Kelios minutės po penktos ryto visa ši kompanija dviem automobiliais atvyko į sodybą, kurioje vyko šventė, ir per neužrakintas duris pateko į vidų.

Jau ant laiptų įsibrovėliai sutiko vieną iš šventėje dalyvavusių moterų, ir E. Skendelis, pareiškęs, kad „jau viena žertva yra“, papurškė jai į veidą ašarinių dujų. Paskui moterį iš eilės nupurškė kiti įsibrovėliai, taikę ne tik į veidą, bet ir po suknele.

Moteris puolė šaukti kitiems svečiams, kad name yra įsibrovėliai, bet E. Skendelis su kompanija jau buvo radę naujų aukų – bent šešis kitus šventės dalyvius nupurškė ašarinėmis dujomis.

Vyrai nevengė ir smurto – vienai moteriai, nors ši šaukė, kad yra nėščia, pargriautai spyrė į pilvą.

Užpuolikai taip pat sumušė bent keturis vyrus, iš kurių keli negalėjo apsiginti, nes dėl ašarinių dujų nieko nematė, o vienas nesėkmingai bandė gintis šampano buteliu.

Vėliau įsibrovėliai bandė įsibrauti į kambarį, kuriame kartu su mažamečiais vaikais miegojo dar keli svečiai. Kai vienas vyras išėjo iš kambario paaiškinti, kad to asmens, kurio E. Skendelis ieško, čia nėra, taip pat buvo sumuštas.

E. Skendelis su bendrais taip pat buvo kaltinti, kad įsibrovęs į sodybą galėjo pagrobti maždaug 2198 eurų vertės turtą – kompiuterį, mobilųjį telefoną, taip pat ir kitas vertybes, tarp kurių – ir maždaug 1,5 tūkst. eurų grynųjų, dovanotų krikštynų metu.

Tačiau įrodyti, kad dėl to kaltas išties muštynių organizatorius ar kuris iš jo bendrininkų, teisme nepavyko.

Neįvertinta žala

Užpuolimo dalyviai nuosprendžio ir bausmių sulaukė šių metų birželio pabaigoje, kai bylą išnagrinėjo Vilniaus regiono apylinkės teismo Širvintų rūmai.

Visi penki vyrai buvo pripažinti kaltais dėl viešosios tvarkos sutrikdymo, taip pat įpareigoti solidariai padengti nukentėjusiųjų išlaidas ir nuostolius.

Tačiau E. Skendeliui, skirtingai nei kitiems nuteistiesiems, teko palaukti, kol nuosprendis įsiteisės, nes skundą dėl muštynių organizatoriaus Vilniaus apygardos teismui pateikė vienas iš krikštynų dalyvių, kuris tuo metu, kai atvyko įsibrovėliai, jau buvo pasišalinęs.

Vyras, kurio motinai E. Skendelis šventės metu atsisėdo ant kelių ir su kuriuo nuteistasis vėliau susimušė bei buvo išmestas, prašė jam priteisti 5842 eurus padarytai turtinei ir neturtinei žalai atlyginti, vietoje vos 200 eurų, kuriuos priteisė pirmosios instancijos teismas.

Anot vyro, kuris krikštynų metu tapo krikštatėviu, jis prieš tai nepažinojo E. Skendelio, todėl toks nuteistojo elgesys buvo šokiruojantis, nukentėjusysis patyrė gėdos jausmą ir pažeminimą, nes jis buvo sumuštas perpus jaunesnio vyro, krikštynų metu dalyvaujant pažįstamiems žmonėms, giminaičiams, kaimynams.

Nukentėjusysis taip pat teigė, kad po E. Skendelio išsakytų grasinimų jautė, kad nuteistasis išties gali sugrįžti su pastiprinimu, todėl nutarė išsikviesti taksi ir vykti iš šventės, kad išvengtų galimo pavojaus.

Tačiau taksi išsikviesti nepavyko, todėl buvo priverstas pats sėsti prie vairo, nors buvo išgėręs, todėl vėliau įkliuvo policijai, turėjo sumokėti 300 eurų baudą ir metams neteko teisės vairuoti.

Anot vyro, nors iš krikštynų išvyko ir tolesnių muštynių išvengė, vien tai, kad buvo sumuštas kitų svečių, pažįstamų akivaizdoje, pakirto jo vyriškumą ir pasitikėjimą savo jėgomis.

Ne paskutinėje vietoje buvo ir nemalonumai dėl darbo – Švedijoje dirbęs vyras teigė turėjęs imti priverstines atostogas dėl Lietuvoje pradėto ikiteisminio tyrimo, dėl perspektyvų darbovietėje kilo klausimų, o jis – keturių nepilnamečių vaikų šeimos maitintojas.

Visgi Vilniaus apygardos teismas tokiais nukentėjusiojo advokatės išvedžiojimais nepatikėjo ir nepriteisė daugiau pinigų, nei buvo priteisęs žemesnės instancijos teismas.

Anot teisėjų Gintaro Dzedulionio, Virginijos Pakalnytės-Tamošiūnaitės ir Pauliaus Veršekio, kyla tiek klausimų, tiek abejonių, ar išties muštynių organizatorius turėtų atlyginti net tokias išlaidas, kaip lėktuvų bilietai skrydžiams iš Švedijos į Lietuvą, už kuriuos, kaip paaiškėjo, mokėjo net ne nukentėjusysis.

E. Skendeliui skirta bausmė gana švelni – teks 40 valandų dirbti viešuosius darbus, laukia 1 metai 4 mėnesiai laisvės apribojimo.

Visi penki nuteistieji taip pat turės solidariai atlyginti dviem sumuštiems svečiams padarytą 400 eurų žalą, tačiau muštynių organizatorius asmeniškai turės sumokėti dar 800 eurų nukentėjusiajam, kuris iš krikštynų išvyko, – tiek įvertinta jam padaryta žala ir išlaidos advokatams.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder