Roma Katinienė

Policija pavargo dirbti už kitus

(5)

Nelegalių migrantų krizė smogė ne tik Lietuvos pasieniečiams, bet ir policijai. Jiems teko budėti prie nelegalų stovyklų. Reaguoti į pasienio gyventojų pranešimus apie prie namų sutiktus atvykėlius. Lydėti juos pas medikus ar gaudyti pasprukusius. Policijai taip pat tenka budėti per visuomenės protestus, LGBT PRIDE paradus ir užtikrinti viešąją tvarką. Kartais net fiziškai nukentėti. Ar visi šie įvykiai neatgrasys nuo darbo policijoje?

Archyvų nuotr.

ELTA nuotr.

Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma KATINIENĖ patikslino:

„Ne tik nelegalių migrantų krizė pridėjo policijai papildomo darbo, policijos pareigūnų darbo krūvis labai išaugo nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios, nes atliekama daug papildomų funkcijų. Tai ir tikrinimas, kaip piliečiai laikosi saviizoliacijos, ar dėvi kaukes, kur jas privaloma dėvėti, kontrolė, kaip žmonės laikėsi karantino reikalavimų, kai jie buvo paskelbti, patikrinimai keliuose, kai buvo draudžiama važiuoti į kitas savivaldybes - vien dėl to išaugo darbo krūviai.

Kartais pareigūnams tenka atlikti funkcijas, kurias turėtų prisiimti visuomenės sveikatos centrai. Epidemiologinė kontrolė yra Visuomenės sveikatos centro, o ne policijos darbas.

Susidūrus su nelegalių migrantų krize, policijai vėl atiteko didžiulis vaidmuo: gaudyti pasprukusius nelegalus, prižiūrėti jų stovyklas."

- Ar visoms šioms papildomoms funkcijoms atlikti netrūksta policininkų?

Trūksta apie 1400 pareigūnų per visą Lietuvą, bet dirbantiems funkcijų nesumažėjo. Nors dėl nelegalių migrantų daliai pareigūnų tenka dirbti pasienyje, lieka ir kitos funkcijos. Tai ir nusikaltimų tyrimas, užkardymas, ir bylų atidavimas į teismą, viešosios tvarkos užtikrinimas bei daugybė kitų funkcijų. Jos niekur nedingo.

Paskaičiuota, kad, jei trūksta vieno ekipažo, kitų darbo krūvis išauga 25-30 proc.

Kitas niuansas - vienu metu Vyriausybė atsižvelgė į krūvį ir už papildomus darbus buvo apmokėta. Bet taip būna ne visada. Būna, kad valdžia pirmiau numato policijai papildomas funkcijas, bet joms atlikti papildomų finansinių resursų neskiria.

Dėl išaugusių darbo krūvių žmonės suirzę, demotyvuoti, tuo labiau kad per policijos reformą policijos pareigūnai darbo užmokesčius pasididino pačios policijos sąskaita.

Tai reiškia, kad sumažino pareigūnų skaičių ir taip sutaupė pinigų likusių pareigūnų darbo užmokesčio fondui. O kitos statutinės tarnybos nieko nedarė, „miegojo", nepadarė jokių korekcijų. Policija korekcijas padarė, tačiau po penkerių reformos metų policijos pareigūnai uždirba mažiausiai iš visų statutinių tarnybų.

Nors kitos statutinės tarnybos atlieka 6-8 funkcijas, o policija daugiau nei 20 vien tik pagrindinių funkcijų. O kur dar papildomos?

Tai demotyvuoja. Pareigūnai renkasi kitas statutines tarnybas, o parengti kvalifikuotą, universalų darbuotoją, galintį atlikti daug funkcijų, reikalingi ne vieneri metai. Bet pareigūnas pagalvoja, kad, pradėjęs dirbti kitur, gaus didesnį atlyginimą, reikės atlikti mažiau funkcijų.

Reikės mažiau blaškytis, vargti. Policija dėl savo darbo krūvių ir atlyginimų nėra konkurencinga statutinė tarnyba net tarp VRM pavaldžių tarnybų, bet kas tada Lietuvoje užtikrins viešąją tvarką?

- Esate viešai minėjusi, jog europiečiams galioja griežti antipandeminiai standartai, draudimai, karantinai, bet net Europos Komisija nekelia klausimo, kad migrantai, reikalaujantys politinio prieglobsčio, būtų pasiskiepiję nuo COVID-19.

- Taip, ne paslaptis, kad atvykusieji turi savo požiūrį į „integraciją" ir skiepus. Pareigūnams, grįžusiems iš darbo nelegalų stovyklose, tikrai buvo nustatyta susirgimų koronavirusu. Ar būtent ten, stovyklose, užsikrėtė, nežinau, bet galima daryti tokią prielaidą.

Archyvų nuotr.

Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

- Ar dabar, kai dalis migrantų vis vien patenka į Lietuvą, netrūksta policijos pareigūnų pasienio rajonuose?

Jei prisimenate, per policijos reformą buvo panaikintos nuovados. Anksčiau, jei žmogui iškildavo kokia nors problemėlė, jis galėjo kreiptis į šalia esančią nuovadą. Senasis modelis, ko gero, būtų efektyvesnis, ypač per nelegalių migrantų antplūdžius.

Lietuvoje iš viso dirba daugiau nei 7000 policijos pareigūnų, bet jų neužtenka. Jau buvo signalų, kad yra trūksta. Pavyzdžiui, teritorinis komisariatas turi 1-2 ekipažus naktį, dieną - daugiau.

Man, rajono gyventojui, neturėtų skaudėti galvą, kad incidentas įvyko viename rajono pakraštyje, o policijos ekipažas - kitame. Per kiek laiko jis atvyks ir sulauksiu pagalbos? Galima atsiųsti ekipažą iš kito rajono, bet dažnai nespėjama greitai sureaguoti į pagalbos prašymą dėl didelių atstumų.

- Gal pareigūnus, dirbančius ekipažuose, motyvuoja bent atlyginimas?

- Mažiausias policininko atlyginimas - 750 eurų. O jei uždirba šiek tiek daugiau, tai už viršvalandžius ir naktines valandas.

Miestelyje 750 eurų gal ir yra normalus atlyginimus, palyginti su kitais viešojo sektoriaus atlyginimais, tačiau kaip jaunam žmogui pragyventi iš tokio atlygio gyvenant didžiuosiuose šalies miestuose?

O kaip gauti paskolą butui? Už tokį užmokestį bankas neduos paskolos. Yra įstatymo projektas, kad pareigūnams būtų finansuojamos būsto nuomos išlaidos. Bet tik sostinėje, nors ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose yra ta pati problema. Turėtų būti pareigūnų algų diferenciacija pagal krūvius ir gyventojų skaičių.

Vienur per parą būna gal 2-3 įvykiai, o didžiuosiuose miestuose - 40. Juk yra skirtumas.

Archyvų nuotr.

ELTA nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder