Jaunimo sostinės milijonai - ir už keiksmažodžių laviną

(6)

Jei tik būtų įtarę, kokiais žodžiais per Atgimimo aikštėje surengtą Europos jaunimo sostinės renginį viešai žarstysis jaunieji uostamiesčio reperiai, Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariai šioje aikštėje būtų ne tik uždraudę naudoti petardas ir fejerverkus, bet ir vulgariai keiktis bei kviesti žudyti.

Šie metai visam uostamiesčiui ir jo jaunimui yra ypatingi. Po to, kai jaunieji klaipėdiečiai, jaunimo organizacijos ir miesto Savivaldybė dvejus metus iš eilės pateko į Europos jaunimo sostinės konkurso finalą, pagaliau pavyko jį laimėti.

Vertindama šį, nemažai pastangų ir lėšų pareikalavusį, titulą, uostamiesčio Savivaldybė neabejojo, kad tai nauja galimybė ne tik Klaipėdai, bet ir visai Lietuvai.

Kalbėta apie suteiktą platformą naujoms jaunimo iniciatyvoms, socialiniams, pilietiniams ir kultūros projektams.

Neabejota, jog bus atverta galimybė transformuotis, įtraukti jaunimą aktyviau dalyvauti miesto gyvenime, suteikti daugiau galių formuoti jaunimo politiką, pritraukti Europos jaunimo dėmesį, pristatyti miestą tarptautiniame kontekste ir stiprinti Europos jaunimo identitetą.

Keiksmažodžiai iš vaiko lūpų

Projekto „Klaipėda - Europos jaunimo sostinė 2021“ renginiai vyksta ir pačiame uostamiesčio centre, Atgimimo aikštėje, laikinai tapusia eksperimentine „Pop-Up“ erdve.

Kiekvieną mėnesį čia surengiama po kelis įvairiausius renginius, kurių pagrindiniais dalyviais tampa uostamiesčio jaunimas.

Lapkritį „Pop-Up“ erdvė sulaukė tik vieno koncerto.

Tačiau jis, ko gero, nuskambėjo kur kas garsiau nei visi iki tol vykę projekto renginiai kartu sudėjus.

Atgimimo aikštėje surengtos jaunųjų gatvės reperių „freestyle“ kovos (konkursas „Lose yourself“) atgarsiai nenutyla iki šiol.

Didžiulis rezonansas kilo, kai renginyje apsilankęs klaipėdietis tiesiog neteko žado išgirdęs ant scenos užlipusios nepilnametės reperės pasirodymą.

Vaikišku balseliu pastaroji viešai žarstė šlykščius keiksmažodžius, grasinimus susidoroti bei nužudyti.

GRIEŽTAI. Supykęs dėl viešai pačiame uostamiesčio centre nepilnametės žeriamų keiksmažodžių, klaipėdietis miesto valdžioje esančių politikų pareikalavo nedelsiant išsiaiškinti, jo teigimu, šios „dainorėlės“ tapatybę ir pas jos tėvus nusiųsti vaiko teisių specialistus.

Kreipėsi į politikus

Paauglės pasirodymo vaizdo įrašas nusiųstas Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariams.

„Kadangi esu aktyvus kultūros renginių lankytojas, teko regėti Europos jaunimo sostinės renginį - “freestyle„ kovas.

Jaunieji reperiai, kaip skelbė “Choose Klaipėda„ komanda. Įspūdinga. Nuo scenos sklido nepilnamečių atlikėjų necenzūriniais žodžiais repuojami “kūriniai„.

Gerbiamieji, ar bent pasidomite, kam išleisti mokesčių mokėtojų milijonai?

Ar tikrai normalu, kai akivaizdžiai mažametis vaikas ant scenos beria tokius žodžius klausytojams?“ - retoriškai klausė klaipėdietis Petras.

Nusistebėta, švelniai tariant, kad toks apgailėtinos vertės renginys finansuojamas iš miesto biudžeto ir dar gana solidžiomis sumomis.

„Atvirai sakau - gėda. “Sarmata„ taip “tratinti" mūsų visų pinigus.

Norime, kad klaipėdiečiams būtų pateikta vieša, detalizuota šio projekto finansinė ataskaita. Kokią tai sukūrė pridėtinę vertę Klaipėdos miesto garsinimui?

Aš už jaunimą, bet ne už iššvaistomus milijonus niekinio lygio renginukams.

Kiek gabių jaunuolių galėjo gauti stipendijas? Deja, iššvaistomi milžiniški pinigai, kaip ir šių metų kalėdinei 55 centimetrų dydžio eglutei už 90 tūkstančių eurų", - negailėjo priekaištų klaipėdietis.

Atsakymo nesulaukė

Vaizdo įrašas neprasprūdo pro Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narės Ninos Puteikienės akis.

„Šiemet “Klaipėda - Europos jaunimo sostinė 2021„ programai skirta apie 850 tūkstančių eurų. Kaip vertinate vieną iš renginių?“ - viešai klausė politikė.

Tarybos narė „Vakarų ekspresui“ sakė, kad į šį jos klausimą iki šiol taip ir neatsakyta.

„Iš valdžioje esančių politikų, savo kolegų, nesulaukiau ne tik atsakymų. Net nebuvo jokio reakcijos. Toks jausmas, kad visiems viskas yra vienodai.

Ypač nustebino Tarybos valdančiojoje daugumoje esantys konservatoriai. Jiems taip pat niekas neužkliuvo.

Nors jie tarsi ir pasisako už klasikines moralines vertybes“, - stebėjosi N. Puteikienė.

Anot politikės, pasigirdę teiginiai, joks toks muzikos žanras be keiksmažodžių yra neįmanomas, tėra paprasčiausias pasiteisinimas.

„Viską kuo puikiausiai į savo vietas sustato repo ir hiphopo grupės “G&G Sindikatas" įkūrėjas ir lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

Necenzūrinius žodžius repuojant galima naudoti rengiant pasirodymus bare ar kokiame klube.

Per Vilniuje vykstantį Sostinės dienų festivalį keiksmažodžių grupė nevartoja, nes prie scenos klausosi maži vaikai ir nepilnamečiai. Ir nuo to pats kūrinys nenukenčia", - tikino N. Puteikienė.

Leido pasireikšti jaunimui

Pasak projekto „Klaipėda - Europos jaunimo sostinės 2021“ vadovės Gretos Meškauskienės, minėtą renginį inicijavo jaunimas ir organizavo repo atlikėjų bendruomenė.

"Ši erdvė yra skirta įvairioms jaunimo iniciatyvoms. Visi norintys įgyvendinti savo veiklas jaunuoliai gali naudotis ja ir inventoriumi.

Organizatoriams išreiškus norą, suteikta galimybė renginį įgyvendinti. Europos jaunimo sostinės projektas skatina jaunimą veikti ir atsiskleisti, kūrybiškumą ir prisideda prie draugiško jaunimui miesto kūrimo.

Gatvės kultūra labai populiari tarp jaunimo, tad tokios iniciatyvos populiarios kituose didžiuosiuose miestuose, o Klaipėdoje jaunimas iki šiol stokoja.

Organizatoriai visada yra informuojami apie taisykles: renginio metu draudžiama vartoti necenzūrinius žodžius ir elgtis neetiškai ar pavojingai.

Įvykus atvejui, kai pavartoti necenzūriniai žodžiai, dalyvė taip pat buvo įspėta apie netinkamą elgesį.

Renginio metu naudojamų žodžių nebuvo galima suderinti iš anksto, nes kovos vyksta improvizuojant spontaniškai", - teigė G. Meškauskienė.

Vertinant žalą nepilnamečiams, projekto vadovės nuomone, reiktų pažvelgti platesniu spektru.

"Gatvės kultūra tarp jaunimo labai populiari ir į tai įeina repo muzika. Jei teigtumėme, kad šis pasirodymas daro žalą nepilnamečiams - repo muzika turėtų būti draudžiama nepilnamečiams, nes dalį tiek angliškų, tiek lietuviškų repo dainų tekstų sudaro necenzūriniai žodžiai.

Mūsų užduotis - suteikti jaunimui laisvę kurti, veikti ir atsiskleisti tokiomis formomis, kokios jiems patiems yra įdomios ir priimtinos.

Galime daryti išvadą, jog susirinkusiems žiūrovams ir renginio dalyviams renginys buvo labai svarbus, nes ne kiekvienas savo noru porą valandų praleistų lauke pliaupiant lietui lapkričio mėnesį", - vylėsi G. Meškauskienė.

Projekto organizatoriai neabejoja, kad pridėtinė vertė Klaipėdai su kiekvienu renginiu, kurį inicijuoja ir turi įgyvendinti jaunimas, tik didėja.

„Miestas nepakankamai patrauklus jaunimui. Jis kartais jaučia atskirtį, ypač kalbant apie socialiai jautrias jaunimo bendruomenes.

Europos jaunimo sostinės titulo dėka jau vyksta pokyčiai į gerąją pusę, tačiau įdirbis yra labai trapus. Įgyvendinus daug įvairių veiklų, naudingų miestui ir jaunimui, daugiausiai dėmesio sulaukia jauno žmogaus klaida.

Šiems jaunuoliams reikėjo daug drąsos tokį renginį suorganizuoti, pakviesti dalyvauti jaunuolius iš įvairių Lietuvos miestų“, - jaunimą gynė G. Meškauskienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder