Zelenskis ir Zingeris

Ukrainiečių žiniasklaida: grupė įtakingų Ukrainos veikėjų buvo slapta susitikę Lietuvoje

(6)

Virtinė įtakingų Ukrainos politikos ir žiniasklaidos veikėjų, taip pat turtingiausias šalies oligarchas Rinatas Achmetovas praėjusią savaitę  lankėsi Vilniuje ir neva aptarinėjo savo šalies politinės ateities planus, sakoma antradienį internetinio leidinio „Ukrainska pravda“ paskelbtame žurnalistiniame tyrime.

Buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas lapkričio 22 dieną per socialinius tinklus paskelbė šalia Trakų pilies padarytą nuotrauką, kurioje jis matomas kartu su Lietuvoje gimusiu garsiu ukrainiečių televizijos laidų vedėju Saviku Šusteriu, gydytoju ir televizijos laidų vedėju Jevhenu Komarovskiu, televizijos prodiuseriu Pavlu Jelizarovu, žurnalistu Dzmytru Hordonu ir buvusiu ministru pirmininku Volodymyru Hroismanu. Visi jie pozavo laikydami viduramžiškus ginklus – kalavijus, kirvius ir skydus.

D. Hordonas vėliau paaiškino, kad šie asmenys buvo atvykę į Lietuvą švęsti S. Šusterio gimtadienio. 

„Ukrainska pravda“ išsiaiškino, kad šie asmenys lapkričio 21 dieną išskrido iš Kijevo į Vilnių užsakomuoju reisu. Leidinys pažymėjo, kad tą pačią dieną iš to paties Kijevo Boryspolio oro uosto į Paryžių išskrido ir R. Achmetovas, o lapkričio 22-ąją jo lėktuvas iš Prancūzijos taip pat atskrido į Vilnių.

„Ukrainska pravda“ slapta nufilmavo, kaip nuotraukoje matomi S. Šusterio gimtadienio svečiai vaikštinėja Vilniaus gatvėmis ir susirenka švęsti restorane „Neringa“.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kad vakarėlyje taip pat dalyvavo buvęs Ukrainos Aukščiausiosios Rados narys Mykola Katerynčukas ir Rusijoje veikiančio Ekonominės analizės instituto prezidentas Andrejus Ilarionovas. 

Joje taip pat užfiksuotas Lietuvos Seimo narys Emanuelis Zingeris. BNS trečiadienį susisiekti su juo nepavyko.

R. Achmetovas tarp šventės dalyvių nebuvo pastebėtas, tačiau „Ukrainska pravda“ citavo neįvardytą šaltinį, kad oligarchas aptarinėjo galimus kandidatus per artėjančius Ukrainos parlamento ir prezidento rinkimus.

Leidinio duomenimis, R. Achmetovo ir S. Šusterio gimtadienio svečių lėktuvai lapkričio 23 dieną skirtingu laiku grįžo į Kijevą.

Be to, „Ukrainska pravda“ žurnalistai lapkričio 22 dieną Vilniaus oro uoste pastebėjo Kijevo mero Vitalijaus Klyčko brolį boksininką Volodymyrą. Paklaustas, ar jo brolis veikė kaip tarpininkas per numanomas derybas su R. Achmetovu, Vitalijus Klyčko sakė, kad Volodymyras politikoje nedalyvauja ir „nėra įgaliotas vesti jokių derybų“.

Ši informacija paskelbta praėjus kelioms dienoms po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, jog Kijevas turi informacijos apie „Rusijos atstovus“, mėginusius įvelti R. Achmetovą į sąmokslą įvykdyti perversmą Ukrainoje.

V. Zelenskis lapkričio 26 dieną sakė, kad Ukraina turi garso įrašą, kuriame rusai „aptarinėja“ R. Achmetovo vaidmenį perversme „už milijardą dolerių“.

Pučą esą planuota įvykdyti gruodžio pradžioje, siekiant „sukrėsti padėtį mūsų šalyje“, teigė V. Zelenskis. Jis taip pat kritikavo D. Hordoną ir S. Šusterį, pastarąjį pavadino vienu iš Ukrainos destabilizatoriumi.

Komentuodamas ankstesnius V. Zelenskio pareiškimus apie galimą Rusijos vaidmenį organizuojant numanomą perversmą, Kremlius tvirtino, kad „Rusija niekada nevykdo tokios veiklos“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder