Paminklas prancūzų karo belaisviams pašventintas naujoje vietoje

(4)

Paminklas Prancūzijos karo belaisviams atminti iš Klaipėdos uosto veiklai naudojamos teritorijos perkeltas į visuomenei labiau prieinamą vietą – taip pat uosto teritorijoje, tačiau arčiau Karaliaus Vilhelmo kanalo. Šiandien paminklas iškilmingai pašventintas naujoje vietoje.

Simboliškai paminklą atidengė Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje J. E. Alix Victoria Everard ir Vokietijos ambasadorius Lietuvoje J. E. Matthias Sonn.

„Dėkojame Klaipėdos uostui, Klaipėdos miesto savivaldybei. Šis paminklas labai svarbus, nes jis atspindi Prancūzijos istorijos etapą, kai žuvo prancūzų karo belaisviai, statydami šį kanalą. Apie 600 karo belaisvių čia dirbo kelerius metus, tačiau, kiek žmonių žuvo, nėra tiksliai  žinoma“, - sakė Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje J. E. Alix Victoria Everard.

Įgyvendinant Klaipėdos uosto bendrojo plano sprendinius, Perkėlos gatvėje buvusio paminklo dėl vykdomos uosto veiklos ilgainiui būtų buvę neįmanoma lankyti ir prie jo pagerbti Prancūzijos karo belaisvių. Dėl to Uosto direkcija, suderinusi su Prancūzijos ambasada Lietuvoje, Klaipėdos miesto savivaldybe, ėmėsi paminklo perkėlimo procedūrų.

„Siekdami, kad Prancūzijos karo belaisviai būtų deramai pagerbti ir prisimenami, sutarę su Prancūzijos ambasada Lietuvoje, inicijavome paminklo perkėlimą į labiau visuomenei prieinamą vietą. Monumentas perkeltas į kitą uosto vietą, arčiau Vilhelmo kanalo.

Neabejoju, kad ši vieta leidžia dar labiau įprasminti Karaliaus Vilhelmo kanalą kasusių ir čia žuvusiųjų Prancūzijos karo belaisvių atminimą“, – teigia Algis Latakas, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius.

Nuo šiol paminklas bus laisvai prieinamas visuomenei, jis pastatytas šalia dviračių ir pėsčiųjų tako, pakeliui į būsimą mažųjų laivelių prieplauką.

Monumento perkėlimą įgyvendino UAB Klaipėdos konteinerių terminalas.

„Paminklas Prancūzijos karo belaisviams buvo Perkėlos g. teritorijoje, kurią mes šiemet išsinuomojome iš Uosto direkcijos konteinerių terminalo plėtrai. Pagal šios teritorijos išvystymo planą, ji bus pritaikyta naujų įvažiavimo į terminalą vartų statybai, dėl to paminklo lankymas taptų sunkiai įmanomas.

Dėl to palaikėme Uosto direkcijos sprendimą perkelti paminklą į kitą, visais atžvilgiais jam tinkamesnę, vietą ir savo jėgomis įgyvendinome šį projektą“, – sako Klaipėdos konteinerių terminalo generalinis direktorius Vaidotas Šileika.

Tuomečio Prūsijos karaliaus Vilhelmo I vardu pavadintas kanalas buvo statomas 1863–1873 m. Kanalo ilgis 25–27 km, plotis 28–30 m, vidutinis gylis 1,7 m. Kanalo statybos tikslas buvo apsaugoti laivus ir plukdomus sielius nuo pavojingų audrų, kildavusių Kuršių mariose.

Kanalą kasė ir prancūzų karo belaisviai, kurių nemažai žuvo. Jiems atminti Prancūzijos ambasados Lietuvoje iniciatyva buvo pastatytas paminklas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder