Dar vienas Kinijos atsakas Lietuvai – naujas smūgis verslui

(7)

Lietuvos verslininkai negali išmuitinti prekių Kinijoje, nes pastaroji nuo gruodžio išbraukė Lietuvą iš šios šalies muitinės sistemos.

Apie tai portalui „15min“ pranešė į Kiniją medieną eksportuojantis verslininkas, apie galimus Lietuvos produkcijos patekimo į Kiniją trikdžius BNS ketvirtadienį patvirtino ir Užsienio reikalų ministerija (URM).

Ji teigia, kad sieks Europos Sąjungos reakcijos į Kinijos veiksmus.

„Ministerija yra informuota apie galimus Lietuvos produkcijos patekimo į Kiniją trikdžius, palaikome ryšį su Lietuvos įmonėmis, renkame visą įmanomą informaciją iš Kinijos pusės dėl įvedamų ribojimų, taip pat kontaktuojame su Europos Komisija dėl reakcijos ES lygiu“, – komentare BNS nurodė URM.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius BNS patvirtino, kad Lietuva buvo išbraukta iš elektroninės muitinės deklaravimo sistemos.

„Tiesa. Lietuva buvo per klaidą ar ne per klaidą išbraukta iš elektroninės muitinės deklaravimo sistemos įeinantiems kroviniams į Kiniją. Kaip tokios šalies (Lietuvos – BNS) nėra ir tai, aišku, sukelia problemą šiandien išsiųsti krovinius konteineriais iš Klaipėdos uosto.

Tai yra kelios įmonės, dirbančios baldų ir medienos sektoriuje“, – sakė V. Janulevičius.

„Yra problemų ir kitose transporto grandinėse vežant krovinius į Kiniją, kol kas nenoriu minėti, kokios, nes visos įmonės prašė neminėti šitoje vietoje, kad dar labiau neaštrinti tos situacijos“, – kalbėjo jis.

V. Janulevičiaus teigimu, kol kas nėra žinių apie galimus sutrikimus Kinijos eksportui į Lietuvą, bet situacija stebima.

„Kol kas mes žiūrime, kaipgi bus su importu – ar galima bus atkrauti kinų tiekėjams į Lietuvą tarkime, tam tikras prekes. (...) Jeigu nėra šalies, į kurią reikia nukreipti krovinių deklaraciją arba važtaraštį, jeigu jūs negalite įvesti į elektroninę sistemą, tai, tikėtina, jūs negalite ir eksportuoti.

Tai kol kas šitų žinių mes neturime, tikiuosi, kad to nebus, aišku, nes tai yra naudinga pačiai Kinijai“, – kalbėjo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas.

Lietuvos–Kinijos prekybos asociacijos generalinis direktorius Rokas Radvilavičius BNS aiškino, jog oficialiai Kinijoje nėra skelbiama, kad būtų blokuojamos prekės iš Lietuvos, tačiau tokie signalai gali būti siunčiami „vidiniais nurodymais“.

„Oficialiai, atviruose šaltiniuose nėra tokios informacijos, kad Lietuva ištrinta (iš Kinijos muitinės sistemos – BNS), bet jau buvo perspėjimai iš Kinijos, kad gali kažkas nutikti. Turbūt tai yra pirmasis signalas“, – BNS sakė R. Radvilavičius.

Anot jo, kol kas iš asociacijai priklausančių įmonių niekas nesiskundė dėl tokių trukdžių.

„Susisiekiau su partneriais, teisininkais Kinijoje, oficialių duomenų kol kas nėra, bet iš Kinijos yra duodami ženklai – subtiliai. Dabar laukiama atgalinio ryšio“, – sakė asociacijos vadovas.

Viliasi solidarumo iš Europos Sąjungos

Digital Matter icon

V. Janulevičius teigė, jog į šiuos naujus trukdžius Lietuvos eksportuotojams vertėtų reaguoti Europos Sąjungos lygiu. Pasak jo, turi būti aiškus Bendrijos atsakas, kadangi viena Lietuva jau turbūt nebegali spręsti problemos.

„Manau, kad kelsime klausimus Europos Sąjungos lygmeniu ir tai turi kelti mūsų valstybė, nes Europos Sąjunga yra vieninga ekonominė ir politinė erdvė, ir aš manau, kad jeigu šiandien netyčia yra išbraukta Lietuva iš šio žemėlapio, tai gali būti ateityje ir kitos šalys netyčia išbrauktos“, – BNS kalbėjo V. Janulevičius.

Jis tikisi, kad Briuselis išreikš paramą Lietuvai, nes tai svarbu ir visai Bendrijai.

„Tikimės, kad šitoje vietoje atsakas bus vieningas, nes daugelis šalių yra priklausomos nuo to ir aš manau, pavieniui su visais susidoroti yra žymiai lengviau (...) Tikimės to solidarumo, aišku, ir tikimės tos reakcijos irgi iš pačios Lietuvos pusės“, – sakė V. Janulevičius.

Digital Matter icon

Pramonininkų prezidentas spėja, kad Kinija, tikėtina, oficialiai aiškins situaciją kaip nesusipratimą, tačiau tai menka paguoda verslui.

„Oficiali pozicija, aišku, bus „per klaidą“ arba dar kas nors, bet tikriausiai mes suprantame, kad „per klaidą“ buvo remontuojami ir vamzdynai ilgai (Rusijos 2006 metais neva remontui uždarytas naftotiekis į Lietuvą – BNS) ir visa kita (...) Nieko gero verslui“, – sakė jis.

Kinija pastaruoju metu reiškė protestus dėl Lietuvos plėtojamų ryšių su Taivanu, šios salos atstovybės atidarymo Vilniuje. Praėjusią savaitę Kinija pranešė, kad stabdo vizų išdavimą Lietuvoje. Prieš tai Lietuvos verslininkai jau skundėsi, kad kilus diplomatiniam ginčui prekyba su Kinija gerokai apsunko.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder