Šiukšlės yra savivaldybės, o ne gyventojų problema

(9)

Klaipėdiečiai neprivalo mokėti už prie jų namų stovinčių atliekų konteinerių nežinia kieno paliktas įvairiausias šiukšles. Nuo savęs šią finansinę naštą nusimetusios ir ant gyventojų pečių užkrovusios savivaldybės elgiasi neteisėtai.

Iki uostamiesčio atsirito lapkričio viduryje Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo priimtas sprendimas.

Juo konstatuota, kad Vilniaus miesto savivaldybė neteisėtai gyventojams priskyrė atsakomybę (apmokėjimą) už neleistinai paliktų atliekų sutvarkymą konteinerių aikštelėse ar šalia jų (iki 5 m atstumu). Šis verdiktas neskundžiamas.

Klaipėdoje yra lygiai tokia pati situacija, kaip ir sostinėje. Miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse nėra įtvirtintas principas „teršėjas moka“.

Klaipėdiečiams tenka sumokėti už šalia mišrių komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerių paliktas didžiųjų gabaritų, statybos ir griovimo, tekstilės, pavojingas bei kitokias atliekas. Nors dažnai jas palieka ne patys gyventojai, o asmenys, kurių nustatyti neįmanoma.

Tačiau taisyklėse numatyta, kad visos šalia konteinerių paliktos atliekos „de jure“ laikomos tą aikštelę prižiūrinčių, tai yra šalia gyvenančių klaipėdiečių, atliekomis.

Pasak teismo, tiek komunalinių atliekų tvarkymo sistemos organizavimas, tiek ir atliekų, kurių turėtojo nustatyti neįmanoma arba kuris neegzistuoja, tvarkymo organizavimas yra priskirtas savivaldybių kompetencijai ir atsakomybei.

Savivaldybės ir turi užtikrinti atliekų tvarkymo srityje taikomą principą „teršėjas moka“.

Ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismas konstatavo, jog asmuo neturi padengti teršalų ar atliekų šalinimo išlaidų, jei prie jų susidarymo neprisidėjo.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narės Linos Skrupskelienės, po teismo sprendimo privaloma peržiūrėti Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisykles.

Ketvirtadienį prievolė patiems klaipėdiečiams sumokėti už švarą ir atliekų išvežimą iš jiems priskirtų konteinerių aikštelių turėjo būti svarstoma Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete. Tačiau šį klausimą nuspręsta atidėti kitam posėdžiui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder