Sunaikins istorinę miesto vadovybės slėptuvę

(11)

Uostamiestyje nebeliks dar vieno sovietinio relikto: kitų metų pavasarį turėtų būti pradėtas griauti Pilies g. 2A stūksantis kelių aukštų namas. Su žeme bus sulygintas ir po juos esantis žemių pylimas.

Šiame objekte Šaltojo karo tarp JAV ir SSRS laikotarpiu, baiminantis branduolinio konflikto, buvo įrengta slėptuvė, turėjusi tapti Klaipėdos miesto tarybos vadaviete. Paveldosaugininkų teigimu, šis objektas nėra saugomas, jis neįrašytas ir į Kultūros vertybių registrą.

Apie 360 tūkst. eurų galinčių atsieiti griovimo ir automobilių stovėjimo aikštelės praplėtimo darbų tikslas - atverti dabar namo gožiamą vaizdą į Memelburgo piliavietę. Ateityje dėl tos pačios priežasties gali nebelikti ir viešbučio „Astra“ pastato.

Vieta automobiliams

Pilies gatvėje stūksantis, sovietmečiu statytas ir Klaipėdos miesto savivaldybei priklausantis pilkai nutinkuotas pastatas (sporto salė) jau kurį laiką yra ištuštėjęs. Nors ant jo durų dar kabo ukrainiečių kultūros ir švietimo centro „Rodyna“ iškaba, ši organizacija ten nebeveikia. „Vakarų ekspresui“ „Rodynos“ atstovė teigė, kad centras išsikels į naujas, šiuo metu remontuojamas patalpas senamiestyje.

Nešildomose patalpose nebesportuoja ir vaikai: jame vykusios meninės gimnastikos treniruotės persikėlė į Bijūnų g. esančias patalpas. Apie tai byloja pakabintas nedidelis skelbimas.

Po žeme buvo įsikūręs ir kurį laiką veikė „alternatyvus, apokaliptinis baras“, pasivadinęs „Shelter Pub“. Jis taip pat uždarytas.

Pasak uostamiesčio Savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros skyriaus plėtros vedėjo Valdo Švedo, šiuo metu su institucijomis yra derinamas pastato griovimo bei infrastruktūros vietoje jo įrengimo projektas.

EILĖJE. Pagal patvirtintą piliavietės detalųjį planą ateityje turės nebelikti ir šio pastato, kuriame veikia viešbutis. Deniso NIKITENKOS nuotr.

EILĖJE. Pagal patvirtintą piliavietės detalųjį planą ateityje turės nebelikti ir šio pastato, kuriame veikia viešbutis. Deniso NIKITENKOS nuotr.

„Leidimą griovimui planuojame gauti kitų metų pradžioje, o sutartį su rangovais pasirašyti pavasarį. Bus skelbiamas vienas konkursas ir griovimo, ir automobilių stovėjimo aikštelės įrengimo, aplinkos sutvarkymo darbams atlikti. Preliminariai kartu su techninio projekto parengimu tai gali kainuoti apie 360 tūkst. eurų“, - „Vakarų ekspresui“ sakė jis.

Pagal visuomenei pristatytą projektą, šalia esamos 3 192 kv. m plotą siekiančios mašinų stovėjimo aikštelės minėto pastato vietoje turėtų atsirasti dar vienas analogiškos paskirties 1 140 kv. m plotas. Teritoriją ketinama sutvarkyti, įrengti takus, pasodinti kalnapušių.

Valdininkai informavo, jog pagal piliavietės teritorijos detalųjį planą ateityje turės nebelikti ir viešbučio „Astra“ pastato, kuris taip pat blokuoja vaizdą į istorinę miesto širdį.

Tačiau šio statinio griovimo atvejis - sudėtingesnis, mat jis priklauso ne Savivadybei, o yra privati nuosavybė, todėl teks vesti derybas dėl objekto išpirkimo, nuostolių kompensavimo verslui. Kokios pinigų sumos gali prireikti - dar neaišku, nes turės būti atliktas turto vertinimas.

Slėptuvė neišliks

Ant sporto salės pietvakarinio fasado kabo bronzinė plokštelė su pateikiama pikantiška informacija lietuvių bei anglų kalbomis, QR kodu.

Galima sužinoti, jog po pastatu esantis žemių pylimas yra nesusijęs su buvusiais Memelburgo piliavietės ar miesto gynybiniais įtvirtinimais. Toks įspūdis gali susidaryti, nes panašių struktūrų, miesto-tvirtovės laikus menančių pylimų esama ir Galinio Pylimo g. (pastatuose veikia Klaipėdos psichikos sveikatos centras), ir Sausio 15-osios g. (stovi „Žaliakalnio“ gimnazija).

„Klaipėdos miesto tarybos vadavietė buvo pastatyta Šaltojo karo laikotarpiu, galimo branduolinio karo tarp JAV ir TSRS metu.

Branduolinio karo atveju šioje slėptuvėje turėjo slėptis miesto vadovybė, kuri, turėdama tiesioginį kontaktą su Vilniumi, turėjo organizuoti evakuacijos bei medicininės pagalbos suteikimo darbus branduolinio sprogimo metu nukentėjusiems miesto gyventojams“, - skelbiama bronzinėje plokštelėje.

Neseniai leidimą griauti pastatą išdavusio Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio skyriaus vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas „Vakarų ekspresą“ informavo, jog slėptuvė nėra saugoma valstybės.

„Ten buvo tipinė sovietmečio slėptuvė, kokių mieste yra ir daugiau. Panaši įrengta po gyvenamuoju namu prie geležinkelio stoties: ten taip pat supiltas pylimas, o jame - slėptuvė geležinkelininkams.

Tokių slėptuvių yra prie ne vieno svarbesnio objekto, buvusių gamyklų“, - teigė jis.

Nugriovus sporto mokyklą ir viešbutį iš rytų visiškai atsivertų vaizdas į Klaipėdos piliavietę.

Dar prieš keliasdešimt metų palei Pilies g. stūksojo raudonų plytų aklina tvora, tad žingsnis po žingsnio viduramžių citadelės paveldas vis labiau tampa matomas.

ISTORIJA. Ant namo fasado kabo plokštelė su pateikta informacija apie čia buvusią slėptuvę. Deniso NIKITENKOS nuotr.

ISTORIJA. Ant namo fasado kabo plokštelė su pateikta informacija apie čia buvusią slėptuvę. Deniso NIKITENKOS nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder