Prisiminė 90-uosius: reketininkai verslininką bandė palaužti psichologiškai ir gąsdino ugnimi

(3)

Prieš kelerius metus vieną uostamiesčio verslininką reketavusius nusikaltėlius sustabdė jų atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nesurinkus pakankamai kaltės įrodymų, ši byla teismo nepasiekė. Atsakomybės išvengę turto prievartautojai dar labiau išdrąsėjo, tad savo kėslų neatsisakė ir visą dėmesį nukreipė į aukos draugą. Ir šį kartą jie vien grasinimais nepasitenkino. Imtasi realių veiksmų, kurie tik laimingo atsitiktinumo dėka nesibaigė tragiškai.

Su organizuotu nusikalstamumu kovojantys Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai baigė narplioti  organizuotos grupės galimai įvykdytus nusikalstamus. Kartu su kolegomis iš Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus jie į teismą siunčia tris asmenis.

Visi jie yra klaipėdiečiai - 36 metų Andrius Benediktavičius, 53 metų Jevgenijus Saganas ir 49 metų Yoram Likhtinshain.

Vyrai įtariami didelės vertės turto prievartavimu, sistemingu žmogaus bauginimu naudojant psichinę prievartą, pasikėsinimu tyčia sugadinti svetimą turtą visuotinai pavojingu būdu, neteisėtu disponavimu šaunamuoju ginklu ir dideliu kiekiu šaudmenų, neteisėtu disponavimu nešaunamuoju ginklu bei neteisėtu disponavimu narkotinėmis (psichotropinėmis) medžiagomis.

Prisiminė 90-uosius: reketininkai verslininką bandė palaužti psichologiškai ir gąsdino ugnimi

Šiuo metu trijulė teismo laukia būdama laisvėje. Vyrams gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.

Įtariama, kad trijulė prievartavo didelės vertės turtą iš vieno pajūrio verslininko. Nors ir neturėdama jokio pagrindo, ji savo veiksmus dangstė neva neįvykusiu verslo sandoriu.

Reikalaudami 100 tūkst. eurų, įtariamieji savo auką sistemingai baugino ir tam naudojo ne tik psichinę prievartą.

Klaipėdoje gyvenantis verslininkas pranešė, kad praėjusiųjų metų liepos mėnesį pasikėsinta padegti jo gyvenamąjį namą ir kieme stovėjusį įmonei priklausantį automobilį.

Nukentėjusiajam pasisekė, nes į kiemą įmestas padegamasis užtaisas neužsidegė. Priešingu atveju, viskas galėjo baigtis net ir tragiškai. Bandytame padegti name tuo metu miegojo tiek suaugę verslininko šeimos nariai, tiek vaikai.

Įvykio vietą stebinčios vaizdo kameros užfiksavo, kaip prie verslininko namų naktį dviračiu privažiavo vyras. Jis į kiemą įmetė vadinamąjį „Molotovo kokteilį" - degaus skysčio pripildytą stiklinę talpą, su degančiu skuduru. Į mašiną atsitrenkusi talpa sudužo, bet išsiliejęs degus skystis neužsidegė.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, kriminalistai Bijūnų gatvėje sulaikė šiuo nusikaltimu įtariamą A. Benediktavičių. Jaunas vyras niekur nedirba, anksčiau teistas už neteisėtą disponavimą narkotinėmis (psichotropinėmis) medžiagomis, turint tikslą jas platinti, neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

Atlikus kratą, jo namuose rasti apie 23 gramai amfetamino ir kanapių.

Po to šį tyrimą į savo rankas perėmė Klaipėdos apskrities VPK Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai. Išsiaiškinta, kad verslininkas nuo turto prievartautojų kenčia jau ne pirmą kartą.

Pernai vasarį akmenimis apmėtyti jo namo kieme stovėję du automobiliai. Kovo mėnesį vyro gyvenamajame rajone bei dažnai lankomoje vietoje, taip pat ir kitam nukentėjusiajam priklausančios įmones pastato, išklijuoti popieriaus lapai su jo atvaizdu, telefono numeriu ir šmeižiančiu bei įžeidžiančiu tekstu.

Surinkus pakankamai įrodymų, sulaikyti ir likę įtariamieji. Birutės gatvėje įkliuvęs J. Saganas namuose laikė tris peilius-durtuvus, du svaidomuosius peilius bei nunčiakus.

Tuo metu vienoje Mažeikių įmonėje dirbantis (dabar jau bedarbis) vyriškis yra gerai žinomas teisėsaugai. Anksčiau teistas už sprogstamųjų medžiagų laikymą ir realizavimą, sukčiavimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą, dokumento suklastojimą ar disponavimą juo.

J. Sagano pavardė plačiai nuskambėjo prieš kelerius metus, kai jis įkliuvo kartu su aštuntos kartos juoduoju magu prisistatančiu klaipėdiečiu Aleksejumi Šiškariovu.

Pasinaudoję antgamtinėmis burtininko galiomis tikinčia naivia moterimi, jie siekė šantažuoti ir reikalauti pinigų iš vieno uostamiesčio verslininko, kurio įmonė neva veda "juodąją" buhalteriją ir slepia mokesčius.

Anksčiau neteistas transporto paslaugas teikiančios įmonės direktorius sulaikytas Lazdynų gatvėje. Per kratą pastarojo namuose rastas revolveris su panaikintu numeriu bei devyniais šoviniais būgne, 87 šoviniai, kanapės bei metalinė teleskopinė lazda.

Visi trys įtariamieji sulaikyti ir uždaryti į areštinę. Dviem teismas skyrė griežčiausią kardomąją priemonę (suėmimą), kuri vėliau pakeista švelnesnėmis. Trečiam įtariamajam (įmonės vadovui) paskirtas dokumentų paėmimas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder