Vitalijus Chomičenkas

Bedarbiu tapęs Vitalijus Chomičenkas sužinojo gerumo kainą

(12)

Sunkiai besiverčiančiomis šeimomis ir jose augančiais vaikais besirūpinančio Vitalijaus Chomičenko nesustabdė nei užklupusios finansinės negandos, nei koronaviruso pandemija. Lyg to būtų mažai, likimas puikiai klaipėdiečiams pažįstamam vyrui pasiuntė dar vieną išbandymą.

Pasikeitus Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro vadovui, jis tapo bedarbiu. Tačiau net ir likęs be pragyvenimo šaltinio, V. Chomičenkas galvoja ne apie save, o kaip Kalėdas pasitiks jo globojami uostamiesčio gyventojai.

Lietuvos bedarbių sąrašas pasipildė dar viena pavarde. Klaipėdietiška, nes darbo oficialiai neteko Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro Atviros jaunimo erdvės socialinio ugdymo mokytojas V. Chomičenkas.

Ne tik pajūrio gyventojams 58 metų vyras labiau žinomas kaip žmogus, kuris jau ilgiau nei du dešimtmečius be jokio atlygio rūpinasi asocialiose ar nepriteklių kamuojamose šeimose šilumos nerandančiais mažaisiais klaipėdiečiais.

Antraisiais pastarųjų namais tapo V. Chomičenko įkurta asociacija „20 talentų“ (buvusi asociacija vaikų socialinės pagalbos centro darbštumo ugdymo mokykla „10 talentų“). Į jos patalpas susirinkę vaikai ne tik žaidžia ir bendrauja tarpusavyje, bet ir mokosi, ruošia pamokas, gauna pavalgyti. Kokius pietus jiems verda V. Chomičenkas, priklauso nuo finansinių išgalių. Asociacija išgyvena ir stogą virš galvos turi tik neabejingų žmonių paramos dėka.

„Nusukdamas“ nuo savo šeimos, šiems vaikams V. Chomičenkas skyrė ir dalį savo per mėnesį gaunamo 730 eurų atlyginimo. Minėtame jaunimo centre jis dirbo nuo 1998 metų.

Visą šį laiką darbą centre ir rūpinimąsi gatvės vaikais pavykdavo puikiai suderinti. Tačiau situacija pasikeitė, kai šių metų rugsėjo viduryje iš darbo pasitraukė ilgametis jaunimo centro direktorius.

„Naujasis vadovas aiškiai pasakė, kad dirbti reikės tik griežtai laikantis nustatytų reikalavimų. Man pasiūlė suburti centrą lankančius 14-15 metų paauglius ir su jais dirbti centro Atviros jaunimo erdvės patalpose. Tačiau aš negaliu visą dieną sėdėti kabinete, kurti ir rašyti programas. Negaliu užsiimti tik popierizmu ir užmiršti darbą su vaikais, kuriems labiausiai reikia pagalbos“, - tikino V. Chomičenkas.

BEDARBIS. Artėjant gražiausioms metų šventėms, Vitalijus Chomičenkas kartu su jam padedančiais žmonėmis rūpinasi dovanomis sunkiai besiverčiančioms daugiavaikėms šeimoms.

BEDARBIS. Artėjant gražiausioms metų šventėms, Vitalijus Chomičenkas kartu su jam padedančiais žmonėmis rūpinasi dovanomis sunkiai besiverčiančioms daugiavaikėms šeimoms.

Į „20 talentų“ patalpas jaunieji klaipėdiečiai (nuo 5 iki 15 metų) pradeda rinktis iš karto po pamokų. V. Chomičenkas suprato, kad jiems galėtų skirti vos kelias valandas, likusias po darbo centre.

"Tokiu atveju viskas, ką aš nuveikiau per beveik ketvirtį amžiaus dirbdamas su vaikais, nebetektų prasmės. Paprasčiausiai nebeliktų laiko jais rūpintis. O juk pas mane lankosi apie 30 klaipėdiečių, kuriems labai reikia pagalbos.

Neįsivaizduoju, kaip aš galėčiau jiems pasakyti: neateikite ar užeikite tik valandėlei. Juk gatvės, nuo kurios tokius vaikus ir saugau, durys visą parą yra plačiai atidarytos", - sakė V. Chomičenkas.

Naujasis centro vadovas drastiškų priemonių imtis neskubėjo ir leido V. Chomičenkui pasirinkti. Supratęs, kad „nepersiplėš“, klaipėdietis sutiko draugišku susitarimu išeiti iš darbo.

„Tikrai nežinau, ką reikės daryti toliau. Bet be darbo juk neišgyvensiu. Ieškosiu naujo ir toliau rūpinsiuosi vaikais“, - „Vakarų ekspresui“ sakė V. Chomičenkas.

Šiuo metu klaipėdietis apie naują darbą galvoja mažiausiai, nes intensyviai rūpinasi, kad sunkiai besiverčiančios daugiavaikės uostamiesčio šeimos kuo linksmiau pasitiktų gražiausias metų šventes. Su gerumui neabejingų žmonių pagalba V. Chomičenko ruošiamos dovanos pasieks net dvi dešimtis tokių šeimų.

Naujasis Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro direktorius Ramūnas Kaubrys (buvęs Klaipėdos muzikinio teatro vadovas) „Vakarų ekspresui“ patvirtino, kad V. Chomičenkas šioje neformaliojo vaikų švietimo ugdymo įstaigoje nebedirba.

„Daug nėra ką ir komentuoti. Lapkričio 22 d. sulaukėme paties mūsų darbuotojo prašymo nutraukti darbo sutartį šalių susitarimu. Laikydamiesi visų Darbo kodekse numatytų procedūrų jį patenkinome, išmokėjome priklausančias išmokas. Viskas vyko darbuotojo iniciatyva. Mūsų prašė kuo greičiau, per vieną dieną, sutvarkyti visus dokumentus. Klausėme, kas pastūmėjo priimti tokį sprendimą. Darbuotojas minėjo, jog susirado kitą darbą“, - sakė R. Kaubrys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder