Nelegalai

Krizė slopsta, nelegalai grįžta namo

(2)

Lenkijai pranešė, kad jos sienos apsaugos tarnyba per savaitgalį užkirto kelią daugiau nei 300 nelegalių bandymų patekti per jos sieną iš Baltarusijos, sulaikyti šeši žmonės, o pasienio ruože Belovežo nacionalinio parko gilumoje pasieniečiai „atmušė maždaug 100 žmonių grupės ataką", sakė atstovas.

Archyvų nuotr.

Vis dėlto pajutę, kad dabar saugiai ir legaliai pasiekti ES mažai tikėtina, kai kurie migrantai pasirenka grįžti namo.

Šimtai Irako migrantų šeštadienio vidurdienį savo noru grįžo namo Irako oro linijų „Iraqi Airways" skrydžiu iš Minsko į Erbilį.

Vėlų šeštadienio vakarą oro bendrovė „Iraqi Airways" iš Baltarusijos į Erbilį išskraidino dar daugiau migrantų, o vakar, Minsko oro uosto duomenimis, dar du skrydžiai įvyko po to, kai pavyko deeskaluoti migrantų krizę prie ES sienos.

Tačiau dar tūkstančiai migrantų lieka Baltarusijoje, tikėdamiesi pasiekti ES valstybes, ypač Vokietiją. Daugelio jų gyvenimo sąlygos yra sunkios - jie laikinai įsikūrę Bruzgių sandėliuose, esančiuose pasienyje su Lenkija.

Sekmadienį Baltarusijos pasieniečiai pranešė, kad perėjimo punkte Lietuvos pasienyje aptiko, įtariama, migranto kūną. Maždaug 30 metų vyras buvo rastas Baltarusijos pusėje miegmaišyje be gyvybės ženklų.

Minsko pasienio apsaugos komitetas apkaltino Lietuvos valdžios institucijas išmetus vyrą pasienyje ir teigė, kad ant kūno buvo matyti sumušimo pėdsakų. Bus atlikta teismo medicinos ekspertizė.

Tačiau šios informacijos neįmanoma nepriklausomai patikrinti.

Tūkstančiai nelegalių migrantų jau kelias savaites bando kirsti Baltarusijos sieną su ES valstybėmis narėmis Lenkija, Lietuva ir Latvija.

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus duomenimis, per šią krizę žuvo daugiau kaip 10 žmonių.

ES kaltina autoritarinį Baltarusijos vadovą Aliaksandrą Lukašenką, kad jis tyčia vilioja žmones iš krizinių regionų į Minską ir žada jiems galimybę neteisėtai patekti į ES.

Archyvų nuotr.

Vokiečiai migrantų jau „atsikando"

Vokiečiai nesutaria, ar šalis turėtų priimti prie Baltarusijos ir Europos Sąjungos sienos įstrigusius nelegalius migrantus. Daugelis įstrigusiųjų tarp Baltarusijos ir Lenkijos yra iš Irako, Jemeno, Sirijos, Afganistano ar Irano ir tikisi pasiekti Vokietiją.

„YouGov" apklausos duomenimis, maždaug 45 proc. vokiečių nepritaria tam, kad kai kurie migrantai būtų priimti, kol bus nagrinėjami jų prieglobsčio prašymai, tik 9 proc. respondentų pasisakė už tai, kad migrantams būtų leista prašyti prieglobsčio Vokietijoje.

Maždaug 21 proc. respondentų teigė, kad jie tik tuomet pritartų, jog kai kuriems prieglobsčio prašytojams būtų leista atvykti į Vokietiją, jei ir kitos ES valstybės norėtų daryti tą patį. Dar 18 proc. respondentų teigė, kad sutiktų priimti pabėgėlius tik iš karo zonų. Septyni procentai apklaustųjų neturėjo aiškios nuomonės.

Noras priimti Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje įstrigusius migrantus stipriausias tarp jaunesnių nei 30 metų žmonių ir Žaliųjų partijos šalininkų, rodo apklausa.

Archyvų nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder