VMVT: turgavietėse vis dar pasitaiko nelegalios prekybos maisto papildais

(2)

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) dešimties teritorinių departamentų inspektoriai šiemet tikrino maisto papildų prekybą turgavietėse.

Apsilankyta 21 turgavietėje, esančioje Marijampolės, Tauragės, Utenos, Kauno, Vilniaus, Šiaulių, Telšių, Panevėžio, Alytaus ir Klaipėdos apskrityse, kuriose išaiškinti pavieniai nelegalios prekybos maisto papildais atvejai.

„Nelegaliai įsigydami bet kokį produktą, rizikuojate ne tik nusipirkti klastotę, abejotinos kokybės ar produktą su pasibaigusiu galiojimo laiku, bet ir prarasti pinigus, nes nelegaliam prekeiviui nebus galima pareikšti pretenzijų.

Vis dar pasitaiko, kad turgavietėse prekiaujantieji maisto papildais nėra registravę savo veiklos, pardavinėja neteisingai paženklintus ar Lietuvoje nenotifikuotus produktus“, – pastebi VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė – valstybinė maisto produktų inspektorė Giedrė Lukoševičienė.

Patikrinimų metu VMVT Kauno ir Vilniaus departamentų inspektoriai nustatė, kad ne visi ūkio subjektai, kurie prekiavo maisto papildais, buvo įregistravę savo veiklą.

Vilniuje ir Klaipėdoje nustatyti atvejai, kai buvo prekiaujama nenotifikuotais maisto papildais. Taip pat ne visi tikrinti ūkio subjektai VMVT Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Alytaus, Šiaulių departamentų inspektoriams pateikė sveikatos žinių atestavimo pažymėjimus bei buvo pasitikrinę sveikatą, kaip to reikalauja teisės aktai.

Klaipėdoje prekiautojas maisto papildais nepateikė maisto papildų atsekamumą patvirtinančių dokumentų. Įvertinus nustatytus pažeidimus, maisto papildų prekiautojams taikytos atitinkamos poveikio priemonės: skirtos piniginės baudos, uždrausta tiekti nenotifikuotus papildus rinkai, jie įspėti ir įpareigoti šalinti trūkumus, pažymima VMVT pranešime.

„Neretam vartotojui kyla klausimas, ar galima maisto papildais prekiauti turgavietėse. Maisto papildai yra priskiriami maisto produktų kategorijai, todėl jais, kaip ir kitais maisto produktais, prekiauti leidžiama maisto prekių parduotuvėse, specializuotose parduotuvėse, vaistinėse, kioskuose, internetinėse parduotuvėse, turgavietėse ir pan.

Tai gali daryti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys. Svarbu, kad maisto papildų pardavėjas šią maisto tvarkymo veiklą teisės aktų nustatyta tvarka būtų registravęs VMVT ir turėtų jam suteiktą atpažinimo numerį, kuris suteikia teisę užsiimti tam tikra maisto tvarkymo veikla“, – atkreipia dėmesį G. Lukoševičienė.

Registruojant maisto tvarkymo subjektą yra patvirtinama, kad maistas ar maisto papildai yra tvarkomi tinkamomis, higienos reikalavimus atitinkančiomis sąlygomis, subjektas yra tikrinamas ir kontroliuojamas.

Maisto papildų prekybos vietos turi būti tvarkingos ir švarios – atitikti teisės aktuose nustatytiems higienos reikalavimams. Maisto papildai turi būti laikomi gamintojo nurodytomis laikymo sąlygomis, apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, vėjo ar lietaus poveikio ir kitos aplinkos taršos. Draudžiama prekiauti nuo dėžių, turėklų, atramų, grindinio, žemės ir tam nepritaikytos įrangos.

Vartotojams galima parduoti tik saugius ir kokybiškus, tinkamai paženklintus bei notifikuotus maisto papildus. Jų sudėtis tikrinama laboratorijose, iš gamintojų reikalaujama atsakomybės bei kokybės garantijų, todėl maisto papildai į prekybos vietą turi būti pateikiami su tinkamais lydimaisiais dokumentais.

Pasak VMVT atstovų, labai svarbu, kad fizinis ar juridinis asmuo, pardavinėjantis maisto papildus, būtų pasitikrinęs sveikatą ir turėti nustatyta tvarka išduotą asmens medicininę knygelę, kuria patvirtinamas leidimas dirbti su maistu, taip pat turėti įgytą galiojantį sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą, laikytis asmens higienos reikalavimų.

VMVT, rūpindamasi vartotojų saugumu, kaip ir kiekvieną kartą skatina vartotojus būti budrius ir įsigyti maisto papildus tik teisėtai veikiančiose prekybos vietose. Prieš įsigyjant maisto papildus visada galima pasitikrinti, ar prekiautojai registruoti kaip maisto tvarkymo subjektai ir yra įtraukti į VMVT kontroliuojamų ūkio subjektų sąrašą bei ar jų tiekiami maisto papildai yra notifikuoti ir įtraukti į notifikuotų Maisto papildų sąrašą, skelbiamą VMVT interneto svetainėje.

Lietuvos Respublikos rinkai tiekti nenotifikuotus maisto papildus yra draudžiama, pabrėžia VMVT.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder