Vyko 150-ųjų Liudviko Stulpino gimimo metinių ceremonija

(4)

Šeštadienį, jūrinė bendruomenė minės pirmojo Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino 150-ąsias gimimo metines. Kopgalio kapinaitėse vyko iškilmingas minėjimas.

1923 metais birželio 25 d. L. Stulpinas perėmė vadovavimą lietuviškam Klaipėdos uostui. Jis buvo ir uosto viršininkas, ir pirmasis uosto kapitonas. Jis dėjo labai daug pastangų, kad uostas atsigautų, sutvirtėtų ir tarnautų Lietuvai.

Liudviko Stulpino progimnazijos aktų salėje šiandien vyks šventinis koncertas „Kai jūra ateina į mūsų širdį“, skirtas šioms metinėms. Kiti renginiai, skirti šiai datai, vyks dar ir kitų metų pradžioje.

L. Stulpinas (1871 12 04 - 1934 07 15) yra palaidotas Kopgalio kapinaitėse Smiltynėje, kurias iki šiol prižiūrėjo Savivaldybės ir jūrinės bendruomenės atstovai. Lietuvos jūrininkų sąjunga (LJS) kasmet organizuoja šeštadieninę talką, sutvarko kapinaites, nugrėbia rudeninius lapus.

LJS pirmininko Petro Bekėžos teigimu, šiemet susitarta su Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla, kad studentai perims šių kapinaičių priežiūrą. Vakar jie, vadovaujami LJS atstovo Kazimiero Povilaičio, turėjo vykti sutvarkyti kapinaičių takelius.

Šeštadienį, gruodžio 4 d., tikrąją L. Stulpino gimimo dieną, 10 val. jo 150-ųjų metinių minėjimo ceremonijos dalyviai kėlėsi keltu iš Senosios perkėlos Šiauriniame rage ir visi ėjo prie L. Stulpino kapo. Šiemet atvyko didelė delegacija. Šių metinių paminėjimą organizuoja LJS.

Tarp dalyvių - Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai, Klaipėdos kadetų mokyklos, Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centro, Liudviko Stulpino progimnazijos moksleiviai, jūrinių organizacijų ir įstaigų atstovai.

Ceremonijos metu buvo ne tik dedamos gėlės ir vainikai, vyko nedidelis koncertas: buvo dainuojamos jūrinės dainos ir t. t.

Ceremonijai pakviesti irTelšių rajono savivaldybės, Telšių r. Viešvėnų seniūnijos atstovai. Ten L. Stulpinas buvo pakrikštytas. Gimęs jis Viešvėnų parapijoje, Jomantų kaime.

Medinė bažnytėlė, kurioje jis buvo pakrikštytas, tebestovi ir dabar. Šiemet vasarą, kai buvo minimos L. Stulpino mirties metinės, ant jos sienos buvo atidengta atminimo lenta. Ceremonijoje dalyvavo daug Klaipėdos jūrinės bendruomenės atstovų.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder