Tadas Grabys ir Danutė Žičkuvienė

Vytautas Čepas: ​​​​​​​Toks elgesys paprastai vadinamas arogancija

(19)

Kartą buvau liudininkas kaip Minijos gatvėje už važiavimą šaligatviais policijos iš automobilio išprašytas vyriokas tėškė: „Aš iš Kauno!” Suprask, esu iš to didingo miesto ir man nusišvilpti ant jūsų provincialų tvarkos ir taisyklių.

Toks elgesys paprastai vadinamas arogancija – niekuo neparemtas pasipūtimas būdingas žmonėms, pervertinantiems savo jėgas, arba nesuvokiantiems situacijos komiškumo, į kitus žiūrinčius su panieka.

Vėliau pastebėjau, kad toks žmonių menkinimas, nurašinėjimas kaip nereikšmingų, nevykusių ar nesvarbių pamažu užima vis didesnę vietą mūsų gyvenime.

Paprastai galvojama, kad menkindamas kitą – išaukštinu save.

Gruodžio 2 dieną stebėjau miesto tarybos Švietimo, mokslo ir sporto komiteto posėdį tikėdamas, kad bus kalbama apie specializuotos salės sunkiaatlečiams statybą.

Tačiau tai, ką išgirdau, šokiravo tiek, kad visos mintys apie salę kaip mat išgaravo.

Komiteto nariai buvo pasikvietę naujai išrinktą Koncertų salės direktorių Tadą Grabį pristatyti penkerių metų strateginį planą.

Iš pradžių viskas vyko kaip per tokius pristatymus būna, nežiūrint kokiai veiklai planas skirtas: kapinių priežiūrai, gatvių apšvietimui ar vandens tiekimui: užtikrinti tęstinumą, diegti inovatyvias ir interaktyvias priemones, palaikyti glaudžius ryšius su bendruomene, numatyti naujus skaidrumo ir atsiskaitomumo standartus, optimizuoti struktūrą, telkti jaunimą....

Toliau prasidėjo.

Patikinęs, kad nemoka vogti, prelegentas netikėtai pareiškė, kad visam tam didingam planui trukdo supuvę pamatai ir, kad svarbiausia dabar yra iškuopti prišiukšlintą gryčią (suprask, viskas ten perpuvę, pradvisę, prišiukšlinta).

Be to švaistomos savivaldybės lėšos, ne taip sudaromos autorinės sutartys ir t.t.

Trumpai tariant, buvusi ilgametė Koncertų salės direktorė Danutė Žičkuvienė ir visas kolektyvas, švelniai tariant, darė nusikaltimus.

Tai naujasis vadovas ir patvirtino, teigdamas, kad tai yra jo net ne nuostata, o tvirta nuomonė ir, kad jis jau yra neva tai kreipęsis į atitinkamas institucijas.

Nežinau naujojo vadovo nuopelnų, bet kad ir kokie neaprėpiami jie būtų, transliuoti į viešumą tai, kas ant liežuvio, nepamatuotus ir nepatvirtintus faktus, švelniai tariant, yra neeilinė ir didžiulė kiaulystė.

Juk D. Žičkuvienė, ilgus metus vadovavusi savivaldybės Koncertų salei, atidavė jai visą sielą, pavertė ją aukštosios kultūros centru, neturėjo jokių nusižengimų, įmonė buvo daug kartų audituota (paskutinį kartą 2019 metais ir jokių didesnių pažeidimų nenustatyta).

Keistai atrodė naujojo direktoriaus diskusija su po tokio programos pristatymo atsitokėjusiais tarybos nariais.

Į komiteto narės Juditos Simonavičiūtės klausimą, kas nustatė visus tuos „nusikaltimus“, šventa rūstybe trykštantis ir karingai nusiteikęs direktorius pareiškė, kad tai darė pats, o dabar dar pasisamdys ir specialistus, o kad visuomenė yra neigiamai nusistačiusi minimos įstaigos atžvilgiu, jis nustatęs pagal tai, kad kai kurių koncertų klausėsi tik 20 žmonių.

Tarybos narė Nina Puteikienė domėjosi, kokius naujus ir populiarius „mocartus“ direktorius ruošiasi kviestis, kad salė būtų pilna. Tą klausimą jis pavesiąs spręsti pavaduotojai Loretai. Vėliau vis tik prisiminė, kad akordeonistas Martynas Levickis būtų vienas iš tokių.

Tiesa sakant, M. Levickio pasiklausyti ir aš norėčiau, bet juo vienu programos neužkaišysi, tad bijau, kad  direktorius, nepasitaręs su pavaduotoja, gali pasitelkti tą mergiotę reperę sujaudinusią miesto bendruomenę per Europos jaunimo sostinės renginius, dar tiktų „Tikroji Išdykėlė“, gal pavyktų prisivilioti Minedą.

Aišku, juokauju, bet esu ne kartą savo akimis matęs kaip arogancija, persipynusi su administracine puikybe, išvirsta į farsą, o tai jau negerai, tai kelia pavojų ne tik jautriam menininkų kolektyvui, bet ir visai miesto kultūrai.

Toks pritrenkiančio neatsakingumo kalbėjimas, pamazgų pylimas ant daug miesto kultūrai nusipelniusių žmonių, kokia neabejotinai yra D. Žičkuvienė, arogancija, neslepiamas puikavimasis visagalybe, miesto tėvams turėtų būti labai rimtas signalas, kas ir kaip organizuoja konkursus į laisvas savivaldybei priklausančių įmonių vadovų vietas.

Kažkokie nesuprantami detektyvai su „Klaipėdos švenčių“ vadovų konkursais, o Kultūrų komunikacijų centro kolektyvui po tokių konkursų prireikė net psichologų pagalbos. Išklausęs Koncertų salės naujojo vadovo pranešimą nenustebčiau, jei miesto psichologams darbo netrukus stipriai padaugės.

P.S. Liaudies išmintis sako, jei pasikvietei į namus santechniką kriauklei sutaisyti, o jis pasižiūrėjęs klausia – koks durnius tau ją taip pastatė? - vyk tokį „specą“ pro duris lauk.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder