Aušrinė Armonaitė

Po nokdauno kylanti Laisvės partija reikalauja revanšo: jau bando perrašyti politikos ringo taisykles

(3)

Po praleistų smūgių ir nokdauno valdančioji Laisvės partija vėl ima stotis ant kojų ir reikalauja revanšo. Bet kovoti nori pagal naujas taisykles, kurias bandoma skubiai įteisinti.
 

Archyvų nuotr.

Nepavykus Seime priimti mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo projekto jį teikę „laisviečiai“ karščiavosi, kad tarsis dėl tolesnio buvimo koalicijoje.

Po kurio laiko jau atvėsę politikos naujokai pranešė, kad niekur trauktis neketina. Bet 11 atstovų Seime turintys mažieji koalicijos partneriai užsiminė, kad nuo šiol daug kas bus kitaip.

Žadėtų permainų nereikėjo ilgai laukti.

Laisvės partijos atstovai Seime ragus pirmą kartą parodė iš karto po nesėkmingo balsavimo dėl narkotikų dekriminalizavimo – lapkričio viduryje atliko netikėtą manevrą.

Valdantieji sunerimę užfiksavo, kad balsuojant dėl Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisų Laisvės partija netikėtai metėsi į opozicijos pusę.

Tuomet „laisviečiai“ balsavo visiškai priešingai nei valdantieji, o vienintelis opozicijos atstovus parėmęs konservatorius Edmundas Pupinis skubiai atsiėmė savo balsą.

Bet projektui po pateikimo buvo pritarta.

Pagalando ir liežuvius

Koalicijos partnerių balsų įteisinant tos pačios lyties partnerystę bei dekriminalizuojant lengvuosius narkotikus pasigedę „laisviečiai“ ėmė keisti ir prieš tai buvusią retoriką.

Valdantieji išpūtė akis stebėdami, kaip jau tame pačiame posėdyje ėmė šiauštis Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Po balsavimo dėl griežtesnių bausmių už nelegalų gabenimą per sieną „laisvietis“ liejo apmaudą dėl politikų, ypač valdančiųjų, laikysenos sprendžiant humanitarinę krizę: „Man iš tiesų šiek tiek apmaudu, kad vienintelės priemonės, kurias mes šios krizės akivaizdoje galime pasiūlyti, yra Baudžiamojo kodekso normos ir vandens patrankos.“

Vėliau komiteto vadovas dėl neteisėtų migrantų surėmė ietis su Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Laurynu Kasčiūnu.

T.V.Raskevičius pasiūlė migrantų apgręžimo politiką papildyti galimybe juos repatrijuoti.

Šis siūlymas suerzino L.Kasčiūną: „Iš esmės T.V.Raskevičiaus siūlymas sudraskytų mūsų santykius su Lenkija ir Latvija.

Mes turime būti vieningi ir laikytis vienos pozicijos.“

Bando parodyti stuburą

Kol kas valdantiesiems tenka vis dažniau rūpintis savo pačių vienybe. Jos aižėjimo ženklų įžvelgta ir tada, kai liberalas aplinkos ministras Simonas Gentvilas pristatė naują automobilių taršos mokestį.

Gana netikėtai šį siūlymą prieš pat Vyriausybės posėdį sukritikavo ir Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė, ir „laisviečių“ į susisiekimo ministrus deleguotas Marius Skuodis.

Abu ministrai velkasi visuomenės nuomonės apklausų gale, todėl jų išsakyta kritika itin nepopuliariam sprendimui visiškai suprantama.

Vis dėlto nei vienas, nei kitas Vyriausybėje nebalsavo prieš siūlymą.

Tokia koalicijos partnerių laikysena sukėlė nuostabą Liberalų sąjūdžio lyderiams. „A.Armonaitės pozicija mums buvo netikėta.

Susisiekimo ministras dalyvavo rengiant šį mokestį ir, mūsų supratimu, jam palaikymas buvo iki to momento, kai buvo likusios kelios valandos iki svarstymo Vyriausybėje“, – stebėjosi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Nors ekonomikos ir inovacijų ministrė ragino kritikos siūlomam automobilių taršos mokesčiui nesieti su anksčiau įvykusiais balsavimais, „raganosiais“ bei „agroliberalais“ išvadinti koalicijos partneriai, panašu, buvo įsitikinę kitaip.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo nuomone, bandydama laikytis atokiau nuo nepopuliaraus sprendimo Laisvės partija nori įtikti savo rinkėjams: „Manęs klausiama, ar tai nėra kerštas?

Aš nenoriu operuoti tokiomis sąvokomis. Manau, kad Laisvės partijoje vyksta atskiros, savarankiškos laikysenos paieškos.“

Beje, rodyti stuburą Laisvės partijos atstovai mėgino ir parlamentarams balsuojant dėl kito itin nepopuliaraus sprendimo – naujų žemės mokesčių.

Koalicijos partneriams nepritarus Seimo vicepirmininko Vytauto Mitalo siūlymui metams atidėti Žemės įstatymo įsigaliojimą, didesnė Laisvės partijos frakcijos dalis tada per balsavimą susilaikė.

Archyvų nuotr.

Skuba keisti taisykles

Bet maišto nuotaikos ir užimta karinga Laisvės partijos atstovų poza, regis, ima pasiteisinti. Mažoji koalicijos partnerė pradėjo ne juokais šokdinti didžiuosius.

Šaltinių tvirtnimu, „laisviečiai“ ėmė spausti konservatorius, kad išbrokuotas narkotikų dekriminalizavimo projektas Seimo salę pasiektų kuo skubiau.

Pagal Seimo statutą, atmestas įstatymo projektas iš naujo gali būti teikiamas ne anksčiau kaip po pusmečio, bet konservatoriaus Stasio Šedbaro vadovaujamas Teisės ir teisėtvarkos komitetas pateikė statuto pataisą, kuri leistų nesilaikyti šio termino.

S.Šedbaras „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad pirmąjį Seimo slenkstį įveikusi statuto pataisa parengta atsižvelgiant į koalicijos partnerių pageidavimą: „Mes pataisą svarstėme ir jai pritarėme.“

Politikas neslėpė, kad pataisas skubama priimti kuo skubiau ir tuo asmeniškai rūpinasi Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas konservatorius Jurgis Razma: „Iniciatyva yra iš koalicijos viršaus. Ja norima parodyti, kad mes vis dėlto bandome, darome, žiūrime palankiai. Visi suprantame koalicijos svarbą.“

Nesivers per galvą

Anot S.Šedbaro, statuto pataisas realu priimti jau artimiausiomis savaitėmis.

Seimo „laisviečių“ frakcijos nariai jaučiasi vis svarbesni – ėmė diktuoti kai kurias sąlygas didiesiems koalicijos partneriams.
V.Skaraičio nuotr.

Bet konservatorius abejojo, kad taip greitai pavyktų parengti ir suderinti naują mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimo projektą.

Mat net priėmus statuto pataisas kartą parlamentarų jau atmestas projektas į Seimo salę anksčiau nei po šešių mėnesių negali grįžti visiškai toks pat arba panašus.

Todėl S.Šedbaras mano, kad nerealu šį projektą priimti dar prieš balsavimą dėl biudžeto: „Per galvą juk nepersiversi. Tai supranta ir Laisvės partija.

Dabar dirbame ir su jos atstovais, ir su didžiausiais projekto kritikais. Bet spirga tik iniciatoriai, o iš kitų frakcijų tokios spartos nėra.“

Konservatorius taip pat įsitikinęs, kad iš naujo rengiamas projektas turi būti priimtinas kuo didesnei daliai parlamentarų: „Tokio pat tikrai neteiksime. Tai būtų beprasmiška, nes jis sulauktų lygiai tokio pat galo kaip ir ankstesnis. Kam mums dirbti tuščiai, jeigu nebus daugumos.“

Ar tokiu atveju verta strimgalviais keisti Seimo statutą, nes ir dabar galiojančios jo nuostatos iniciatoriams neužkerta kelio bet kada pateikti naują projektą?

S.Šedbaras pripažino, kad keisti statutą nuspręsta siekiant apsidrausti nuo galimų interpretacijų: „Galėjo būti tokia situacija, kad teisininkai ar opozicijos atstovai puls priekaištauti, ką mes čia atnešame, – projektas visai čia ne naujas, esą tik žodžiai sukeisti vietomis ar koks kablelis atsirado.

Tai mums surištų rankas. Bet aš darysiu viską, kad tokioms interpretacijoms nebūtų pagrindo.“

Koalicijai reikia alyvos

Ar Laisvės partijai priimtina, jei Seime kartą jau atmestas narkotikų dekriminalizavimo projektas komitete būtų perrašytas neatpažįstamai?

Apie tai paklaustas Laisvės frakcijai vadovaujantis Seimo vicepirmininkas V.Mitalas tvirtino, jog su S.Šedbaru ir kitais valdančiosios koalicijos atstovais sutarta, kad projektas nebus identiškas ankstesniajam: „Mes suprantame, kad kompromisai turi būti. Keletą dalykų tikrai galima patobulinti, bet kaip atrodys naujo projekto dizainas, šiandien sunku pasakyti.“

Laisvės partijos atstovo manymu, statutas keičiamas siekiant apsidrausti. Jis neigė, jog koalicijos partneriams esą iškelta sąlyga, kad jau artimiausiu metu projektas vėl turi sugrįžti į Seimo salę.

Vis dėlto politikas nemano, kad projektą būtų tikslinga vilkinti iki pavasario: „Dėl konkretaus termino nėra sutarta, bet nežinau, ar ilgesni svarstymai pakeistų kieno nors nuomonę.

Aš esu už tai, kad nebūtų gaištama laiko, bet tokio konkretaus įsivaizdavimo, kada galėtų vykti balsavimas, neturiu.“

„Laisvietis“ taip pat mano, kad šis „techninis“ klausimas turėjo ir galėjo būti išspręstas dar kadencijos pradžioje, – taip esą buvo tartasi ir pasirašant koalicijos sutartį: „Deja, klausimas įstrigo, ir aš labai tikiuosi, kad jis kuo greičiau išjudės.

Nes be alyvos koalicijos variklis sunkiai važiuos.“Tiesa, V.Mitalas nesutiko, kad Laisvės partija pastaruoju metu ėmė demonstruoti kietesnį stuburą: „Toks įspūdis klaidingas.

Nesutinku, kad mes iš minkštų tapome kietesni, nors per metus kažkiek pasikeitėme – tas mūsų vertybes, panašu, reikia dar garsiau ir drąsiau ginti, nei pajėgėme iki šiol.“

Archyvų nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder