Kalėdinis stebuklas: „Mintis“ svečiuojasi savo uoste

(5)

Klaipėdos universiteto bendruomenė džiūgauja: pagaliau į savąjį uostą kad ir trumpam, porai savaitėlių, sugrįžo jame kelerius metus nebuvęs mokslinių tyrimų laivas „Mintis“. Jis atlieka sunkius darbus užsienyje: pavyzdžiui, išžvalgo teritorijas, kuriose tiesiamas kabelis ar statomas vėjo jėgainių parkas.

Laivas „Mintis“, kurio krikštamotė - šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, pateisino universiteto, Klaipėdos miesto ir šalies lūkesčius. Jis nestovi prie krantinės, o dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose moksliniuose projektuose. Šis KU laivas ne tik pats išsilaiko, bet dar paremia ir visą KU laivyną. Po poros savaičių „Mintis“ vėl išplauks pusei metų, dirbs Lenkijos ir Vokietijos vandenyse.

Mokslinių tyrimų laivą „Mintis“ prieš 7 metus - 2014-aisiais pastatė Lietuvos uostamiestyje įsikūrusi įmonė Vakarų Baltijos laivų statykla. 2020 metų sausį, praėjus 5 darbo metams, jam buvo atliktas pirmas dokavimas Ispanijoje, nes tuo metu laivas dirbo Viduržemio jūroje ir plukdyti jį į Klaipėdą būtų buvę labai brangu.

Prof. dr. Artūras Razbadauskas, KU rektorius, vakar pasidžiaugė galėdamas pristatyti laivą darbštuolį uostamiesčio žiniasklaidai, atkreipti dėmesį į tai, kad KU yra išskirtinis jūrinis universitetas.
 

VIEŠNAGĖ. Iš dešinės: KU rektoriui prof. dr. Artūrui Razbadauskui, infrastruktūros ir plėtros prorektoriui dr. Benediktui Petrauskui, laivo „Mintis“ techninės priežiūros inžinieriui Tomui Žapnickui ir mokslo ir inovacijų prorektoriui dr. Dariui Dauniui ir patiems buvo smagu apsilankyti laive, ne tik jį parodyti kitiems.

Laivas kainavo apie 10 mln. eurų, jo išlaikymas per metus kainuoja 1 mln. 200 tūkst. eurų. Tačiau, pasak rektoriaus A. Razbadausko, tarptautiniu atžvilgiu tai labai tiksli ir naudinga investicija.

Dr. Benediktas Petrauskas, KU infrastruktūros ir plėtros prorektorius, apskaičiavo, kad per metus „Mintis“ Lietuvoje nebuvo 230 dienų. Pasak jo, pradžia, kai reikėjo įeiti į mokslinių tyrimų rinką, buvo gana sunki, o dabar darbų netrūksta.

Dr. Darius Daunys, KU mokslo ir inovacijų prorektorius, sako, kad „Minties“ techninė būklė gana gera. Laivas šiemet vyko į Lenkiją, į Vokietiją ir ten prisidėjo prie įvairių projektų. Neretai „Mintis“ dirba kaip žvalgas, išžvalgo tas vietas, kuriose planuojama tiesti kabelius, statyti vėjo jėgainių parkus ir kt. Laivas vykdo ne tik užsieniečių, bet ir savo šalies užsakymus, kartais dirba Lietuvos teritoriniuose vandenyse. Pavyzdžiui, jis dalyvauja vertingiausių povandeninių teritorijų nustatymo projekte.

Be 7 laivo įgulos narių, jame būna ir hidrografai, pasak D. Daunio, auksiniai žmonės. Į ekspediciją „Mintis“ gali paimti iki 11 mokslininkų.

Katamarano tipo laive yra 10 kajučių, 18 gultų. Kiekvienoje kajutėje yra dušas ir tualetas, gyvenama po du žmones.

Sakoma, kad Tomas Žapnickas, laivo „Mintis“ techninės priežiūros inžinierius, žino jame kiekvieną varžtelį.

Išsamiau apie laivo „Mintis“ technines galimybes, apie tai, kokiuose projektuose jis dalyvauja ir kokius darbus atlieka, skaitykite kituose „Vakarų ekspreso“ numeriuose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder