Naujienų portalai: koronaviruso duomenų cenzūra riboja žodžio laisvę ir visuomenės teisę žinoti

(2)

Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA), vienijanti didžiausius Lietuvos naujienų portalus, kreipėsi į Premjerę Ingridą Šimonytę, Vyriausybės kanclerę Giedrę Balčytytę, Lietuvos statistikos departamento vadovę Jūratę Patrauskienę, prašydama kuo greičiau peržiūrėti praėjusių metų gruodžio 28 d. priimtą sprendimą apriboti atvirų koronaviruso (COVID-19) statistikos duomenų teikimą apie žmonių, jaunesnių nei 20 metų, vakcinaciją ir mirtis.

Žiniasklaidos atstovai įsitikinę: toks sprendimas riboja žodžio laisvę, visuomenės teisę žinoti ir gali prieštarauti net Lietuvos Konstitucijai.

Taip naujienų portalų redakcijos reaguoja į Lietuvos statistikos departamento sprendimą riboti atvirų duomenų teikimą oficialiame statistikos portale, pagal kurį nuo šiol galima rasti tik ribotus duomenis -  konkrečią dieną pasiskiepijusių ar mirusiųjų skaičių jaunesnių nei 20 metų amžiaus grupėje.

Iki tol buvo skelbiama nuasmeninta informacija apie vaikų amžių, lytį, regioną, net gydymo įstaigas.

IŽA pirmininko Arno Marcinkaus teigimu, sprendimas riboti viešai skelbiamus duomenis, kurie aktualūs pandemijos valdymui, yra neteisėtas, neteisingas ir turi būti kuo greičiau peržiūrėtas, atkuriant galimybę atviruose duomenyje matyti ne tik amžiaus grupę, bet ir lytį bei regioną.

„Žiniasklaidos bendruomenei nėra svarbu, kur ir kokiose gydymo įstaigose skiepijosi vaikai ar kuriose iš jų fiksuojami mirties atvejai, tačiau svarbu turėti galimybę matyti tendencijas pagal lytį, amžiaus grupes ir šalies regionus.

Tokios informacijos žinojimas ir viešinimas, pavyzdžiui, skiepytas ar ne asmuo, prisidėtų prie pasitikėjimo didinimo skiepais ir vakcinacijos procesu“, - sako A. Marcinkus.

Naujienų portalo Lrytas.lt vyriausiojo redaktoriaus ir direktoriaus Tautvydo Mikalajūno teigimu, tokie veiksmai kuria ne tik nepasitikėjimą Lietuvos statistikos departamentu ir pandemijos valdymu šalyje.

„Neabejotinai, tai skatins ir tolimesnį sąmokslo teorijų kūrimą bei plitimą. Visuomenės interesas yra žinoti, tad atviri duomenys turi būti pateikiami neatskleidžiant vaikų tapatybės, kas buvo iki šiol daroma juos skelbiant“, - sako T. Mikalajūnas.

Naujienų portalo tv3.lt vyriausiasis redaktorius Artūras Anužis teigia, kad demokratinėje šalyje negali egzistuoti cenzūra ir kuriami duomenų prieinamumo ribojimo precedentai.

„Taip ribojama žodžio laisvė ir visuomenės teisė žinoti.

Žiniasklaidos misija yra padėti visuomenei gauti svarbią informaciją iš valstybės institucijų ir ekspertų.

Šiuo atveju to nebelieka, išskyrus mažai reikšmingą informaciją, kuri neleidžia atlikti gilesnių ir platesnių analizių apie pandemijos valdymą“, - sako A. Anužis.

Taip užkertamas kelias prognozuoti, apžvelgti, įvertinti tendencijas ir atlikti kokybiškus palyginimus tiek žiniasklaidos atstovams, tiek duomenų analitikams.

Tai trukdo objektyviai analizuoti koronaviruso pandemijos valdymą. Šis vienašališkai priimtas sprendimas kelia abejonių dėl savo teisėtumo, tikslingumo ir naudingumo visuomenei, rašoma kreipimesi į Vyriausybę ir Lietuvos statistikos departamentą. 

Teisės ekspertai atkreipia dėmesį, kad šis sprendimas gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai. Pavyzdžiui, Konstitucijos 44 straipsnis teigia, kad masinės informacijos cenzūra yra draudžiama.

25 straipsnyje sakoma, kad žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas.

Laisvė reikšti įsitikinimus, gauti ir skleisti informaciją negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu, jei tai būtina apsaugoti žmogaus sveikatai, garbei ir orumui, privačiam gyvenimui, dorovei ar ginti konstitucinei santvarkai.

Tokie ribojimai, vadovaujantis Konstitucinio Teismo suformuluotais žmogaus teisių ribojimo pagrindais, galimi tik konkrečiu įstatymu, o nenurodžius, kokiu įstatymu yra įvedamas apribojimas ir kokių teisėtų tikslų tokiais apribojimais siekiama, jie yra antikonstituciniai.

IŽA inicijuotą kreipimąsi pasirašė naujienų portalų Delfi, Lrytas.lt, 15min.lt, tv3.lt, ve.lt, Madeinvilnius.lt,  kaunas.kasvyksta.lt, Etaplius.lt vyriausieji redaktoriai ir direktoriai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder