Šešiese prieš dvylika, tačiau „Neptūnas“ ginklų nesudėjo

(4)

Klaipėdoje vyko tokia krepšinio drama, kurią galbūt būtų galima įvardyti net tragikomedija: Klaipėdos „Neptūnas“ buvo priverstas vos šešiese kautis prieš dvylika varžovų iš Panevėžio „Lietkabelio“ ekipos.

Septyni „Neptūno“ klubo atstovai, įskaitant ir personalo narius, yra išguldyti COVID-19, tad prašė atidėti trečiadienio vakarą turėjusias vykti rungtynes. Deja, jų pastangos liko bevaisės.

Parašė viešą laišką

„Neptūno“ klubas dar prieš šią „Citadele“ Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio dvikovą išplatino viešą laišką, kuriame mėtė strėles į „Lietkabelio“ ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) atstovus.

Savo viešą laišką jie pavadino taip: „5 prieš 12? Cirkas, kurio norėjo Panevėžio „Lietkabelis“ ir Lietuvos krepšinio lyga“.

Tiesa, šis pavadinimas iš dalies tapo tikrove, kadangi neptūniečiai, nors dvikovai ir registravo šešis žaidėjus (iš dublerių komandos pasikvietė Oskarą Pleikį), tačiau dvikovą baigė penkiese - iki dvikovos pabaigos likus mažiau nei 5 minutėms dėl nesportinės pražangos (prieš tai buvo gavęs ir techninę pražangą) iš aikštės buvo išlydėtas „Neptūno“ kapitonas Martynas Mažeika.

Dar prieš tai aikštę dėl nesportinės pražangos buvo priverstas palikti ir „Lietkabelio“ žaidėjas Gabrielius Maldūnas.

Neptūniečiai didžiąją rungtynių dalį, turėdami vos vieną žaidėją pakeitimui, kovėsi narsiai ir drąsiai ir kelis kartus net pirmavo dviženkliu skirtumu - 46:34, 60:50.

Tik pačioje dvikovos pabaigoje, kai „Neptūno“ bokštas Benas Griciūnas jau buvo surinkęs 4 pražangas ir saugojosi gindamasis, varžovai sugebėjo išlyginti rezultatą ir paskutinėmis minutėmis laimėti vos 4 taškų skirumu - 73:69.

Tačiau šioje „Citadele“ Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio serijoje dar niekas nebaigta - atsakomosios rungtynės vyks sausio 15 dieną Panevėžyje. Tikimasi, kad iki tol „Neptūno“ žaidėjai bus pasveikę po COVID-19 ligos ir mūšis jau bus visai kitoks.

„Neptūnas“ su šįkart nežaidusiais Deividu Gailiumi, Edgaru Želioniu, Matu Jogėla, Isaku Bontonu, Juliumi Juciku ir dar keliais jaunais žaidėjais turėtų pademonstruoti jau visai kitokį veidą.

Trenerio mintys

„Norėčiau labai pagirti žaidėjus. Tikrai tokio kovingumo ir atsidavimo seniai nebuvau matęs ir buvau labai to pasiilgęs. Net neabejojau, kad jie tai duos. Tačiau viso to yra per didelė kaina“, - po rungtynių per spaudos konferenciją kalbėjo „Neptūno“ vyr. treneris Dainius Adomaitis.

Jis drąsiai išsakė tai, ką mąsto ir mato: „Matas Vaitkus pusantro kėlinio žaidė ant vienos kojos, nes yra traumuotas. Žygimantas Janavičius pasisuko tą pačią koją, kurią prieš rungtynes buvo suteipavęs ir nuskausminęs.

Nes LKL sakė, kad jūs turite žaidėjų, traumos nesiskaito. Čia yra kaina, kuri, manau, yra per didelė. Žiūrint į šią situaciją, manau, jog visi pralaimėjo. Čia nėra nė vieno laimėtojo. „Lietkabelis“, jeigu mano, kad laimėję keturiais taškais yra laimėtojai...

Jie šioje situacijoje yra didžiausi pralaimėtojai. Nes tai yra ne krepšinis, tai yra su krepšiniu nesusiję dalykai. Tai yra vertybiniai dalykai, kurie turi būti. Žmogiškumas visada turi būti. Ir tai yra aukščiau už bet kokį rezultatą.“

Pasigedo vertybinio požiūrio

D. Adomaitis davė suprasti, kad ši situacija ir nenoras nukelti rungtynių jį labai nuvylė.

„Pasakysiu atvirai: tikėjausi, kad COVID-19 situacija krepšinio bendruomenę suvienijo. Man atrodė, kad visi vienas su kitu nuoširdžiau bendrauja, požiūris keičiasi į gera, atsirado vieningumas.

Bent man taip atrodė iš šalies. Ir man tai labai patiko. Deja, realybė yra kitokia. Bet tai jokiu būdu nepakeis mano požiūrio į gyvenimą ir vertybes. Tikrai neįsivaizduoju, kad aš ar klubas, kuriame dirbu, pasielgtų panašiai.

Tai yra daugiau už sportą, daugiau už viską. Arba turi tas vertybes, arba ne. Ir tas vertybes turi po truputį auginti. Labai tikiuosi, kad mes po truputį vertybes auginsime ir būsime klubas su vertybėmis.

Esame kovingas klubas. Dabar svarbiausia sužinoti tai, kada gali prisijungti tie pirmieji žaidėjai, kurie yra iškritę dėl COVID-19 viruso. Pirmiausia tai bandysime susidėlioti“, - trenerio žodžius cituoja BasketNews.lt.

VIENINGUMAS. „Neptūnas“ dvikovoje su „Lietkabeliu“ buvo itin vieningas ir susitelkęs. Neptūniečiai į šias rungtynes ėjo lyg į didžiausią mūšį - nors ir klupo, bet stojosi ir vėl narsiai kovėsi. Reikia pripažinti, kad tokio susitelkusio „Neptūno“ krepšinio sirgaliai seniai neregėjo.

Į puolimą - asistentai

D. Adomaitis per spaudos konferenciją tęsę mintis apie COVID-19 situaciją ir grėsmes.

"Pasižiūrėkite į statistiką, suserga po 3 tūkstančius, tokia yra realybė, ateina tokia banga. Mes žiūrėkime į tai protingiau.

Edgaras Želionis per treniruotę pradėjo skųstis širdies skausmais, atsigulė ir pulsometras rodė neįmanomus skaičius.

Mes jį išleidome iš treniruotės. Su Matu Jogėla tas pats. Kitą dieną paaiškėjo, kad jie yra su COVID-19 virusu. Ar ta kaina verta tokių dalykų? Norisi LKL lyderystės, kad jie aiškiai pareikštų. Yra nuostatai, man juos atsiuntė, juose buvo parašyta, kad sporto direktorius gali bet kurias rungtynes, kas susiję su COVID-19 virusu, nukelti.

Yra labai daug gerų pavyzdžių. Ačiū Utenai, Žydrūnui Urbonui, kad pakalbėjus su juo atsakė, jog supranta, kokia situacija, nes patys joje buvo. Nėra problemų, jie sutiko nukelti rungtynes. Tik todėl nukėlė tas rungtynes. Jonavos komandoje buvo du koronaviruso atvejai ir vis tiek nukėlė rungtynes su „Žalgiriu“, kuris sutiko, nes tai yra normalu.

Ar „Žalgiris“ turi lengvą tvarkaraštį? „Šiauliai“ sutinka su „Žalgiriu“ sužaisti rungtynes, tai yra sveikintinas žingsnis, taip ir turi būti krepšinio bendruomenėje. Turime vieni kitiems padėti ir konkuruoti aikštėje. Taip man atrodo. Gal aš čia labai naiviai kalbu, nežinau", - kalbėjo D. Adomaitis.

„Neptūno“ strategas sakė, kad tokioje absurdiškoje situacijoje, kai per rungtynes ant atsarginių žaidėjų suolelio sėdi vos vienas krepšininkas, atsidūrė pirmą kartą gyvenime.

„Galiu pasakyti, kad tai buvo nauja patirtis, niekada nesu buvęs tokioje situacijoje. Reikėjo kuo greičiau reaguoti į įvykius aikštėje ir žiūrėti į lentą, kurioje yra surašytos pražangos“, - kalbėjo D. Adomaitis.

Žurnalistams pasiteiravus, kaip kelias dienas vyko treniruotės, kai dalis žaidėjų yra iškritę dėl COVID-19, D. Adomaitis atsakė: „Tekdavo trims treneriams padirbėti puolime, kad penki žaidėjai galėtų padirbėti gynyboje. Nauja patirtis, bet tos patirties kaina - per didelė.“

STATISTIKA

„Neptūnas“ - „Lietkabelis“ - 69:73 (17:15, 22:15, 21:22, 9:19) „Neptūnas“: Benas Griciūnas - 22 tšk. (9/16 dvit., 8 atk. kam.), Martynas Mažeika - 15 (2/4 trit., 5 atk. kam., 5 rez. perd., 5 kld.), Žygimantas Janavičius - 13 (3/4 trit., 11 rez. perd., 5 kld.), Nojus Mineikis - 11 (2/8 trit., 5/7 baud., 11 atk. kam.). „Lietkabelis“: Džordže Gagičius - 19 (6/8 dvit., 7/8 baud., 8 atk. kam., 5 kld., 28 naud. b.), Gediminas Orelikas - 16 (4/5 trit., 5 rez. perd.), Panagiotis Kalaitzakis - 10 (2/5 trit., 3 per. kam.), Kristupas Žemaitis - 7 (1/7 trit.).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder