Joe Bidenas

JAV dar kartą išreiškė palaikymą Lietuvai, tvyrant įtampai su Kinija

(3)

JAV prezidento Joe Bideno administracija penktadienį dar kartą išreiškė palaikymą Europos Sąjungai ir Lietuvai tęsiantis ginčui su Kinija, kaltinama blokuojant lietuviškų ir su Lietuva susijusių prekių eksportą, Pekinui įtūžus dėl Vilniaus diplomatinių ryšių su Taivanu.

JAV prekybos atstovė Katherine Tai (Kettrin Tai) penktadienį pasikalbėjo su Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoju Valdžiu Dombrovskiu „ir išreiškė Jungtinių Valstijų tvirtą palaikymą ES ir Lietuvai Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) ekonominio spaudimo akivaizdoje“, sakoma K. Tai biuro pranešime.

Lietuva supykdė Kiniją, liepą leidusi atsidaryti Taivaniečių atstovybei Vilniuje.

Pekinas nepripažįsta Taivano suvereniteto ir laiko salą savo maištinga teritorija bei žada kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Po Taivaniečių atstovybės atidarymo Kinija atsakydama apribojo diplomatinius ir ekonominius ryšius su Lietuva.

„Ambasadorė Tai pabrėžė darbo su Europos Sąjunga ir jos valstybėmis narėmis svarbą, siekiant atremti prievartinį diplomatinį ir ekonominį elgesį įvairiais būdais, įskaitant JAV ir ES Prekybos ir technologijų tarybą“, – rašo K. Tai biuras.

K. Tai jau trečiadienį telefonu pasikalbėjo su Lietuvos užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu ir pakartojo, kad Vašingtonas palaiko Vilnių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder