Stiprina imunitetą, mažina cholesterolio kiekį, reguliuoja žarnyno veiklą: produktai, kuriuos būtina valgyti žiemą

(3)

Padėti sustiprinti imuninę sistemą, palengvinti lėtinių ligų simptomus, sumažinti uždegiminius procesus, sureguliuoti virškinimą, pagražinti odą ir netgi pakelti nuotaiką. Tai yra tik dalis naudos, kurią gali suteikti gerosios žarnyno bakterijos – probiotikai.

Mitybos ekspertai sako, jog jų organizmas geba ne tik pasigaminti pats ar gauti vartojant piliules, bet ir vartojant tam tikrus maisto produktus.

Todėl juos valgyti žiemą, norint sustiprinti sveikatą, tiesiog privalu.

Taigi, kokie yra pagrindiniai natūralūs probiotikų šaltiniai?

Favoritas – natūralus jogurtas

Raugintos daržovės ir fermentuoti pieno produktai: natūralus jogurtas, kefyras, rūgpienis, grietinė.

Pasak dietistų, toks maistas ypač naudingas organizmui, nes jame yra gerųjų bakterijų – probiotikų.

Tačiau daugiausia šių vertingų medžiagų gauname ne iš minėtų produktų, o pasigaminame patys.

Savo pilvuose turime didžiulį būrį gyventojų – mikrobiotą arba vadinamąsias gerąsias bakterijas.

Jas tiesiog privalu saugoti ir puoselėti.

Norėdami šioms gerosioms bakterijoms padėti, turime į kasdienę mitybą kuo dažniau įtraukti fermentuotus pieno produktus, raugintas daržoves.

Verta gerti ir šiuo metu populiarėjančią kombučią – fermentuotą arbatą, kurios sudėtyje daug virškinimui naudingų mikroorganizmų.

Tik reikėtų skaityti etiketes ir ją rinktis nepasterizuotą bei su mažu cukrų kiekiu.

Tačiau bene daugiausia naudos turi rauginti produktai.

Jie turtingi imuninę sistemą stiprinančiais antioksidantais bei maistinėmis skaidulomis, kurios gali padėti mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, sureguliuoti žarnyną.

Tokią naudą organizmui, anot jos, padeda užtikrinti ir natūralus jogurtas, tik jį derėtų rinktis be pridėtinių cukrų, kuo trumpesnio galiojimo laiko.

Mat pastaroji savybė rodo didesnį šio produkto natūralumą.

Natūralaus jogurto populiarumas – labai suprantamas. Mat būdamas be pridėtinių cukrų, jis yra sveikas, gardus, lengvas, turtingas būtinųjų medžiagų produktas. 

Taip pat populiarus ir kefyras.

Žarnyno bičiuliai ir ligų priešai

Gerosios bakterijos gali organizmui suteikti ir daugiau naudos.

Šios vertingos medžiagos, pasak mitybos ekspertų, ypač padeda pilvui: pavyzdžiui, prisideda prie optimalaus svorio palaikymo ir mažina nemalonų dujų kaupimąsi.

Drauge probiotikai padeda įsisavinti įvairias reikalingas medžiagas – vitaminus, baltymus. Mat nuo mūsų žarnyno sveikatos stipriai priklauso viso organizmo sveikata.

Yra tyrimų, kurie rodo, jog gerosios bakterijos gali gerinti nuotaiką. Kartu jos padeda palengvinti lėtinių ligų simptomus, sumažinti uždegimus, puoselėti odą.

Šį sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti, tačiau aišku viena – probiotikų mums reikia, o jų šaltinis nebūtinai yra piliulės.

Vartodami minėtus maisto produktus, organizmui galime suteikti naudos. Tai daryti būtina dabar, žiemą.

Pasak mitybos ekspertų, šiuo laiku imuninė sistema yra silpnesnė, sveikata nuolatos susiduria su įvairiais pavojais, tačiau padėti sau galime ir natūraliomis priemonėmis.

Parengta pagal lrytas.lt

ve.lt

Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!

Taip pat skaitykite:

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder