Atgimimo aikštės projektui - antras šansas

(10)

Pirmadienio vakarą viešai pristatyti nauji Atgimimo aikštės projektiniai pasiūlymai: atsisakyta Mėnulio laikrodžio idėjos, bus siekiama įamžinti istorinį paveldą, o požeminės automobilių aikštelės sprendiniai pakoreguoti keičiant konstrukcijas. Šiais metais ketinama darbams gauti statybos leidimą, tačiau kai kurie miestiečiai vis dar kelia klausimą, kodėl apskritai miesto centre reikalingas požeminis parkingas.

Atgimimo aikštėje planuojama statyti požeminę dviejų aukštų parkavimo aikštelę, kurios bendras plotas siektų 8 428 kv. m. Numatyta įrengti apie 218 automobilių stovėjimo vietų, dalis bus skirtos žmonėms, turintiems negalią, taip pat numatomos elektromobilių įkrovimo prieigos. Vietų skaičius dar gali šiek tiek keistis rengiant techninį projektą.

Aikštelės projektuotojų UAB „SRP Projektas“ atstovė Eglė Kerušauskienė pristatė, kad įvažiavimas į požeminę aikštelę būtų iš Naujojo Sodo g. ir Liepų g., išvažiavimas - į skersgatvį, besijungiantį su Danės g. Pėstiesiems ties išėjimu iš požeminės aikštelės į Herkaus Manto g. numatyta perėja.

Klaipėdos savivaldybės atstovų teigimu, tikimasi, kad įrengus tokią aikštelę sumažės tarša centrinėje miesto dalyje.

Projektuotojai nurodo, kad aikštės teritorijoje yra silpnas gruntas bei aukštas gruntinio vandens lygis, kuris sunkina darbus.

Pasak „SRP Projekto“ atstovo Tado Merkevičiaus, tik 17 metrų gylyje gruntas yra tinkamas paremti konstrukcijas.

"Požeminės automobilių saugyklos sienos projektuojamos iš plieninių įlaidų. Statybos darbų metu plieninė spraustasienė įrengiama statiniu būdu arba naudojant resonance-free tipo vibratorius. Statybos darbų metu spraustasienės tvirtinimui bus įrengiami laikini gruntiniai inkarai arba vidiniai ramsčiai.

Įrengus plieninę spraustasienę visu perimetru ir iškasus iškasos gruntą, įrengiamas parkingo dugnas ir pamatai. Parkingo dugnas - gelžbetoninė monolitinė plokštė. Pamatai po kolonomis - gręžtiniai poliai. Papildomai projektuojami vertikalūs gruntiniai inkarai, inkaruojantys dugno plokštę nuo hidrostatinio slėgio iškėlimo", - nurodoma projektiniuose pasiūlymuose.

Tarpaukštinė ir viršutinė perdangos įrengiamos ant monolitinių kolonų, kurios remiasi į polinius pamatus. Perdangos monolitinės-gelžbetoninės.

Vis dėlto kol kas projektuotojai negalėjo atsakyti į miestiečių klausimus, kokia bus vienos stovėjimo vietos kaina. Nurodyta, kad tai paaiškės techninio projekto rengimo metu.

Netrūko ir kritikos, kad tokia aikštelė apskritai nereikalinga, o požeminio parkingo projektas yra nepagrįstas, neprisidedantis prie darnaus judumo ir net žalingas miestui.

„Aikštelė yra su niekingai mažu vietų skaičiumi, neaišku, kiek kainuos viena vieta. Tai tiesiog pinigų užkasimas po žeme“, - rėžė Lietuvos dviratininkų bendrijos tarybos narys Justas Ingelevičius.

Pristatyme dalyvavęs vicemeras Arūnas Barbšys teigė, kad požeminė automobilių stovėjimo aikštelė yra miesto įsipareigojimas rekonstruojamam Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui, tam yra pritarusi ir miesto Taryba.

Vietoje Mėnulio - paveldo atspindžiai

Atgimimo aikštės antžeminės dalies projektinius pasiūlymus rengė UAB „Cloud architektai“. Pirminę idėją ji pristatė 2018 m., kai aikštės rekonstrukcijos konkurse dalyvavo jungtinėje veikloje su statybos bendrove, kurios pateikta automobilių stovėjimo aikštelės įrengimo kaina miesto netenkino, todėl sutartis buvo nutraukta. Savivaldybės kvietimu „Cloud architektai“ sutiko toliau dalyvauti Atgimimo aikštės projekte.

Pirminiuose pasiūlymuose klaipėdiečių nesužavėjo idėja įrengti veidrodinį dangaus kūnų judėjimo atspindį. Šįkart atsigręžta į žemiškesnius dalykus - siūloma įprasminti uostamiesčio istoriją sukuriant žemėlapio atspaudą, kuriame būtų vaizduojami Biržos gatvės kvartalo pastatai.

Projektuotojų teigimu, prireikus šis meninis akcentas galėtų būti paverčiamas scena renginiams.

„Siūlome visų pirma aikštę formuoti kuo lengviau prieinamą iš bet kurių prieigos taškų, centre numatant “gyvą" - multifunkciškai panaudojimą akcentą. Šis akcentas leistų formuoti erdvę aplink save, ją esant reikalui suskaidant į skirtingiems poreikiams skirtas zonas - lauko kavinės, amfitetras, susibūrimo vieta.

Efektui pagyvinti ant jo paviršiaus numatome grafinio betono pagalba suformuoti blyškų istorinio Klaipėdos miesto žemėlapio atspaudą, kuris sukurtų iliuziją. Aplink akcentą numatoma kontrastuojanti tamsesnės splvos danga. Foninis apšvietimas numatytas iš grindinio, kuris sukuria raštą", - nurodoma projektiniuose pasiūlymuose.

Siūloma vizualiai sumažinti Atgimimo aikštės erdvę apželdinant žemės pylimus, atsisakant laiptų, klombų, kurios gali trukdyti žmonėms patekti į aikštę. Siūloma atsisakyti tradicinių našlaičių darželių, bet komponuoti dominuojančius medžius ir veją.

Sulaukta miestiečių pastabų dėl planų sodinti Klaipėdai visai nebūdingų medžių, pvz., himalajinius beržus. „Cloud architektų“ projektų vadovas Antanas Dagelis pripažino, kad toks pasirinkimas buvo neteisingas, ir patikino, kad į pastabas bus atsižvelgta ir vietoje jų bus sodinamos liepos.

Statybos leidimą Atgimimo aikštės rekonstrukcijai ketinama gauti šiais metais. Numatyta atlikti ir detalius archeologinius tyrimus.

„Visą laiką esame atviri deryboms, diskusijoms. Šis projektas nėra Klaipėdos savivaldybės administracijos projektas, tai yra visų miestiečių projektas. Norime, kad jis būtų visiems maksimaliai geras, naudingas ir teiktų miestui pridėtinės vertės“, - sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder