Taikos pr. 49

Perversmui daugiabutyje užteko vienos kaimynės

(29)

Uostamiesčio Taikos prospekte gyvenantys klaipėdiečiai įtaria, kad viena jų kaimynė tapo Trojos arkliu, kurio dėka jų namus savo žinion perėmė daugiabučių priežiūros įmonė „Civinity namai Klaipėda“. Nieko apie tai nežinoję žmonės neatmeta galimybės, kad naują galimo sukčiavimo schemą verslininkai panaudojo pasitelkę į pagalbą valstybinę įmonę Registrų centrą.

Prie naujamečių stalų susėdę Taikos prospekto 49 namo gyventojai ne tik linkėjo vienas kitam laimės ir sėkmės naujaisiais metais. Nepamiršta aptarti ir paspėlioti, kaip baigsis kova su tarsi iš dangaus nukritusiu naujuoju namo administratoriumi - bendrove „Civinity namai Klaipėda“.

Pastatė prieš faktą

Kad jų daugiabučio namo priežiūra užsiima naujas administratorius, klaipėdiečiai pirmą kartą išgirdo praėjusiųjų metų pabaigoje. Ir jiems teko gerokai pavargti, kol įsitikino, jog tai nėra tik gandai.

Paslapties neliko, kai galiausiai pavyko gauti oficialius dokumentus iš Registrų centro.

Žmonės nustebo sužinoję, jog praėjusių metų lapkričio pabaigoje įvyko visuotinis susirinkimas, kuriame butų savininkai nubalsavo už namo administratoriaus pakeitimą.

Nurodyta, kad susirinkime dalyvavo absoliučiai visų - 100 - name esančių butų atstovai. Už naująjį administratorių rankas neva pakėlė 56, likę 44 susilaikė.

"Jokio susirinkimo nevyko. Bent 50 butų atstovai, tarp jų ir aš, jokiame susirinkime nedalyvavo.

Dalis žmonių tiesiog pasirašė ant tuščių lapų ir tik vėliau suprato, kad pasirašė dėl namo administratoriaus keitimo.

Nors apie tai jiems niekas net neužsiminė„, - “Vakarų ekspresui" - pasakojo Taikos pr. 49 name gyvenanti ir namo gyventojų suburtai iniciatyvinei grupei atstovaujanti Jolita Skeivienė.

Rado sąjungininkę

Ne ką mažiau namo gyventojus pribloškė ir tai, kad „Civinity namai Klaipėda“ jų gretose surado aktyvią savo planų įgyvendinimo talkininkę.

Moteris (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) ne tik su bendrovės atstovu pasirašė minėto „visuotinio“ susirinkimo protokole.

„Viskas ir prasidėjo, kai mūsų kaimynė sugalvojo pakeisti esamą namo administratorių ir su nauja įmone “Civinity namai Klaipėda" sudaryti jungtinės veiklos sutartį. Nors gyventojai buvo patenkinti iki tol namą daugybę metų prižiūrėjusia įmone.

Pagal visus teisės aktus, tam būtina šaukti visuotinį gyventojų susirinkimą ir surengti balsavimą. Mūsų namo atveju to nebuvo padaryta.

Priešingai - suklastotas balsavimo protokolas, o gyventojų parašai rinkti ant tuščių lapų, patyliukais vaikštant į kiekvieną butą. Žmonės pasakojo, kad jiems tie lapai tiesiog brukti ir primygtinai prašyta pasirašyti", - teigė J. Skeivienė.

Siekdama sužinoti tiesą, iniciatyvinė grupė kreipėsi į Registrų centrą. Prašymo susipažinti su pateiktais dokumentais valstybinė įmonė girdėti nelabai norėjo.

Per vargus juos išreikalavus ir paaiškėjo kaimynės indėlis.

"Susidūrėme su akibrokštu. Mums, namo bendrasavininkiams, iš pradžių net neleista susipažinti su lapkričio pabaigoje vykusio namo gyventojų susirinkimo dokumentais.

Galiausiai pavyko susipažinti su sutartimi, kurią pasirašė kaimynė ir „Civinity namai Klaipėda“.

Nors mes ir esame teisėti namo bendrasavininkiai, tačiau dėl gudriai sudarytos galimo sukčiavimo schemos net nebeturime teisės spręsti, kas ir kaip valdys mūsų turtą.

Sutartis sudaryta taip, kad ją nutraukti gali tik mūsų kaimynė ir įmonė. Arba abiejų šių šalių sutarimu", - piktinosi J. Skeivienė. Senąjį daugiabučio administratorių susigrąžinti siekiantys namo gyventojai surinko parašus ir paprašė „Civinity namai Klaipėda“ nutraukti su įmone sudarytą sutartį. Pastarosios vadovas patikino, kad šis prašymas svarstomas. Kiek ilgai tai bus daroma, niekas pasakyti negali. Neatmetama galimybė, kad laikas specialiai tempiamas iki kol iš šios įmonės bus gautos pirmosios sąskaitos už namo priežiūrą.

Taikos pr. 49

KOVOS. Taikos prospekto 49 namo gyventojai buvo patenkinti ilgus metus jų daugiabutį administravusia bendrove, tad nesiruošia taikstytis su konkrečios naudos vedinos vienos kaimynės ir bendrovės „Civinity namai Klaipėda“ galimai net nusikalstamu savivaliavimu.

Stojo verslo pusėn

Klaipėdiečiai įtaria, kad visų namo gyventojų interesus pamynusi kaimynė su pelno siekiančia bendrove „Civinity namai Klaipėda“ draugauja ne iš altruizmo, o vedama konkrečios asmeninės naudos.

"Įtarimų kelia ir valstybės įmonės Registrų centro Klaipėdos padalinio darbuotojų veiksmai. Jais menkinami mūsų, namo bendrasavininkių, interesai ir pataikaujama verslui. Apie tai jau informavome ir Registrų centro generalinį direktorių.

Manome, kad „Civinity namai Klaipėda“, galimai turėdami pažintis valstybės įmonėje, ėmė taikyti naują sukčiavimo modelį.

Galimai klastodama dokumentus ir radusi daugiabutyje gyvenantį lojalų žmogų, jo rankomis savo žinion perima viso namo priežiūrą, ignoruojant kitų daugiabučio bendrasavininkių interesus", - konstatavo J. Skeivienė.

Klaipėdiečių įtarimai dėl Registrų centro nėra laužti iš piršto.

Iniciatyvinė grupė surinko 55 namo butų savininkų parašus, kad būtų panaikinta jungtinės veiklos sutartis su „Civinity namai Klaipėda“.

Tačiau šį prašymą Registrų centras atmetė. Valstybės įmonės Klaipėdos padalinio darbuotojai pateiktus dokumentus „išnarstė po kaulelį“ ir rado prie ko prikibti - penki namo gyventojai suklydo rašydami savo gimimo metus. Nors minėta jungtinės veiklos sutartis Registrų centre užregistruota „Civinity namai Klaipėda“ pateikus kur kas didesnį įtarimą turėjusius sukelti dokumentus.

Žmonių parašai surinkti ant netinkamų lapų, juose nėra ne tik butų numerių, bet ir pasirašiusiųjų gimimo datų.

J. Skeivienė neabejoja, kad padarytas šiurkštus teisės aktų pažeidimas. Tai patvirtino ir teisininkai, su kuriais konsultavosi klaipėdiečiai.

Taikos pr. 49 namo gyventojų iniciatyvinė grupė kreipėsi į prokuratūrą ir paprašė išsiaiškinti, ar nepadarytas nusikaltimas.

Su į kitą barikadų pusę stojusia kaimyne namo gyventojams ne tik kad pasikalbėti, bet ir susitikti nepavyksta.

„Dingo kaip žuvis vandenyje. Gyva, nes namuose dega šviesa. Tačiau kaip įmanydama vengia žmonių, niekam nedaro buto durų“, - stebėjosi J. Skeivienė.

„Vakarų ekspresui“ moters taip pat nepavyko pakalbinti. Durų niekas neatidarė, o, paskambinus į namus, atsiliepė autoatsakiklis ir angliškai pranešė, kad šiuo metu asmuo yra nepasiekiamas ir prašoma skambinti vėliau.

Pažeidimų neįžvelgė

Registrų centro atstovo Mindaugo Samkaus teigimu, nebuvo nustatyta jokių aplinkybių, galinčių sutrukdyti įregistruoti juridinį faktą dėl sudarytos jungtinės veiklos sutarties ir daugiabučio administravimo.

"Įvertinus kartu su prašymu pateiktus dokumentus (jungtinės veiklos sutartis, daugiabučio namo butų savininkų susirinkimo protokolas ir sutartis) ir jį nagrinėjant, nebuvo rasta aplinkybių, kurių pagrindu būtų galima atsisakyti įregistruoti prašomus juridinius faktus.

Vėliau išregistruoti juridinį faktą atsisakyta nustačius, kad pateikto susitarimo nepasirašė daugiabučio namo butų savininkų dauguma.

Atkreiptinas dėmesys, kad abiem atvejais pateikti prašymai buvo priimti.

Be to, praėjusių metų pabaigoje buvo gautas pareiškėjos prašymas susipažinti su dokumento (sutarties) kopija. Užsakymas kitą dieną buvo įvykdytas ir dokumento kopija įteikta užsakovei, todėl būtų netikslu teigti, kad nebuvo leista susipažinti su sutartimi", - sakė M. Samkus.

Neskubėjo

Pakomentuoti „Vakarų ekspresui“ Taikos pr. 49 namo gyventojų išsakytus įtarimus bendrovė „Civinity namai Klaipėda“ neskubėjo.

Įmonės darbuotoja informavo, kad direktorius Artūras Kavaliauskas į klausimus telefonu neatsakinėja, ir paprašė juos atsiųsti raštu.

Iki antradienio vakaro į juos neatsakyta. Atsakymų sulaukta tik šiandien, trečiadienį.

 


„Civinity namai Klaipėda" direktorius Artūras Kavaliauskas

"Daugiabučio namo butų savininkai gali pasirinkti bet kurią įstatymuose numatytą daugiabučio namo valdymo formą: gali steigti bendriją arba sudaryti jungtinės veiklos sutartį arba nustatyta tvarka pasirinkti bendrojo naudojimo objektų administratorių, kurį skiria savivaldybė.

Taikos pr. 49 daugiabučio namo butų savininkai taip ir pasielgė – priėmė sprendimą savo turtą valdyti jungtinės veiklos sutarties forma.

Savininkai, kurie pritarė jungtinės veiklos sutarties valdymo formai ir administratoriaus keitimui – pasirašė protokole, t. y. 56 butų savininkai iš 100, kas yra dauguma namo butų savininkai.

Mes neturime tokios informacijos, jog dokumentai galėjo būti klastojami, juk parašus rinko patys namo gyventojai.
Norime akcentuoti, kad gyventojai gali ir turi priimti sprendimus dėl savo turto ir gyventojų nuomonės išreiškimas šioje situacijoje yra svarbiausias.

Jungtinės veiklos sutarties įregistravimas Registrų centre yra atliekamas pagal teisės aktuose nustatytą tvarką. Jeigu manoma, kad buvo pažeista įregistravimo tvarka, siūlome kreiptis į Registrų centrą dėl dokumentų pateikimo tvarkos išaiškinimo.

Mūsų nuomone, jungtinės veiklos sutarties įregistravimas ir tariamas Registrų centro darbuotų piktnaudžiavimas visiškai nėra pagrįstas.

Įmonei „Civinity Namai Klaipėda“ netalkino joks Registrų centro darbuotojas, nes parašus teikė patys namo gyventojai.
„Civinity Namai Klaipėda“ su Taikos pr. 49 jungtinės veiklos sutarties pagrindu išrinktu jungtinės veiklos sutarties įgaliotu asmeniu sudarė sutartį dėl daugiabučio namo administravimo paslaugų teikimo.

Mes gerbiame gyventojų priimtą sprendimą ir vertiname jų pasitikėjimą. Stengsimės tą pasitikėjimą pateisinti, tačiau pabrėžiame, kad gyventojai, bet kada gali pakeisti tokį sprendimą ir pasirašyti naują administravimo sutartį, su bet kuria daugiabučius namus administruojančia įmone.

Tačiau tokiu atveju, esama jungtinės veiklos sutartis lieka galioti".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder