Duobėto žvyrkelio miesto centre netvarkys dar penkerius metus?

(10)

Klaipėdiečiai džiaugiasi gražiai rekonstruotu Jono kalneliu, sutvarkyta jo aplinka. Tačiau šalia jo esanti nedidelė Pylimo gatvės atkarpa, tiksliau sakant, žvyrkelis, tikrai bado akis, ypač kai lyja ir joje telkšo gilios balos. Į redakciją kreipėsi uostamiesčio gyventojas Tadas, kuriam nusibodo gyventi „bomžyne“. Jam nesuprantama, kodėl per 30 metų negalima sutvarkyti tokios mažos gatvelės. Deja, nieko paguodžiančio jam pasakyti negalime.

Pylimo gatvė nebus kapitališkai tvarkoma, kol nebus atstatyta Šv. Jono bažnyčia. Negalėtume teigti, kad Savivaldybė visiškai nieko nedaro. Dėl prie Jono kalnelio esančių garažų ir sandėliukų, kurie trukdo tos gatvės remontui, jau pradėta žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūra. Procesas, ko gero, truks visus šiuos metus.

 

Kokią baudą skirti Savivaldybei?

„Jau “užkniso„ senamiesčio šunkelių vaizdas prie sutvarkyto Jono kalnelio ir “bardakas" šalia jo. Toks lygis miesto širdyje ir lopšyje. Bet kuriam kaime geriau. Ar vakar karas baigėsi, ar koks reikalas sutrukdė, kad per 30 metų Savivaldybė nesugeba kelių gatvelių sutvarkyti, aplinkos pagražinti. Atvykę svečiai iš Vokietijos priversti laužyti savo mašinas, klampoti per purvą į šalia esantį savo viešbutuką. Kokius įspūdžius nuveš jie į Vokietiją apie apleistą Mėmelį, turbūt visiems aišku. Sakoma, kad Savivaldybė senamiesčio gatves remontuoja. Bet ar čia ne senamiestis?

Esu klaipėdietis, senamiesčio gyventojas, mokantis mokesčius už miesto tvarkymą, o iš tikrųjų gyvenu „bomžyne“. Beje, Savivaldybė mėgsta skelbti apsileidėlių, pastatų Klaipėdoje netvarkančių savininkų sąrašą ir postringauja, kokie jie blogi, mat nenori tvarkytis, skiria jiems baudas. Kokią baudą reikėtų skirti Savivaldybei už 30 metų netvarkomas Jono kalnelio prieigas?" - klausia Tadas.

 

Netikslinga dėl bažnyčios statybų

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Valdas Švedas „Vakarų ekspresui“ sakė, kad ateityje planuojama atstatyti Šv. Jono bažnyčią, tad tvarkyti tą Pylimo gatvę dabar nebūtų tikslinga. Todėl toje vietoje neplanuojama nieko daryti. Į repliką, ar tas purvynas liks dar kokiems 30 metų, nes tos bažnyčios statybai dar nė lėšos nesurinktos, V. Švedas atsakė: "Gal nereikės 30 metų. Projektas jau pasirašytas, reikalai ten jau juda. Manau, kad gavus prioritetinio objekto statusą bažnyčios statyba turėtų greičiau išjudėti.

Netikslinga dabar dėti lėšų į Pylimo gatvės sutvarkymą, nes vėliau viską reikėtų ardyti klojant inžinerinius magistralinius tinklus, kurie eis į gatvę."

 

Nežino, kiek reikės kęsti netvarką

Kitas dalykas, į kurį atkreipė dėmesį V. Švedas, palei Jono kalnelį einanti Pylimo gatvė, prasidedanti nuo Turgaus gatvės galo kampo, yra šalia privačių garažų, kurie turės būti nugriauti. V. Švedo teigimu, pagal šios teritorijos detalųjį planą į apsauginius Jono kalnelio pylimus negali būti įsiterpę jokie statiniai.

Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas neatmetė galimybės, kad garažų savininkai kreipsis į teismą ir bandys prisiteisti didesnę sumą už šį savo turtą, nei kad jiems buvo pasiūlyta, tad procesas gali užtrukti. Pasak jo, kai bus pabaigtas garažų paėmimo visuomenės poreikiams procesas, tada bus rengiamas projektas, kuriame bus numatyta sutvarkyti ir Pylimo gatvę, nes dabar ji nutrūksta ties garažų juosta.

Paklaustas, kiek laiko dar reikės kęsti žmonėms tą netvarką Jono kalnelio prieigose, V. Švedas sakė manąs, kad šiandien į šį klausimą dar niekas negali atsakyti. Beje, Tomo g. yra statomas viešbutis, dar bus statomas administracinis pastatas, prie jo žvyruotos prieigos bus sutvarkytos.

„Pastaraisiais metais sutvarkėme Jono kalnelį. Norėjome ir tuos garažus likviduoti, bet susidūrėme su pardavimo-pirkimo procesu. Artimiausių trejų metų laikotarpiu šioje vietoje kokių nors didesnių veiksmų imtis nenumatoma“, - teigė Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas.

GALIMYBĖ. Žiemą Pylimo gatvės „grožybes“ dengia sniegas. Toje vietoje gyvenantiems žmonėms kyla klausimas - negi negalima sutvarkyti tą gatvelę minimaliai jau dabar, kodėl būtinai reikia laukti, kol bus pastatyta bažnyčia, kol baigsis dėl garažų pradėtos procedūros?

GALIMYBĖ. Žiemą Pylimo gatvės „grožybes“ dengia sniegas. Toje vietoje gyvenantiems žmonėms kyla klausimas - negi negalima sutvarkyti tą gatvelę minimaliai jau dabar, kodėl būtinai reikia laukti, kol bus pastatyta bažnyčia, kol baigsis dėl garažų pradėtos procedūros?

Gal galima bent duobes užlopyti

Pasiteiravus, o ar nebūtų galima Pylimo gatvėje nors tas duobes užlopyti, Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas V. Švedas atsakė: „Yra nupirkta paslauga, už tai atsakinga prižiūrinti įmonė, ji atlieka einamąjį remontą, lygina duobes ir pan. Miesto tvarkymo skyrius kuruoja sutartį su ja. Žvyruotas dangas mieste prižiūri jie. Negaliu pasakyti, kiek jie turi nusimatę tam skirti lėšų per metus, kiek objektų sutvarko. Deja, baisuoklių mieste yra ne vienas, ir ypač senamiestyje.“

„Ta vieta iš Tomo gatvės pusės - ne mano kompetencijos klausimas. Taip, negražiai atrodo, bet yra taip, kaip yra. Statybos ir infrastruktūros skyrius turėtų rengti projektą dėl gatvės sutvarkymo. Be to, ši gatvė yra susijusi su Šv. Jono bažnyčios statybomis. Čia ne palopymo klausimas, turi būti parengtas projektas. Kadangi ten yra paveldosauginė zona, turi būti kompleksinis projektas, atitinkantis visus reikalavimus ir apšvietimo, ir kt.“, - „Vakarų ekspresui“ sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

 

Garažai imami visuomenės poreikiams

Savivaldybės administracijos Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė sakė, kad iš 15 garažų prie Jono kalnelio Savivaldybė nupirko tik 7, o dėl 8 pradėta žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūra. Šiemet sausio 5 d. pasirodė Nacionalinės žemės tarnybos įsakymas, leidžiantis ją pradėti.

Pasak R. Gružienės, Pylimo g. nedidelė, bet ją numatoma pratęsti iki Grįžgatvio g. Tos teritorijos detaliajame plane numatyta, kad ji eis nuo Turgaus g. iki Grįžgatvio g. O tie garažai trukdo Pylimo gatvės rekonstrukcijai.

„Jau yra nupirkta projekto rengėjo paslauga. Manau, per šiuos metus parengsime projektą. Tikimės parengti ir sutartis su garažų savininkais. Gal dar šiais arba kitų metų pradžioje turėtume baigti mokėti kompensacijas garažų savininkams, jeigu su jais pavyks susitarti dėl atlyginimo už turtą dydžio. Jeigu ne, procedūra vis tiek vyks, jie bus paimami visuomenės poreikiams. Sklypas Šv. Jono bažnyčiai jau suformuotas, kol vyks bažnyčios atstatymo darbai, Pylimo gatvė nebus rekonstruota“, - sakė ji.

GARAŽAI. Legendiniai garažai prie Jono kalnelio turi būti nugriauti. Iš 15 garažų Savivaldybei pavyko nupirkti tik septynis.

GARAŽAI. Legendiniai garažai prie Jono kalnelio turi būti nugriauti. Iš 15 garažų Savivaldybei pavyko nupirkti tik septynis.

Nepaiso miesto poreikių

Miesto Taryba sprendimą dėl garažų paėmimo priėmė 2021-aisiais, raštai tiems, kam būtina, irgi išsiuntinėti pernai. Taigi visam tam buvo ruošiamasi ištisus metus. 2020-aisiais buvo vykdoma garažų pirkimo procedūra. Aštuonių garažų savininkai nesutiko parduoti, jiems pasiūlyta kaina pasirodė esanti per maža. R. Gružienės teigimu, kaina, kurią galėjo pasiūlyti Savivaldybė, buvo apribota teisės aktais. Ji galėjo būti didinama tik 5 proc. nuo rinkos vertės. Kadangi kai kurių garažų savininkai nesutiko parduoti, pirkimas su jais buvo nutrauktas. O kurie sutiko parduoti, tuos garažus įsigijo Savivaldybė.

Žemėtvarkos skyriaus vedėja mano, kad kai kurie garažų savininkai nesupranta miesto poreikių, jie nori turėti tuos garažus prie pat savo butų, ir viskas. „Kiek mes žiūrėjome, dauguma garažų savininkų gyvena aplinkiniuose namuose. Bet ar jie tikrai naudojasi tais garažais, sunku pasakyti. Vasarą teko eiti pro juos - vartai surūdiję, žolėmis apaugę. Kyla abejonių, kad jie nėra dažnai darinėjami. Bet kad ir kaip būtų, tai turtas, kuris kažkam duoda ir pelno“, - sakė R. Gružienė.

Jos manymu, gal kažkiek ir galima būtų paremontuoti tą Pylimo gatvę, bet didelių investicijų tikrai neverta tikėtis, kadangi ji ateityje bus rekonstruojama.

NEVILTIS. Matant tokius vaizdus miesto centre, tikrai apima neviltis. Bet atrodo, kad dar mažiausiai penkerius metus į juos žiūrėsime. Skaitytojo Tado atsiųsta nu

Su garažų savininkais nesusitariama

Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis sakė, kad už 7 garažus Savivaldybė sumokėjo 79 tūkst. eurų.

"Mes juos pirkome turėdami tikslą nugriauti. Kainą nustatė turto vertintojas. Mes negalime pirkti už bet kokią kainą. Galėjome ją didinti iki 5 proc. Ji ir buvo padidinta tiek, kiek leidžia teisės aktai, - aiškino E. Simokaitis. - Kadangi mums nepavyko nupirkti visų garažų, po vieną jų negalime griauti, reikia perimti visus ir tik tada griauti, kad vietoj žvyrkelio būtų nutiesta normali gatvė. Dar buvo sandėliavimo patalpos ir garažai iš Kūlių Vartų gatvės pusės, kurie buvo paimti visuomenės poreikiams, jie irgi yra Jono kalnelio prieigose.

Prie Pylimo gatvės bandėme visus garažus nupirkti. Tie, kurie nebuvo parduoti, matyt, bus paimti visuomenės poreikiams, vienaip ar kitaip šitas procesas pasibaigs. Žinoma, kad Savivaldybė viską padarytų kur kas greičiau, bet nepavyksta susitarti su turto savininkais, o paėmimo visuomenės poreikiams procedūra yra ilgesnė. Jeigu kils ginčų dėl turto vertės, reikės kreiptis į teismą ir t. t. Nepavyksta taip greitai padaryti, nes atsiranda visokių kliūčių", - sakė E. Simokaitis.

Teks laukti 2027 metų?

Klaipėdos evangelikų liuteronų Šv. Jono atminimo bažnyčios atstatymo labdaros ir paramos fondo direktorė Lilija Petraitienė „Vakarų ekspresui“ sakė, kad šiemet bus baigti archeologiniai tyrimai. Vyskupija ir Šv. Jono parapija intensyviai diskutuoja su Savivaldybe dėl bažnyčios atstatymo spartinimo. L. Petraitienės teigimu, projektavimo sutartis jau yra pasirašyta ir dabar bendromis jėgomis ieškoma finansavimo, kad būtų rengiamas bažnyčios bokšto projektas pagal projektavimo sutartį. Ji yra išskaidyta į 3 etapus: bokšto, pačios bažnyčios ir interjero.

Bažnyčios atstatymą turėtų spartinti tai, kad Seimas nusprendė pripažinti Šv. Jono bažnyčios su bokštu atkūrimo Klaipėdoje projektą svarbiu valstybei projektu ir pasiūlė Vyriausybei įvertinti galimybę prisidėti prie sklandesnio šio projekto įgyvendinimo. Planuojama, kad bažnyčia turi būti atstatyta iki 2027 metų gruodžio 31 d.

„Jeigu netrukus pradėtume bažnyčios bokšto projektavimo darbus, tai kitais metais gal jau galėtume pradėti ir bokšto statybą. Būtų labai šaunu, jeigu bokštas būtų atstatytas iki 2025 metų. Bet yra daug dedamųjų: ir finansavimas, ir politinė situacija, ir kt.“, - sakė fondo direktorė.

L. Petraitienės manymu, Pylimo g., einanti palei parapijos maldos namus, nelaukiant 2027-ųjų, t. y. 5 metų, turėtų būti aptvarkyta. "Manau, kad bokšto statyba Pylimo gatvės nenuniokos. Sutinku, gal nereikia jos asfaltuoti, bet galima užpilti žvyru. Elementariai sutvarkyti būtina.

Mes su archeologiniais tyrimais daugiau paliečiame Tomo gatvę, joje bus daugiau judesio. Bet ji mažiau išdaužyta negu Pylimo g., kurioje vienos duobės. O ten važiuoja ir šiukšliavežiai, vyksta eismas. Prieš metus rašėme Savivaldybei raštą, gatvė buvo truputį aptvarkyta.

Nieko nereikia laukti. Ta gatvės atkarpa palei Jono kalnelį yra nedidelė. Nereikia nieko daryti „blic“, tiesiog patvarkyti elementariai, kad mašinos nesilaužytų ratų. Pati, kai einu į bažnyčią, jeigu būna paliję, negaliu praeiti. Kad neprisemčiau batų, einu ratais iki Turgaus g. Bažnyčia neturi trukdyti žmonių gyvenimo kokybei", - savo nuomonę išsakė fondo direktorė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder