Laisvės gynėjų dieną Lietuvos rankininkai vos nepadovanojo pergalės šaliai – blogai pradėję mačą jie Europos čempionato starte nusileido Rusijai

(3)

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė po 24 metų pertraukos ir vėl kovoja Europos čempionate. Tačiau debiutas po tiek laiko mūsų rankininkams nenusisekė. 2022 metų Senojo žemyno pirmenybių Slovakijos Košicės mieste starte lietuviai pirmąjį grupės mačą žaidė sausio 13 dieną su Rusijos rankininkais ir jiems paskutinėmis sekundėmis nusileido 27:29 (9:14).
 

Mūsų šalies rankininkai, vertindami datą – Laisvės gynėjų dienos svarbą ir reikšmę Lietuvos istorijai, aprangose prie krūtinės segėjo Neužmirštuolės simbolį. Taip rankininkai pagerbė lemtingos 1991 metų sausio 13-osios nakties aukas, paaukojusias gyvybes dėl Lietuvos laisvės.

Tačiau sėkmė nuo Lietuvos rinktinės debiutiniame mače nusisuko. Tragiškai rungtynes pradėję lietuviai atsiliko net 1:7 ir treneriui Mindaugui Andriuškai teko imti pertraukėlę pasitarimui.

Po jos ėjo gal sėkminga atkarpa ir Lietuvos rinktinė net sumažino atsilikimą iki 5:8, bet dvi iš eilės nuobaudos mūsų ekipos rankininkams po dvi minutes ir vėl padidino prarają tarp rinktinių 10:5, 13:7. Baigiantis kėliniui Lietuva vis dėlto sugebėjo aptirpdyti skirtumą iki 9:14.

Antrame rusai pradėjo žaisti sėkmingiau ir buvo pabėgę vėl 19:12, tačiau tuomet užsivedę lietuviai pradėjo vytis ir likus grumtis 11 min. skirtumas sumenko iki 20:24. Maža to – likus kovoti 5 min. Mindaugas Dumčius sumažino atsilikimą iki 23:25.

„Motyvacijos rungtynėse ir taip netrūksta, tad papildomų dirgiklių tokiam susitikimui ieškoti nereikia. Vis tik puikiai suprantame, kokia svarbi mūsų šaliai yra ši data ir norisi tinkamai ją pagerbti“,– kalbėjo prie akistatą vienas iš rinktinės lyderių Aidenas Malašinskas.

Lietuvos ir Rusijos rinktinės iki šiol žaidė ketverias oficialias rungtynes. Visus keturis kartus laimėjo Rusijos rankininkai.

Dvejos rungtynės įvyko 2002 metų vasarą pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Tuomet rusai Elektrėnuose laimėjo 31:20, o Maskvoje nugalėjo 29:23. 2014 metų vasarą šios komandos taip pat susitiko pasaulio pirmenybių atrankos varžybose. Permėje rusai nugalėjo 30:22, Kaune svečiai laimėjo 33:22.

Rusijos rankinio federacijos prezidentas Sergejus Šiškariovas rinktinei iškėlė tikslą per Europos pirmenybes patekti tarp aštuonių geriausių komandų.

„Svarbiausia – pasirodyti geriau negu praėjusiose pasaulio pirmenybėse ir praėjusiose Europos pirmenybėse, – prieš kelias dienas duodamas interviu „MačTV“ televizijai sakė Rusijos rankinio vadovas. – Reikia atsispirti nuo grindų, nes nėra kur toliau kristi. Patekti tarp dvylikos geriausių komandų mūsų rinktinei yra realu, bet tikslas bus patekti tarp aštuonių geriausiųjų.“

„Grupė ne pati sudėtingiausia, bet pavojinga, – varžovus įvertino su „Sport-Express“ leidiniu kalbėjęs Rusijos rinktinės įžaidėjas D.Žitnikovas. – Pirmosios rungtynės su Lietuva, kuri gali nustebinti, bet ir mes galime per šias rungtynes pasitreniruoti“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder