Sulaukęs žurnalistų klausimų Gitanas Nausėda apsisuko ir išėjo

(8)

Iškart po triukšmingu mitingu virtusio Sausio 13-osios renginio Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen ir premjerę Ingridą Šimonytę nušvilpusios minios elgesio nekomentavęs prezidentas Gitanas Nausėda vakarop galiausiai išplatino savo poziciją, apgailestaudamas, kad rėkaujantys žmonės nukreipė dėmesį nuo tų, kam šis minėjimas buvo skirtas.

Šalies vadovas išsamesnį situacijos vertinimą žadėjo pateikti penktadienį. Vidurdienį G.Nausėda apsilankė Vilniuje įsikūrusiame Europos Parlamento (EP) biure Lietuvoje, šalia kurio jo jau laukė būrys žurnalistų.

Pasirašęs užuojautų knygoje šią savaitę mirusio EP pirmininko Davido Sassolio atminimui pagerbti ir po kelių minučių išėjęs iš pastato, kuriame įsikūręs EP biuras, prezidentas stabtelėjo tik akimirkai ir laukiantiems žurnalistams tarstelėjo, kad D.Sassolis buvo labai šviesus žmogus.

„Tikrai labai šviesus žmogus buvo. Aš noriu, kad jo atminimas liktų kaip šviesaus žmogaus ir Lietuvos draugo. Tai buvo Lietuvos draugas, kuris savo draugystę, atsidavimą Lietuvai rodė savo neseno vizito metu Vilniuje, labai palaikė mus migracijos klausimu ir šiaip buvo puikus žmogus, su kuriuo turėjau garbės tiesiogiai bendrauti“, – sakė šalies vadovas.

Tačiau į iškart pasipylusius žurnalistų klausimus apie Laisvės gynėjų dienos minėjimo ceremoniją G.Nausėda nieko neatsakė. Ištaręs „ačiū“ jis patraukė link automobilio ir išvažiavo.

Prezidento poziciją apie įvykius prie Seimo po žurnalistų užklausų ketvirtadienį vakarop išplatino Prezidentūra.

Joje buvo teigiama, jog „labai gaila, kad dėmesys, skirtas pagerbti tiems, kurie už mūsų laisvę sumokėjo savo gyvybių, ilgų metų kalėjimuose ar tremtyje kainą, buvo nukreiptas kitiems tikslams“.

„Pagarba turi būti ta stiprybės ašis, kuri mus jungia, o ne skiria. Pabandykime įsivaizduoti, kaip šiandien būtų jautęsi žuvusieji prie TV bokšto. Jie šito nenusipelnė“, – šalies vadovo komentarą naujienų agentūrai BNS perdavė jo atstovas Ridas Jasiulionis.

Beveik tūkstančio žmonių minia per Laisvės gynėjų dienai paminėti skirto renginio prie Seimo švilpimu, rėkavimu, signalinių dūdų pūtimu ir būgnų griausmais pasitiko ant scenos žodį tarti lipusias Seimo ir Vyriausybės vadoves.

„Nes laisvė visada yra kūryba, ne destrukcija. Ir tai, kad jūs šiandien galite man švilpti, irgi yra tos iškovotos laisvės dalis“, – nuo scenos kalbėjo premjerė I.Šimonytė.

Švilpta ir rėkauta kalbant ir Laisvės premijos laureatei, vienai iš „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ bendradarbių vienuolei Bernadetai Mališkaitei. Nuosaikiau minia reagavo tik į prezidento pasisakymą, kurį mitinguotojai išklausė ir vėliau apdovanojo negausiais plojimais.

Protesto dalyvių elgesį pasmerkė ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder