Su „SpaceX“ raketa į kosmosą sėkmingai pakilo net trys lietuvių „NanoAvionics“ kurti palydovai

(2)

Sausio 13 dieną iš Kanaveralo kyšulio kosmodromo su „SpaceX“ raketa-nešėja „Falcon 9“ į Saulės sinchroninę orbitą (SSO) pakilo net trys Lietuvoje įkurtos mažųjų palydovų kūrėjos „NanoAvionics“ klientams pagaminti palydovai.

Tai kol kas didžiausias vienu metu į kosmosą paleistų bendrovės palydovų skaičius. Tarp jų – ir vienas pirmųjų pasaulyje 16U dydžio palydovas, kuris tiesiogiai transliuos itin didelės raiškos vaizdus iš kosmoso.

Tai bus pirmasis pasaulyje mažasis palydovas, realiuoju laiku pateikiantis tokius išsamius Žemės vaizdus.

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos laiku iš Floridoje esančio kosmodromo  „SpaceX“ raketa-nešėja „Falcon 9“ iškėlė ir Lietuvos kosmoso technologijų įmonės „NanoAvionics“ tris skirtingo dydžio mažuosius palydovus, sukurtus Jungtinių Arabų Emyratų (JAE), Norvegijos ir Didžiosios Britanijos įmonėms.

Tai rekordinis tuo pačiu metu pakilusių įmonės klientams sukurtų palydovų skaičius – iki šiol bendrovė daugiausiai vienu metu leido du palydovus.

„Sėkmingai užbaigę 2021 metus, šiuos metus pasitinkame aktyviai – vienu metu paleisdami rekordinį skaičių palydovų. Galima pasidžiaugti, kad Lietuvoje sukurtomis kosmoso technologijomis pasitiki klientai iš skirtingų pasaulio regionų, įvairaus tipo organizacijos – tiek komercinės, tiek valstybinės, taip pat mokslo institucijos.

Mūsų kuriamos palydovo platformos yra pritaikomos įvairiems poreikiams, jose galima integruoti skirtingus įrenginius, pavyzdžiui, vaizdo kameras ar daiktų interneto (IoT) įrenginius. Svarbu ir tai, kad sukaupę ekspertinę patirtį bei žinias, jomis jau dalijamės ir su kitais – žinių perdavimas bei išsamios mokymo programos tapo mūsų paslaugų dalimi“, – sako „NanoAvionics“ generalinis direktorius Vytenis J. Buzas.

Trys palydovai atliks skirtingas funkcijas

Vieną iš ketvirtadienį į kosmosą pakilusių palydovų – palydovą „ETV-A1“ su integruota vaizdo kamera – „NanoAvionics“ pagamino Didžiosios Britanijos kosmoso bendrovei „Sen“, kuri tiesiogiai transliuos itin didelės raiškos vaizdus iš kosmoso, kurių prieinamumas bus naudingas visuomenei, pavyzdžiui, padės  priimti sprendimus sparčiai besivystančių stichinių nelaimių ir krizių atvejais.

Įmonei sukurtas 16U dydžio (didelės mikrobangų krosnelės dydžio) palydovas – iki šiol sunkiausias „NanoAvionics“ paleistas palydovas, kurio svoris siekia apie 29 kg. Lietuvos įmonė tapo viena pirmųjų palydovų gamintojų pasaulyje, į kosmosą paleidusių 16U dydžio palydovą.

Bendrovė „Sen“ šiemet visuomenei pristatys laisvai prieinamą programėlę, kurioje bus galima realiu laiku stebėti Žemę iš kosmoso. Ją bus galima naudoti aplinkosaugos įvykiams ir stichinėms nelaimėms, pavyzdžiui, gaisrams, potvyniams ir audroms, stebėti, taip pat klimato kaitai ir didelių žmonių grupių judėjimui stebėti.

„Tikimės, kad šis įrankis ne tik padės stebėti tebevykstančią planetos evoliuciją, bet ir paskatins rodyti didesnį rūpestį jos gerove“, – sako „Sen“ generalinis direktorius Charles Black.

Tarp su „Transporter 3“ misija į kosmosą pakilusių palydovų –  ir Dubajaus elektros ir vandens tiekimo tarnybai (DEWA) pagamintas 3U dydžio (maždaug didelio pieno pakelio dydžio) mažasis palydovas „DEWA-SAT 1“. „NanoAvionics“ Dubajaus bendrovei gamina ir dar vieną palydovą, o bendradarbiavimas taip pat apima jų paleidimo valdymą, antžeminės stoties statybą ir žinių perdavimą.

Naujoji partnerystė prisideda prie DEWA programos „Space-D“ – ja siekiama didinti veiklos efektyvumą ir patikimumą bei skatinti prevencinę elektros ir vandens tinklų priežiūrą, sumažinti sąnaudas ir teikti tvarias, veiksmingas bei patikimas paslaugas savo klientams. Palydovai taip pat stebės didžiausio pasaulyje saulės energijos parko – „Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park“ – jėgainių efektyvumą.

Trečiasis šįkart į kosmosą pakilęs „NanoAvionics“ palydovas – Norvegijos mokslo ir technologijų universitetui pagamintas 6U dydžio (maždaug didelės batų dėžės dydžio) palydovas „Hypso-1“. Palydove esantis universiteto mokslininkų sukurtas įrenginys stebės dumblių žydėjimą ir kitus vandenynų būklės aspektus. Atlikti biologinio aktyvumo vandenyne tyrimai padės vykdyti aplinkos stebėseną ir valdyti jūrų išteklius, taip pat padės suprasti klimato kaitos poveikį Žemės vandenynams.

Įmonės trims tarptautiniams klientams sukurti palydovai tapo „SpaceX“ misijos „Transporter-3“ dalimi. Tai jau trečioji Elono Musko įkurtos bendrovės palydovams skirtos programos „SmallSat Rideshare“ misija, kurios tikslas yra suteikti galimybę mažųjų palydovų operatoriams reguliariai vykdyti „Falcon 9“ skrydžius į Saulės sinchroninę orbitą (SSO) –520 km aukštį. JAV kosmoso įmonės raketa-nešėja „Falcon 9“ yra pirmąja pasaulyje daugkartinio panaudojimo raketa, pernai paleista daugiausiai kartų iš visų šiuo metu eksploatuojamų JAV raketų ir vienintelė komercinė visiškai sertifikuota gabenti žmones į Tarptautinę kosminę stotį raketa.

Plečiasi ir toliau

Šiuo metu „NanoAvionics“ yra viena iš didžiausių mažuosius palydovus kuriančių įmonių pasaulyje, o dar labiau plėstis bendrovė planuoja ir kitais metais. Pernai bendrovė sėkmingai paleido 5 klientų palydovus ir pasirašė net 81 kontraktą su buvusiais ir naujais klientais. Įmonė turi keturis padalinius JAV, Europoje bei Jungtinėje Karalystėje, netrukus ketina persikelti į naujas didesnes gamybines patalpas Vilniuje.

„NanoAvionics“ bendradarbiauja su skirtingomis valstybinėmis, mokslo ir komercinėmis institucijomis visame pasaulyje, tokiomis kaip NASA (JAV), Europos Kosmoso Agentūra, MIT (JAV), LEMU (Čilė), CONTEC (Pietų Korėja) ir kitomis. Bendrovė aktyviai ieško naujų darbuotojų – siūlo virš 25 laisvų pozicijų inžinerijos, komercinių verslo sričių specialistams. Šiuo metu įmonėje dirba daugiau kaip 120 darbuotojų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder