Minėjime dalyvavęs Sausio 13-osios medalininkas: valdžia eina prieš savo tautą

(7)

V. Landsbergio pasisakymai apie valdančiosios koalicijos vadovus nušvilpusius žmones buvo kategoriški. Tarybinis profesorius juos įvardijo kaip „jedinstvo", „fašistus" ir „pamišėlius". Ar Landsbergis nepersistengė?

Sausio 13-osios minėjime buvo susirinkę skirtingi asmenys. Vieni jauni, kiti jau vyresni. Vieni vis dar palaiko valdžios sprendimus, na, o didesnė dalis - ne. Tad savo pasipiktinimą ir protestą išreiškė garsiai.

Tačiau ar tai priežastis juos įvardinti kaip realius, arba įsivaizduojamus, priešus?

Proteste buvo nemažai žmonių, tvirtinusių, jog jie prieš 31 metus gynė parlamentą, buvo prie jo kviečiami, na, o dabar - nuo jų atsitvėrė.

Oponentai teigia, kad jie niekur nebuvo ir tik išsigalvoja. Tačiau sunku tokius kaltinimus deleguoti Viktorui Kurai iš Gargždų. Vyras yra apdovanotas Sausio tryliktosios medaliu, nes tomis dienomis budėjo parlamente.

Respublika.lt susisiekė su Viktoru Kura.

Organizatorių nuotr.

Kiek mums žinoma, Jūs esate apdovanotas Sausio tryliktosios medaliu. Už ką konkrečiai?

Aš per 1991 metų Sausio 13 dienos įvykius su savo draugais buvau parlamente, saugojome jį iš vidaus. Įtvirtinome pastatą (uždengėme langus), statėme barikadas.

Į Vilnių atvažiavome kaip Šauliai, prisistatėm ir budėjome. Užtrukome apie dvi paras. Tačiau jau iki pirmųjų šaudymų buvome viduje.

O Jūs vakar dienos minėjime buvote?

Buvau. Ir medalį buvau atsivežęs kitiems parodyti. Prieš 31 metus galvas buvome pasiruošę paguldyti dėl Lietuvos, o dabar ar nereiks tą medalį nešti ant tvoros pakabinti....

Tai Jūs prieš tuos 30 metų nebūtumėte pagalvojęs, kad bus tokia situacija?

Niekada nebūčiau pagalvojęs, jog ateis tokie laikai, kad žmonės taps tokie suskaldyti. Kad reikės eiti prieš savus kovoti, jog Tėvynėje būtų geriau gyventi.

Ar girdėjote vakarykštį V. Landsbergio pasisakymą?

Na, girdėjau girdėjau. Na, ką reikia pažiūrėti kiek žmogui jau metų, kokios jo biografijos detalės... Na, o ką jis kito gali kalbėti? O ką? Lygina visiškai nesulyginamus dalykus.

Buvo ir daugiau mano pažįstamų, kurie dalyvavo tuose įvykiuose ir visi jie pasipiktinę.

Blogai, kai valdžia eina prieš savo tautą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder